© Kimse Duymasın 2020

Avrupa’nın kalbi Kosova’da atacak

Avrupa iş dünyasının kalbi, uluslararası iş adamlarının buluşmasına ev sahipliği yapacak Kosova’da atacak. 12 ülkeden iş dünyası temsilcileri, 2015 Business Forum Prizren Fuar ve Konferansı’na katılarak yeni iş fırsatlarını değerlendirecek.

Fuara, İzmir merkezli Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) 30 kişilik bir ekiple çıkarma yapacak. İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve BATÜDER Başkanı Akın Kazançoğlu, 2023 yılına kadar 11 balkan ülkesiyle 50 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
 
30 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasındaki etkinlikte Türk ve Kosovalı iş adamları tarım, turizm ve tekstil başta olmak üzere birçok alanda ikili görüşmelerde bulunacak. BATÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kazançoğlu, Almanya, Fransa, Türkiye gibi birçok Avrupa ülkesinden iş dünyası temsilcisinin  bu forum ve konferansa katılacağını belirterek, “Dünyadaki ekonomik gelişmeler, yatırım olanakları ile fırsatlar konusunda konferanslar olacak. Kosova'da kapsamlı bir çalışma yapacağız. BATÜDER olarak 30 işadamıyla katılacağımız 4 günlük etkinlikte davetli ülkelerin önemli kazanımlar elde edeceğini düşünüyoruz. Kosova'da İzmir olarak çok etkiliyiz. Türk iş dünyasına büyük bir sempati ile bakılıyor çünkü 8 yıllık geçmişi olan bu ülkeye en büyük yatırımı yapan ülkeyiz" dedi.
 
Hedef 50 milyar dolar

Başkan Kazançoğlu, 2023 yılına kadar 11 balkan ülkesiyle 50 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, "22 milyar dolar olan dış ticaret hacmini yıl sonuna kadar 25 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Türkiye birçok konuda yatırımları ve ticareti artırmak için gayret sarfediyor. Bizim orada olmamız onları mutlu ediyor ve bizleri ülkelerine davet ediyorlar. Kosova'nın her yerinde Osmanlı izlerine rastlamak mümkün. Halkın 3'te 1'i Türkçe biliyor. Bu durum da yatırımların daha rahat şekilde yapılmasını sağlıyor. Bu forum önemli katkılar sağlayacak. Turizm, tarım ve tarıma dayalı sanayi ile birçok iş kolunda kalkınma adımları atılacak. Onlar bizim kardeşimiz. Birlikte çok daha büyük işler gerçekleştirmeyi umuyoruz” diye konuştu.
 
Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında köprü vazifesi göreceklerini söyleyen Kazançoğlu, Balkan gençlerini Türkiye'ye getirerek mesleki eğitim edindirme programına dahil etmeyi planladıklarını belirtti. Kazançoğlu, “Balkan insanlarının en çok yaşadığı yerlerden biri İzmir. Orada yaşayan soyadaşlarımızla ilişkilerimizi geliştirmek amacındayız. Onların bize ihtiyacı var. Bizlerle gurur duyuyorlar. Kosova'da 1 bakanımız, 3 bakan yardımcımız, 3 milletvekilimiz var. Balkanlar lojistik anlamında ticarette avantajlı konumda. 2 otoban mevcut. Balkanlar bize bir satarsa biz onlara 9 satıyoruz. Burada kazan kazan dönemi var. Yatırımı yapan kazanıyor” dedi.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER