ALLI TURNALAR ALİAĞA'YI SÜSLEDİ...
ÇEVREAliağa Kuş Cenneti, Güzelhisar Deltası ve Çaltılıdere Hacı Ahmet mevkilerinde bulunan sulak alanlara yüzlerce flamingo göç etti.
Aliağada kartpostalları aratmayan görÜntÜler oluşturan flamingoların yanı sıra farklı tÜrlerden kuşlarda kışlık konaklama için yörede ki sulak alanları mesken tuttu. Gediz Deltasının kuzey doğusunda, flamingoların çoğunlukla kışın kullandıkları bir sulak alan olan ‘Aliağa Kuş Cennetinde havaların daha da soğumasıyla birlikte flamingo sayısında artış görÜlmesi bekleniyor.
Kuş severlerin ilgi odağı olan flamingolar, eşsiz bir gÜzellik oluşturuyor ve görenleri kendine hayran bırakıyor. Besin değeri yÜksek sulak alanda barınan flamingolar yavruları ile birlikte boy gösterirken ortaya renkli görÜntÜler ortaya çıkıyor. TÜrkiyede yaşayan 425 kuş tÜrÜnden 103Ü Aliağa Kuş Cennetinde yaşıyor. Afrika, Asya ve GÜney Avrupa'da yaşadıkları bilinen flamingolarda her yıl konaklamak Üzere Aliağa yöresine geliyor. Flamingoların gelmesi sanayi kenti Aliağa'nın farklı bir yÜzÜ olarak görenleri mutlu ediyor.
TÜrkiye'nin sayılı sulak alanlarından bir olan Aliağa Kuş Cenneti, GÜzelhisar Deltası ve Çaltılıdere Hacı Ahmet mevkileri 27 Hektar sulak alanı kaplıyor. Çeşitli mevsimlerde, TÜrkiyedeki toplam 425 kuş tÜrÜnden 103ÜnÜn yaşadığı Aliağa Kuş Cennetinde ve deltada son yapılan kuş sayımında 3 bin 382 kuş adet tespit edildiği öğrenildi.
Çaltılıdere mevkinde yapılması dÜşÜnÜlen endÜstriyel yat Üretim merkezinin gerçekleşmesi halinde; şimdilerde flamingoların konakladığı ve bu sayede renkli görÜntÜlerin ortaya çıktığı Çaltılıderede ki kuş manzaralarının tarihe karışacağını iddia eden Çaltılıdere Mahalle Muhtarı Selahattin Yıldız, “Mahallemiz deniz sahilinde Çanakkale yolu Üzerinde yolun iki yanına kurulmuş 900 nÜfuslu bir mahalle. Denizimiz sığ sulak alan olduğu için her yıl kuşların akınına uğruyor. Burası özellikle flamingo ve diğer deniz kuşlarının uğrak alanı. Kuşlar soğuk kış gÜnlerinde burada barınıyorlar. Mahallemize yapılması dÜşÜnÜlen endÜstriyel yat Üretim projesi var. Buradaki denizin doldurulması isteniyor fakat biz mahalle olarak bunu istemiyoruz. Denizimizin burada bu şekilde korunmasını istiyoruz. ÇÜnkÜ denizimiz bu hali ile dÜnyada sayılı alanlardan biri. Burası hem balık yumurtlama yeri olarak hem de kuş barınağı olarak çok değerli bir alan” dedi.
ALİAĞA YÖRESİNİN KUŞ DEMOGRAFİSİ
Aliağa yöresinde tespit edilen kuş tÜrleri ve sayıları şöyle; “Ak Pelikan 3, Akça Cılıbıt 7, Angıt 86, Bahri 1, Boz Ördek 30, BÜyÜk Ak Balıkçıl 6, Çamurcun 708, Çamurçulluğu 1, Elmabaş Patka 65, Fiyu 297, Flamingo 339, Gri Balıkçıl 12, GÜmÜş Martı 974, GÜmÜş Yağmurcun 2, İnce Gagalı Martı 9, Kara Boyunlu Batağan 2, Kara Karınlı Kumkuşu 86, Karabaş Martı 65, Karabatak 59, Kaşıkgaga 25, Kervançulluğu 5, Kılkuyruk 5, Kızılbacak 9, Kuğu 5, KÜçÜk Ak Balıkçıl 6, KÜçÜk Batağan 5, KÜçÜk Karabatak 6, KÜçÜk Kumkuşu 2, Pasbaş Patka 1, Sakarca 51, Sakarmeke 241, Suna 122, Sutavuğu 1, Tarakdiş 3, Yeşilbaş 143
İlginizi Çekebilir