"Fırçamdan esintiler"e büyük ilgi...
KÜLTÜR-SANATKültür Bakanlığı tezhip sanatçılarından Oya Güray’ın Kuşadası tarihi IBRAMAKİ Sanat Galerisi’ nde açılan ‘’Fırçamdan Esintiler ‘’ adlı Sergisi büyük ilgi gördüyor...i
Kuşadası Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen sergide sanatçının 50 den fazla tezhip ve suluboya eseri 5-12 Eylül tarihleri arasında Sanat severlerin beğenisine sunuluyor. Sergi Hafta arası 09- 19.00, hafta sonu 10-17.00 saatleri arasında açık kalacak.
Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe ŞERİFOĞLU ile Biorezonans Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Zeynep KARABEY’in katıldıkları ,
ve bir kokteyl ile açılan ‘’Fırçamdan Esintiler’’ adlı sergiye, Kuşadası Belediye Başkanı Özer KAYALI da bir buket çiçek ve kutlama mesajı gönderdi.
Eserlerini sanatseverlere sunan Oya GÜRAY , ilk olarak İstanbul Nakışhanesi’ nin 2006 yılı Haziransonunda açtığı sergiye katıldı. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde Orlando kentinde, Bağlarbaşı İhtisas Merkezinde ve Feshane de eserleri sergilendi. Bu sergide ilgi gören eserlerinin bir bölümü bugün, gerek Türkiye’ de, gerekse İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi değişik ülkelerdeki sanatseverlerde bulunmaktadır.İhtisas çalışmalarına, İslam Sanatları İhtisas merkezinde Necati SANCAKTUTAN ile devam etti. Burada 5 Nisan 2010’da açılan “Hüsn-i Hat ve Bir Tezhip” adlı sergide GÜRAY’in eserleri büyük ilgi gördü.
İstanbul Feshane’de 2010 yılının en önemli ve büyük sergisi 8 - 20 Haziran tarihleri arasında açıldı ve Oya GÜRAY burada da üç önemli eseriyle yer aldı.
09 Nisan 2011'de Sencide Sanat Atölyesi 'ni açtı.
Oya Güray’a 2011 yılında Kültür Bakanlığı “TEZHİP SANATÇISI” ünvanı verildi.
Sencide Sanat Atölyesi eğitmen ve proje grubu olarak Beykoz Konakları Vakfı Yönetimi aktiviteleri doğrultusunda tarihi AT AHIRI Salonunda 29 Mayıs 2011’de bir sergi düzenlendi ve 60’a yakın eser sergilendi.
Sencide Sanat Atölyesi’nin “BAHAR-I SENCİDE” adli sergisi, birinci çalışma yılı sonrası Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Çemberlitaş'taki Basın Müzesi Galerisi'nde 9 Nisan 2012 tarihinde açıldı. Sergide Tezhip – Minyatür - Hat ve Kalemişi dallarında 91, Suluboya Resim tekniği dalında 15 ve Bilimsel Bitki dalında da 74 eser 27 Nisan 2012’ye kadar sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Sencide Sanat Atölyesi kursiyer ve eğitmenleri 1 - 11 Eylül 2012 tarihleri arasında da Büyükada'kiAdaevi'nde açılan Tanıtım Sergisinde 70 eseri sanatseverlerle paylaştılar.
Tezhip sanatçısı Oya GÜRAY açılışta yaptığı konuşmada sanatseverlere bilgi verirken ; ‘’ Altın ve süsleme kelimelerinin bir arada olması anlamına gelen Tezhip kelimesinin, dilimize Farsçadan kazandırıldığını, bu sanatın kökeninin İslamiyet öncesi Uygur Türklerine kadar dayandığını ‘’ söyledi.
GÜRAY, daha sonra ‘’ Anadolu Selçuklular zamanında Anadolu’ya getirilen Tezhip Sanatı, Osmanlı döneminde en ihtişamlı haline ulaşmıştı. Saray nakkaşhanelerinde çalışma alanı bulan sanatçılar (hattat ve müzehhipler) en güzel eserlerini de 16.yüzyılda ortaya koymuşlar.’’ dedi.
Günümüz sanatçılarının da bu uslupları temel alarak tezhip sanatını devam ettirdiklerini ifade etti ve Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinde Geleneksel Türk Sanatları Bölümlerinde akademik olarak eğitim verildiğini belirtti.
İBRAMAKİ SANAT GALERİSİ
Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi, 19’uncu yüzyılın sonunda Kuşadası eşraflarından İbrahim Zeki Efendi tarafından Memleket Hastanesi olarak inşa ettirilmiş ve Kuşadası Belediyesi tarafından 2009 yılında restore ettirilerek 2010 yılında kültürel ve sanatsal faaliyetlerde kullanılmak üzere hizmete açılmıştır. İbramaki Sanat Galerisi, resim, fotoğraf, heykel, seramik sergileri, müzik ve şiir dinletileri, yaratıcı drama eğitimleri, basın toplantıları gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Geleneksel mimarisi ve konumu ile de dikkat çeken İbramaki Sanat Galerisi’nde yılda ortalama 400 etkinlik gerçekleştirilmektedir.
(Kuşadası-Özel)
İlginizi Çekebilir