© Kimse Duymasın 2020

ÇAĞDAŞ AZERBAYCANIN KURUCUSU HEYDAR ALİYEV PETKİMDE ANILDI.

Çağdaş Azerbaycanın kurucusu ve merhum Cumhurbaşkanı Heydar Aliyev, doğumunun 90. Yılında Petkim Kültür Merkezinde düzenlenen bir törenle anıldı.

TÜrkiye ve Azerbaycan milli marşlarının söylenmesiyle başlayan, Petkim çalışanları ve ailelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Aliyevin, siyasi mÜcadelesi “ikinci vatanım” dediği TÜrkiyeye verdiği değer ve iki kardeş Ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yolunda yaptığı hizmetler anlatıldı.
Törenin açılışında konuşan Petkim Genel MÜdÜrÜ Sadettin Korkut, TÜrk halkının gönlÜnde Mustafa Kemal AtatÜrkÜn değeri ile Azerbaycan halkının Heydar Aliyeve duyduğu sevgi ve bağlılığın aynı olduğuna dikkat çekti. Aliyevin 80 yıllık ömrÜnde çok çetin siyasi mÜcadeleler sonucunda edindiği bilgi ve deneyimi, Azerbaycanın bağımsızlığına kavuşması ve kalkınmasında kullandığını kaydeden Korkut, “Azerbaycanın bu bÜyÜk önderi, dost ve kardeş Ülke TÜrkiye ile tarihimizin derinliklerinden gelen bağların gÜçlendirilmesine, iki Ülkenin refahı paylaşmasında kader ortaklığı yapmasına bÜyÜk değer atfetti. Tarihe geçen ve TÜrk-Azeri kardeşliğinin anayasası olarak her daim anımsanan ‘Biz bir Millet, İki Devletiz ÜlkÜsÜ de Heydar Aliyeve aittir” dedi.
BugÜn Azerbaycanın, Heydar Aliyevin fikirleri ve politikalarının devamını sağlayan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin uzak görÜşlÜlÜğÜ ile, dÜnyanın en hızla gelişen Ülkelerinden biri hâline geldiğini hatırlatan Korkut, sözlerini şöyle sÜrdÜrdÜ:
“Merhum Aliyevi huzurlarınızda bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, aziz hatırası önÜnde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. ÖzÜmÜz bir, sözÜmÜz bir, kaderimiz bir, kıvancımız bir. TÜrkiye'de ya da Azerbaycan'da yaşamamızın çok da önemi yok.”

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel MÜdÜrÜ ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi BÜyÜkelçi Hulusi Kılıç ise, Azerbaycanda 2008-2012 yılları arasında TÜrkiye BÜyÜkelçisi olarak görev yaptığını hatırlattı. Bu sÜre içinde Azerbaycanın hızlı kalkınmasına ve artan refahına tanık olduğunu kaydeden Kılıç, şöyle devam etti: 
“En bÜyÜk ÜzÜntÜm ulu önder Heydar Aliyevin 2006 yılında gerçekleştirilen BakÜ-Tiflis-Ceylan Boru hattının açılışında olmamasıydı. Kendisi bu proje için çok bÜyÜk emekler verdi.  TÜrkiyenin bu proje içinde olup kazanmasını istiyordu. Ulu önderin bıraktığı yolda yÜrÜyen oğlu Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TÜrk dÜnyası için yılmadan çalışıyor. Ben Heydar Aliyevi dört açıdan değerlendiriyorum. Aliyev, unutulmaz Azerbaycan TÜrkÜ, bir dÜnya lideri, TÜrk DÜnyasının en bÜyÜk önderlerinden biri ve TÜrkiye sevdalısıdır”

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr.  Vidadi Umudlu da merhum Heydar Aliyevin uyguladığı dış politika stratejisinin önemine değindi. “Asrın Projesi” olarak adlandırılan BakÜ-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile BakÜ-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattının mimarının Aliyev olduğunu kaydeden Umudlu, Azerbaycanın bugÜn bir dÜnya devleti olmasında Heydar Aliyevin dış politika stratejisinin temel oluşturduğunu sözlerine ekledi. Aliyevin TÜrkiye sevgisine de vurgu yapan Vidadi Umudlu, kardeş TÜrkiyede de anma törenleri dÜzenlenmesinden bÜyÜk mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi”
Konuşmaların ardından Anadolu Kartalları folklör grubu, izleyenlere Kafkas halk danslarından oluşan muhteşem bir gösteri sundu.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER