Ege'de adalar için deniz harekatı başladı...
YAŞAM-TURİZMTürkiye ile Yunanistan, Ege Denizi'nin turizm potansiyelini daha iyi değerlendirmek için bir araya gelecek.
Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı çerçevesinde yapılan anlaşmalar kapsamında, iki ülkenin deniz turizmi alanında faaliyet gösteren işadamları ve yatırımcıları, bu çerçevede 28 Mart’ta İzmir’de buluşacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 8 Mart’ta İzmir’de bir araya gelmişti. Söz konusu forumun düzenlenmesi bu görüşmede de gündeme gelmişti. Forumda, Türk ve Yunan deniz turizminin önde gelen işadamları ve yatırımcıları başta marina işletmeciliği olmak üzere, yat işletmeciliği, kruvaziyer gemi ve turistik liman işletmeciliği ile feribot işletmeciliği konularında görüş alış verişinde bulunacak.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Ege kıyıları ile Yunanistan'ın Ege Adaları arasındaki turizm hareketlerinin varabileceği en üst düzeye henüz varmamış olduğuna dikkat çekti. Ardından şöyle devam etti:
“Ege Denizi, mavi suları, birbirinden güzel koyları ve mitolojik efsanelere esin kaynağı olmuş zengin tarihi ile dünyanın en güzel coğrafyasına sahip. Ancak bu güzel coğrafyaya yeterince turist çektiğimizi söyleyemeyiz. Ege’yi dünyanın çekim merkezi yapmak için komşumuz Yunanistan ile deniz turizminde işbirliği yapmak zorundayız. Maalesef aramızdaki ilişki arzu ettiğimiz boyutta değil. İzmir’e bu yılın ilk iki ayında sadece 1.766 Yunan turist geldi. İzmir’e ayak basan her 100 turistten sadece 5’i Yunanistan’dan geliyor. Her iki ülke vatandaşlarının kolayca seyahat edebileceği, karşılıklı yatırımların gerçekleşeceği bir atmosferi yaratırsak, bu gelişmeden herkes büyük fayda sağlar. Yunan dostlarımızla karşılıklı çıkarlarımız, Ege’yi turizmde zirveye çıkarmaktan geçiyor.”
Ege’nin deniz turizminde biçilmiş kaftan olduğuna dikkat çeken Öztürk, ayrıca şu bilgileri verdi:
“Odamızın Ayvalık’tan Didim’e uzanan sorumluluk sahasında, 29 sualtı sporları, 95 su üstü sporları tesisi, 194 günübirlik gezi teknesi, 61 turizm belgeli ticari yat, 8 marina ve 4 kruvaziyer limanı faaliyet gösteriyor. Mavi bayraklı 79 plaj, 7 marina ve 4 yatımız var. Türkiye olarak kruvaziyer turizminde 10 yıl gibi kısa sürede büyük mesafe aldık. İzmir'de yolcu sayısı 2012'de 550 bini geçti. Bölgemizdeki marinalarımızın tamamı yüzde 110 doluluk oranıyla çalışıyor. Çeşme Alaçatı’daki sörf tesisleri sayesinde havadan para kazanıyoruz. Aynı potansiyele sahip olan Urla Çesmealtı, Dikili ve Ayvalık, Alaçatı'yı takip ediyor. Ege’nin mavi derinlikleri, dalış turizmi için çekim merkezi oluyor. Günübirlik tekne turları, her yıl 1,5 milyon turiste hitap eder hale geldi. Yeni yatırımlarla bu zenginliği hep beraber artırabiliriz.”
İlginizi Çekebilir