© Kimse Duymasın 2020

Basına şiddet her geçen gün artıyor

ivil Düşün AB Programı kapsamında Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen “Özgürlük için Basın” Avrupa Birliği Projesi İzmir ve Ege Bölgesi toplantısı Ege Üniversitesi Lokal’inde gerçekleşti. Toplantıda basın mensupları ve basın kuruluşlarına şiddetin her geçen gün arttığı belirtildi.

Toplantıya;  İzmir ve Ege Bölgesi Komitesi Başkanı Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Oğuzhan Kavaklı, Avukat Ufuk Karhan, Haber Hürriyeti İmtiyaz sahibi gazeteci İbrahim Irmak, Gazeteci Reşit Çağlayangil, Yeni Asır Bölge Haberleri Müdürü Ali Kayadibi, EÜ  TV Haber Müdürü Levent Konuş, Ekonomik Çözüm Gazetesi imtiyaz sahibi Yener Özkesen, Son Dakika Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Azime Molla, Ege Telgraf Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Engin Uğur Ağır ve Özgürlük için Basın Proje asistanı Merve Kartal katıldı.

“AMACIMIZ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SONSUZA DEK SÜRMESİ”

Açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, “Biz basın için olumlu olan tüm çalışmaların içinde olmak istiyoruz. Amacımız basın özgürlüğünün sonsuza kadar sürmesi. Basın, içinde özgürlük olmadan bahsedilemez. Bizler her ay bu toplantıları yaparak bir rapor hazırlıyoruz. Bu raporları daimi komiteye aktarıp, Avrupa Birliği’ne doğru bir şekilde ulaştırmayı istiyoruz. Kitle iletişim araçlarına yapılan olumsuzlukları bizim penceremizden sunmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de ne abartıyoruz ne de az gösteriyoruz, bire bir aktarıyoruz. Ülkemizde olan olaylar dünyaya, doğru olarak aktarılmalı” diye konuştu.
Basın özgürlüğünün önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “ Basın özgürlüğü haberin kaynağından okuyucuya, izleyiciye, dinleyiciye ulaşıncaya kadar hiçbir kesintiye tabi olmaması demektir. Gazeteci bu özgürlüğü taşımadığı takdirde haber yapamaz. Atatürk’ün de bahsettiği gibi ‘Basın özgürlüğünden doğan sakıncaların giderilme aracı, yine basın özgürlüğüdür’ yani özgürlüğü kısmak mümkün değil, daha fazla arttırmak gerekir” dedi.
 
Haber Hürriyeti İmtiyaz sahibi gazeteci İbrahim Irmak gazetecilerin yaşadıkları sorunlar karşısında seslerini çok fazla çıkarmadığını, paylaşmaktan çekindiklerini söyledi. Bu tür sorunlara karşı destek vermeye hazır olduklarını belirten Irmak, “ Biz mesleğinde birtakım olumsuzluklarla karşılaşan gazetecilere hukuki olarak yardım edeceğiz ve onlara danışmanlık yapacağız. Daha sonra da bu sorunları rapora geçireceğiz. Basın özgürlüğü için çaba gösterildiğini anlatmak istiyoruz” diye konuştu.

GAZETECİLER DARP EDİLİYOR

Özgürlük için Basın Proje asistanı  Merve Kartal ise gazetecilere uygulanan şiddete değindi. Kartal, “Yazdığımız raporlara baktığımızda maalesef 2014’ten itibaren basına yönelik şiddet oranında bir artış olduğunu görüyoruz. Son yaşanan olaylar da bunun göstergesi” dedi. 2015 yılının başından itibaren 29’u akreditasyonla ilgili olarak 84 yayın engeli, 731 erişim engelinin tesbit edildiğini belirten Merve Kartal, bu süre zarfında 16’sı kadın, 69’u erkek olmak üzere toplam 85 gazetecinin gözaltına alındığını belirtti.
9,5 ay içinde 77 gazeteci hakkında suç duyurusu ve soruşturma açıldı. 123 gazeteci hakkında dava başlatıldı. 4 gazeteciye hapis cezası verildi. 60 gazetecinin ise “Hakaret” suçlaması yargıya intikal etti. 9’u kadın, 29’u erkek 38 gazeteciye şiddet uygulandı. Ayrıca toplam 50 gazeteci sözlü, fiziki şiddetin mağduru oldu.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER