EKMUD: Aşılar Herkese İyi Bir Yaşam Şansı Sunar
SAĞLIKEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (EKMUD) Bağışıklama çalışma grubu 24-30 Nisan 2022 Aşı Haftası nedeniyle basın açıklaması yaparak, 24-30 Nisan 2022 Aşı Haftasında aşının önemine değindi, “Aşılar Herkese İyi Bir Yaşam Şansı Sunar” diye uyardı.
Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu olarak 18 Uzmanlık Derneği ile birlikte çalıştıklarını belirterek ‘’Herkese Uzun Ömür’’ temasını benimsemekte ve yaşam boyu bağışıklamanın önemini bir kez daha vurgulamaktayız” dedi.
Prof. Dr. İftihar Köksal, Prof. Dr. Serap Gençer, Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan’dan oluşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (EKMUD) çalışma gurubunun görüşleri şöyle paylaşıldı
Çiçek hastalığına karşı koruma sağlamak için geliştirilen ilk aşıdan ciddi COVID-19 vakalarını önlemek için kullanılan en yeni aşılara kadar iki yüzyıldan fazla bir süredir aşıların insanların sağlıklı kalmasına yardımcı olduğu belirtildi.
Tüm erişkinlerin her sonbaharda influenza, 10 yılda bir difteri-tetanoz (bir defa boğmaca), bağışık değilse Hepatit B ve Hepatit A aşısı olması önerildi.
Aşılar iyi bir yaşam sürme fırsatı veriyor
Her Nisan ayında, Dünya Bağışıklama Haftası kapsamında, dünyanın dört bir yanından insanları bir araya getirerek aşıların önemini ve her yaştan insanı birçok hastalığa karşı nasıl koruduğunu vurgulanıyor, aşıların iyi bir yaşam sürme fırsatı verdiği anlatılıyor.
Bu yılki kampanya, COVID-19 pandemisi rutin bağışıklama da dahil olmak üzere temel sağlık hizmetlerini kesintiye uğrattığı ve on yıldan fazla bir süre geciktirdiği için ayrı bir öneme sahip. Ne yazık ki milyonlarca insan hala aşıların hayat kurtaran faydalarından mahrum kalmakta ya da farkında olmadığı, oysa aşılar herkes için erişilir olması gerektiğine de dikkat çekildi.
2022’de ‘’Herkes İçin Uzun Ömür” teması ile yapılan etkinlikler, aşıların hayatımızdaki önemini, sevdiklerimizi korumamızı ve uzun, sağlıklı bir yaşam sürmemizi mümkün kılabileceği fikri etrafında insanları birleştirmeyi amaçlıyor.
Birlikte çalışılan ve görüşleri paylaşılan dernek temsilcisi bilim insanları şunlar;
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) temsilcisi Prof.Dr. Selim Badur
Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem
Türkiye Romatoloji Derneği temsilcisi Prof. Dr. Servet Akar
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) temsilcisi Dr. Orhan Aydoğdu
Viral Hepatit ile Savaşım Derneği (VHSD) ve Erişkin Aşı Derneği temsilcisi Prof.Dr. Selma Tosun
Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) temsilcisi Doç. Dr. Mehmet Taşkın Eğici, Uz. Dr. Nur Şehnaz Hatipoğlu
Aksaray Aile Hekimleri Derneği (AKAHED) Dr.H.Şenol ATAKAN
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Temsilcisi Doç. Dr. Lale ÖZIŞIK,
Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Abdullah UYAROĞLU
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği temsilcisi Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN
Türk Hematoloji Derneği temsilcisi Doç. Dr. Sinem Civriz BOZDAĞ Uz.Dr. Güldane Cengiz SEVAL
Haber: Yılmaz Durmaz
İlginizi Çekebilir