© Kimse Duymasın 2020

CHP'li Çıray: Tarımda yönlendiren Türkiye olacak

Türkiye’yi tarımsal ürünlerde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma taşıyacaklarını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray, iktidarları döneminde yeni bir tarımsal üretim tarzı ve yeni bir kırsal kalkınma anlayışını hayata geçireceklerini söyledi. Çıray, “Dünyada kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerden biri olan Türkiye tarımda ithalatçı konuma düştü. Çiftçi ve köylümüzü destekleyerek tarımda yönlendirilen değil yönlendiren ülke olacağız” dedi.

Seçim çalışmalarını Kemalpaşa ilçesinde sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, Dereköy Gökyaka Bal Festivali’ne katıldı. Daha önce de Tire, Ödemiş, Bayındır ve Bergama’da çiftçi ve köylülerle bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Çıray 1 Kasım’da kendilerine verilen desteğin arttırılmasını istedi.
           
"ON YIL ÖNCE TÜRKİYE YEM İTHAL EDECEK DESELERDİ İNANIR MIYDINIZ?"

Festival kapsamında kurdukları stantlarda yeni iş bağlantıları kurmaya çalışan çiftçilerin, üretim maliyetlerinin artması nedeniyle tarımda kendilerine gelecek görmediklerini söylemesi üzerine Çıray, “Üretmeyen ülke çöker. Türkiye üretmiyor, ekonomi uzun süredir alarm veriyor. Ülkemizde tarım ve hayvancılığa önem verilmiyor. On yıl önce Türkiye yem ithal edecek deselerdi inanır mıydınız? Yerel üreticiye destek olunmuyor. AKP’nin uyguladığı yanlış politika yüzünden tarım ve hayvancılık ülkemizde bitme noktasına geldi. Türkiye kendi kendine yeten ülkeydi. Şimdi samanı, gübreyi, tohumu ithal ediyoruz. Avrupa ülkeleri vatandaşına üretimde destek oluyor, bunlar köstek oluyor. İktidarımız döneminde yeni bir tarımsal üretim tarzı ve yeni bir kırsal kalkınma anlayışını hayata geçireceğiz”dedi.
           
"KIRSAL KALKINMA HAMLESİ BAŞLATACAĞIZ"

Kırsal kalkınma hamlesini başlatacaklarını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “Türkiye’yi tarımsal ürünlerde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma taşıyacağız. Bunun için çiftçimizin başta gübre olmak üzere girdi maliyetlerini düşürmeliyiz. Mazot bu yüzden 1.80 lira olacak. Bu kadar girdi maliyetleri yüksekken çiftçimiz rekabet edemez. Tarımsal üretimle bağlantılı kırsal sanayiyi destekleyeceğiz. Orman köylerimizin kalkındırılması için “Bölgesel Entegre Kırsal Kalkınma ve Ormancılık Projeleri” uygulayacağız.  Desteklenecek tarım ürünlerini ve her ürün için destek tutarını bir yıl önceden açıklayacağız. Tarım sektöründe kendi işinde çalışanların sosyal güvenlik primlerini 30 yaşına kadar Hazine’den karşılayacağız. Geçici tarım işçilerine sosyal güvence devlet tarafında sağlanacak. Taşeron işçilik tamamen kalkacak. Çiftçilerimizin kredi borçlarını ödenebilir koşulları sağlayacak şekilde yeniden yapılandıracağız. Aile işletmeleri ve küçük çiftçilerin ürünlerini doğrudan veya kooperatifleri ve diğer örgütleri aracılığıyla tüketicilere satmalarını sağlayacak düzenlemeler yapacağız. Tarımsal üretimin sürekliliğine, üreticilerin refahına ve çevrenin korunmasına öncelik vereceğiz. Kırsal alanlarda, eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel kamu hizmetlerinin kalitesini kentlerle aynı seviyeye ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ ÜRETECEK TÜRKİYE DOYACAK

Çiftçiye, köylüye ve üreticiye verecekleri desteğin ülke ekonomisine verilen bir destek olacağına dikkat çeken Milletvekili Çıray, “Vereceğimiz desteklerle arazilerimiz değerlenecek. Üreten güçlü bir ülke olacağız. İstihdam ve zenginlik köyden kırsaldan başlayarak ülkemizi saracak. Üreten harcayacak, esnaf kazanacak, devlet vergisini alacak. Türkiye’ye huzur ve bereket gelecek. Ne zaman? 1 Kasım Genel Seçimlerinde CHP’nin iktidar olmasıyla” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER