© Kimse Duymasın 2020

Aliağa'da menengiç ağaçlarına antepfıstığı aşılaması yapılıyor

Aliağa Belediyesi, büyükşehir yasası ile köy statüsünden mahalle statüsüne kavuşan Uzunhasanlar'da menengiç ağaçlarına antepfıstığı aşılaması yapıyor. Köy ekonomisine katkı sağlamayı hedefleyen projeye destek veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, gün içerisinde yapılan aşılama faaliyetine katılarak çalışmaları yerinde izledi. Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından 2015 yılı içeresinde Çıtak, Uzunhasanlar, Karakuzu ve Karaköy mahallelerinde 7 bin adet antepfıstığı aşılaması yapıldığını hatırlatan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Proje kapsamında menengiç ağaçlarını ekonomiye kazandırdıklarını söyledi. Antepfıstığı aşılama çalışmalarına 2014 yılı içerisinde başladıklarını belirten Aliağa Belediyesi Ziraat Mühendisi Erkan Gökçe ise, "Belediyemiz tarafından köylerden mahalleye dönüşmüş yerleşim yerlerinde menengiç ağaçlarının köylüye ve ekonomiye kazandırılması için antepfıstığı aşılama çalışması yapıyoruz. Bu kapsamda bu yıl içerisinde Uzunhasanlar, Çıtak, Karakuzu ve Karaköy mahallelerimizde 7 bin adet antepfıstığı aşılaması yaptık. Geçtiğimiz yıl ise Yüksekköy, Kapukaya, Bahçedere, Hacı Ömerli, Çoraklar, Çaltılıdere, Aşağı Şakran, Güzelhisar, Samurlu, Horozgediği, Şehitkemal ve Bozköy mahallelerinde menengiç ağaçlarına toplamda 35 bin göz antepfıstığı aşısı yaptık" diye konuştu. Menengiç Ağacı: 6-9 m'ye kadar boylanır. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir. Kırmızımsı mor renkli çiçekler Mart ve Nisan aylarında görülür. Mürekkep meyve küçük, küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür. Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır. Meyveleri ya çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir. Ayrıca meyvelerinden menengiç kahvesi, yağından sabun(bıttım sabunu) yapılır. Türkiye'nin Ege -Akdeniz bölgeleri'nin kırsal kesimlerinde yetişir.

Aliağa Belediyesi, büyükşehir yasası ile köy statüsünden mahalle statüsüne kavuşan Uzunhasanlar'da menengiç ağaçlarına antepfıstığı aşılaması yapıyor.  
Köy ekonomisine katkı sağlamayı hedefleyen projeye destek veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, gün içerisinde yapılan aşılama faaliyetine katılarak çalışmaları yerinde izledi. 
Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından 2015 yılı içeresinde Çıtak, Uzunhasanlar, Karakuzu ve Karaköy mahallelerinde 7 bin adet antepfıstığı aşılaması yapıldığını hatırlatan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Proje kapsamında menengiç ağaçlarını ekonomiye kazandırdıklarını söyledi. 
Antepfıstığı aşılama çalışmalarına 2014 yılı içerisinde başladıklarını belirten Aliağa Belediyesi Ziraat Mühendisi Erkan Gökçe ise, "Belediyemiz tarafından köylerden mahalleye dönüşmüş yerleşim yerlerinde menengiç ağaçlarının köylüye ve ekonomiye kazandırılması için antepfıstığı aşılama çalışması yapıyoruz. Bu kapsamda bu yıl içerisinde Uzunhasanlar, Çıtak, Karakuzu ve Karaköy mahallelerimizde 7 bin adet antepfıstığı aşılaması yaptık. Geçtiğimiz yıl ise Yüksekköy, Kapukaya, Bahçedere, Hacı Ömerli, Çoraklar, Çaltılıdere, Aşağı Şakran, Güzelhisar, Samurlu, Horozgediği, Şehitkemal ve Bozköy mahallelerinde menengiç ağaçlarına toplamda 35 bin göz antepfıstığı aşısı yaptık" diye konuştu.

Menengiç Ağacı: 6-9 m'ye kadar boylanır. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir. Kırmızımsı mor renkli çiçekler Mart ve Nisan aylarında görülür. Mürekkep meyve küçük, küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür. Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır. Meyveleri ya çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir. Ayrıca meyvelerinden menengiç kahvesi, yağından sabun(bıttım sabunu) yapılır. Türkiye'nin Ege -Akdeniz bölgeleri'nin kırsal kesimlerinde yetişir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER