© Kimse Duymasın 2020

Bornova Belediye Hizmet Binası Proje yarışması sonuçlandı

Bornova Belediyesi’nin tüm birimlerinin tek çatı altında toplanarak halka sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve kent yaşamına kaliteli bir kamusal alan kazandırılması için yapılacak yeni belediye hizmet binasının projesi yarışmayla belirlendi.

Bornova Belediyesi’nin tüm birimlerinin tek çatı altında toplanarak halka sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve kent yaşamına kaliteli bir kamusal alan kazandırılması için yapılacak yeni belediye hizmet binasının projesi yarışmayla belirlendi. Böylece, aylardır üniversiteler başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda ortak akılla şekillenen yeni hizmet binası fikrinde önemli bir aşamaya gelindi. Jüri birinciliği; Y. Mimar Orhan Esen, Yrd. Doç. Dr. Ferhat Hacıalibeyoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Deniz Dokgöz’ün projesine verdi. Yarışmada ikinci ve üçüncülerin yanısıra 5 adet proje de mansiyona layık görüldü.

 

Bornova Belediye Binası ve Çevresi Mimari Proje yarışması sonuçlandı. Jüri son değerlendirmesini 14 Eylül’de yaparak başvuran 61 ekipten ön seçim aşamasını geçmeye hak kazanan 8 ekibin projeleri arasından seçimini yaptı. Böylece, aylardır üniversiteler başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda ortak akılla şekillenen yeni hizmet binası fikrinde önemli bir aşamaya gelindiBirinciliğe Yüksek Mimar Orhan Esen, Yrd. Doç. Dr. Ferhat Hacıalibeyoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Deniz Dokgöz’ün hazırladığı proje layık görüldü. Projenin danışman kadrosunda İnşaat Yüksek Mühendisi Cemal Koçak, Makine Yüksek Mühendisi Bülent Özgür, Elektrik Mühendisi Kemal Güravşar ve Peyzaj Mimarı Melis Sert yeralırken projenin yardımcılık görevini Mimar Gülcan Afacan, Mimar Bora Örgülü, Mimar İbrahim Yiğiter ve Mimarlık Öğrencisi V. Mustafa Yönder yerine getirdi.

 

Yarışma jürisi

 

Yarışmanın Jüri Başkanlığı’nı Yüksek Mimar Özcan Uygur üstlendi. Jüri üyeleri şu isimlerden oluştu: Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç Dr. Hikmet Gökmen (Mimar), Cem İlhan (Y. Mimar), Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız (Mimar), İnşaat Mühendisleri Odası Eski Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ömer Zafer Alku. Öte yandan Danışman Jüri Üyeleri de şu isimlerden oluştu: Dr. Buğra Gökçe (Şehir Plancısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı), Zerrin Gençtürk (Şehir Plancısı,  Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı), Belgüzar Başer Köpüklü, Peyzaj Mimarı (Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı), Deniz Dayangaç (Y. Mimar, Bornova Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü), Ömer Yılmaz ( Mimar).

 

Kamusal geçirgenlik, doğal ışığın yaygın kontrülü ve doğal klima etkisi

 

Birinci seçilen proje, yeşil alanın tüm halkın rahatlıkla kullanabileceği kamusal açık alan kazandırması ve bu alanın belediye binası ile iyi entegre edilmiş olması özelliğiyle ön plana çıktığı belirtildi. Doğal ışığın yaygın ve kontrollü bir şekilde iç mekanlara yayılmasına olanak sağlayan projede, hava sirkülasyonu ve doğal klima etkisi kullanılıyor. İzmir ve Bornova’nın iklim koşullarına göre oluşturulduğu belirtilen projeye göre belediye binasına Mustafa Kemal ve Gediz caddelerinden rahat bir ulaşım sağlanıyor. Esnek kullanımlara cevap verebilecek şekilde projelendirilen belediye hizmet binası daha önceden yarışmacı ekiplere sunulan ihtiyaç programına uygun fonksiyonel çözümler sunuyor.

 

“Bornova Belediye Binası Çevresi Mimari Proje Yarışması”na  katılan tasarımlarda ekonomik, özgün ve  nitelikli  mimari  yaklaşımlar göz önüne alınarak ön seçim aşamasına başvuru yapan 61 ekipten  8’i  finale kalmıştı. İşlevsel  ve  yenilikçi  çözümlerin  öne  çıkarıldığı, doğaya  saygılı, sürdürülebilir,  çağdaş  bir  çevre  ve  mimari  anlayışı  ortaya  koyan  projeler titizlikle incelendi. Uygulama projelerinin hazırlanmasının ardından belediye hizmet binasının yapımına başlanacağı belirtildi.

 

Yeni Bornova Stadı bittikten sonra eski Bornova Stadı’nın yerine yapılacak

 

Daha kaliteli ve kolay ulaşılabilen bir hizmet anlayışıyla Bornovalıların beklentilerine cevap vermeyi hedeflediklerini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Yüksek Mimar Olgun Atila, “Yarışmamıza katılan tüm ekiplere teşekkür ediyorum. Birinci olan ekibi kutluyorum. Vatandaşlarımıza yakışır bir ortamda ve kalitede iş üretebilmek için başlattığımız yeni hizmet binasının yapılması sürecinde önemli bir aşamayı tamamladık.Burası sadece hizmet binası değil aynı zamanda yaşam alanı da olacak.Bornova’mız Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’ndan sonra çok önemli ve değerli bir aktivite alanı kazanacak.” dedi. Başkan Atila, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalarını sürdürdükleri Doğanlar Mahallesi’ndeki Yeni Bornova Stadyumu’nun tamamlanmasının ardından belediye hizmet binasının eski Bornova Şehir Stadı’nın bulunduğu alanda yapımına başlanacağını söyledi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER