Gölmarmara tamamen kurudu
ÇEVREGöl kenarında balıkçılıkla geçinen Tekelioğlu Köyü sakinleri, Gema Vakfı ve “Yeter ki İyilik Olsun Derneği” üyeleri ile birlikte göle sembolik olarak su dökerek olayı protesto etti.
Manisa'nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinde bulunan, Ege Bölgesi'nin kuş cenneti olarak bilinen Marmara Gölü'nde su seviyesi sıfırlandı. 7 mahallenin geçim kaynağı olan göldeki kuraklık, balıkçılığın da durmasına neden oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' olarak tescillenen, başta tepeli pelikan olmak üzere, karabatak gibi nesli tehlike altında olan kuş türlerinin de bulunduğu yüzbinlerce su kuşuna ev sahipliği yapan Marmara Gölü, tamamen kurudu.
Salihli ilçesine bağlı Tekelioğlu, Kemerdamları, Yeniköy, Pazarköy, Gölmarmara mahalleleri ile Gölmarmara ilçesine bağlı Hacıveliler ile Saruhanlı ilçesine bağlı Kılcanlar Mahalleleri'nde yaşayan çok sayıda ailenin balıkçılık yaparak geçimini sağladığı Marmara Gölü'ndeki su seviyesi sıfırlandı.
Tekelioğlu Mahallesi Muhtarı Selim Selvioğlu, bölgedeki kuraklık nedeniyle Marmara Gölü'nde balıkçılığın tamamen durduğunu söyledi. Marmara Gölü'nun tamamen kuruduğuna dikkati çeken Selvioğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafında başlatılan “Temiz Gediz, Temiz Körfez” projesi kapsamında Başkan Tunç Soyer Gördes Barajı’ndan göle 1 milyon metreküp su verileceğini açıkladı.
Ancak nehir ve çay yatakları kum ocakları ve maden işletmeleri tarafından tahrip edildiğinden bu şimdilik mümkün olmadı. Bu yatakların ıslahı için yapılan ihalede 400 gün süreli. Yani 2022 yılı sonuna kadar gölümüzde yine su yok. Bu nedenle geçinemeyen köy sakinlerimiz birer birer göç etmeye başladı.” dedi.
Gema Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu da yaptığı açıklamada, “Gema Vakfı olarak Gölmarmara gölü ile yıllardır ilgileniyoruz. Gördes Barajından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne içme suyu veriliyor. Şu an Gördes Barajında yaklaşık 6.5 milyon metreküp su bulunuyor.
Ayrıca Hacıveliler, Yeniköy, Kemerdamları ve Pazarköy’lü üreticiler de göl çevresindeki arazileri işleyerek gölde büyük bir su kaybına neden oldular.
Başkan Soyer’n “Temiz Gediz, Temiz Körfez” projesi kapsamında söz verdiği 1 milyon metreküp su sözü de ne yazık ki kum ocakları ve maden işletmelerinin dere yataklarını tahrip etmesi nedenyle yerine getirilemiyor. Kum Çayı’nda iki kum ocağı ve beş maden işletme ruhsatı alınmıştır. Manisa Valiliği kararlı tutumuyla DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün göz yumduğu ve yeterince denetlemediği kum ocaklarına 430.000 TL ceza kestirmiştir.
Bu arada dere yatağındaki ıslah çalışmaları da ihale edilmiş ama süre 400 gün gibi çok uzun tutulmuştur. Bu süreyi kısaltmak için uğraşıyoruz.” Dedi.
Önümüzdeki günlerde Ankara’ya giderek DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, DSİ Genel müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanı BEKİR Pakdemirli ile görüşeceklerini belirten Gema Başkanı sözlerine şöyle devam etti; “Kum çayının ıslahı acilen bitirilmelidir. Gölmarmara gölünün arazilerinde kaçak olarak ekim yapılmasına karşıyız. Belediyelerin binlerce dönüm arazi talebinde bulunmasına karşıyız. Nitekim Salihli Belediyesi tamamen kuruyan Gölmarmara’dan 5000 dönüm arazi almak için başvuruda bulundu. Gölmarmara gölünü sulak alandır kimseye arazi verilmemelidir.
Gema Vakfı olarak Manisa Valiliğine başvuruda bulunduk. Gölmarmara gölünün milli park olması için dilekçe verdik.”
İlginizi Çekebilir