© Kimse Duymasın 2020

BORNOVA'DA ENERJİ DEVRİMİ...

Bornova Belediyesinin elektrik üretim projesine İZKAdan 1 milyon lira hibe

Bornova Belediyesi SÜrdÜrÜlebilir Enerji Eylem Planı ve Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi kapsamında sÜrdÜrdÜğÜ çalışmalarına bir yenisini ekledi. Bornova Belediyesi, 300 kilowattlık Fotovoltaik GÜç Tesisi Projesi için İzmir Kalkınma Ajansından 1 milyon lira hibe desteği kazandı. Bornova Belediyesinin hizmet binalarının tamamında kullanılan elektrik enerjisinin 4te birini karşılayacak olan bu tesis, yıllık yaklaşık 200 bin lira tasarruf sağlayacak. Tesis her yıl, 150 evin elektrik enerjini karşılayacak kadar (545 MWh) elektrik enerjisi Üretecek. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır geçen ay yapılan toplantıda Avrupanın enerji politikalarına yön veren Avrupa Enerji Kentleri Ağı (Energy Cities) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmişti  

Bornova Belediyesi, hizmet binalarının elektrik ihtiyacının 4te birini karşılayacak kadar enerji Üretecek Fotovoltaik GÜç Tesisi kuruyor. GÜneş enerjisini elektrik enerjisine dönÜştÜrecek tesis için İzmir Kalkınma Ajansından, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında 1 milyon lira hibe kazanan Bornova Belediyesi, projeyi toplam 1 milyon 400 bin liralık kaynakla 1 yılda tamamlayacak. Tesisin faaliyete başlamasıyla birlikte, Bornova Belediyesinin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmemesinde taahhÜt ettiği 2020 yılına kadar karbon salımını en az yÜzde 20 azaltma hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha atılmış olacak. Burada Üretilen temiz yenilenebilir enerji sayesinde yılda 250 ton karbondioksit salımı engellenmiş olacak. Bornova Belediyesi ayrıca TÜrkiyenin enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve fosil yakıt kaynaklı kÜresel ısınma ile mÜcadele hedeflerine de katkı sağlamış olacak. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır geçen ay yapılan toplantıda Avrupanın enerji politikalarına yön veren Avrupa Enerji Kentleri Ağının (Energy Cities) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmişti. 

Bornova Belediyesi Fotovoltaik GÜç Tesisini, Erzene Mahallesindeki 4. Sanayi Sitesi yakınında bulunan yaklaşık 17 dönÜmlÜk alanda kuracak. Bu alana yerleştirilecek fotovoltaik paneller, gÜneş enerjisini temiz ve yeşil enerjiye dönÜştÜrecek. GÜneş enerjisinden kristal silisyum teknolojisiyle elektrik Üretecek tesis, doğrudan doğruya dağıtım şebekesine bağlı olacak. Sistemde Üretilen elektrik miktarı ve sistem performansı uluslararası standartlarda takip edilerek Bornovadaki led ekranlardan takip edilebilecek. Tesisin kurulumu 1 yılda tamamlanacak. Tesis Bornova Belediyesi hizmet binalarının 4te birinin ya da 150 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar (545 MWh) enerji Üretecek. Bornova Belediyesi proje sÜresince Ege Üniversitesi GÜneş Enerjisi EnstitÜsÜnden danışmanlık hizmeti alacak. 

GÜneş enerjisinden elektrik elde edilmesini sağlayacak Fotovoltaik GÜç Tesisi sayesinde daha yaşanabilir Bornova hedefine doğru çok bÜyÜk bir adım attıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Belediye hizmet binalarımızda kullandığımız elektrik enerjisinin dörtte birini karşılayacak bu proje sayesinde hem tasarruf edeceğiz hem de her yıl çevremizi kirleten karbon salımını 250 ton azaltacağız. Bunun yanında enerjide, fosil kaynaklı yakıtlara ya da dışa bağımlılığın azaltılması konusunda Bornova Belediyesi olarak önemli bir katkı sağlamış olacağız. Daha temiz bir çevre yaratmak için var gÜcÜmÜzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER