HİÇ GÖRMEDİKLERİ ŞEHİRİN FUARINI ANLATIP BİRİNCİ OLDULAR
KÜLTÜR-SANATYeşiltepe İlköğretim Okulu öğrencileri, hiç görmedikleri bir şehirde, hiç görmedikleri Fuarı anlatarak ödül kazandı.
Her yetişkinin çocukluktan kalan sığındığı bir masalı vardır.
Hayalin en gÜzel resmidir masal.
Onlar hiç gitmedikleri bir şehirdeki, hiç görmedikleri fuarın masalını yazdılar.
İZFAŞ tarafından dÜzenlenen “Benim Fuarım, Benim Masalım // “Benim Fuarım, Benim ÖykÜm” konulu yarışmada İzmire bağlı Beydağ İlçesinin Yeşiltepe İlk Öğretim Okulu öğrencisi İsmail Bayraktar, “En GÜzel Benim Fuarımın Ağacı” konulu masalı ile birincilik aldı.
Aynı okuldan İpek Sertin “Oyuncak Ağacı” adlı masalı basılacak olan kitapta yer almaya değer görÜldÜ.
Yeşiltepe, Beydağa 20 kilometre uzaklıkta 80 haneli bir köy. Geçim kaynakları, arpa, buğday, yemiş ve kestane. Son Üç yıldır köyde çok yoğun ekonomik sıkıntı var. KöylÜnÜn çoğu ineklerini satmak zorunda kalmış.
İzmire sadece ‘hastane ihtiyacı olanlar gidebilmiş.
Yeşiltepe İlk Öğretim Okulu araçların çıkamadığı bir tepede kurulu. 18 kişilik tek bir sınıfta öğrenim görÜyorlar.
Okulun bir gazetesi var. İsmi Gale. Yerel dilde sincap anlamına geliyormuş.
BÜyÜklerine dertlerini anlatamayıp, gazetelere seslerini duyuramayınca, kolları sıvayıp kendi gazetelerinde sorunlarını dile getirmeye başlamışlar.
Okula giderken uçuruma dÜşmek istemediklerini şu haberde dile getirmişler:
“KEÇİ YOLU ÇOCUKLARI
Biz Yeşiltepe İlk Öğretim Okulunda okuyoruz. Ama biz beş arkadaş uzak bir köyden geliyoruz. Geldiğimiz yol keçi yolu. Yağmur ve kar yağdığında dÜşeceğiz diye çok korkuyoruz. Bizim de gÜzel bir yolumuz olmasını çok istiyoruz.
Bu keçi yolunun yanında uçurum ve dere var. Kışın dereden geçemiyoruz. Biz Keçi Yolu Çocukları olarak gÜzel bir yol istiyoruz.“
Gazetelerinde İzmir Fuarı Yazı Yarışması ÖdÜl Törenine katılacaklarını da ilan etmişler.
Yarışmanın bÜyÜsÜ aslında ilk kez öğretmenleri GÜndÜz Ödenin kendi Fuarını öğrencilerine anlatıp hayal kurmalarını sağlamaları ve yazıları sırt çantasına yÜkleyip kendisinin İZFAŞa getirmesiyle başlıyor.
Bir öğretmenin sihirli eli çocukların dÜnyasını değiştiriyor.
Öden, öğrencilerinin daha önce İzmire hiç gelmediğini belirterek, bunu duyduklarında çok heyecanlandıklarını bazılarının heyecandan ağladığını söylÜyor.
Onları İzmire Fuara götÜrecek otobÜs okulun olduğu yere çıkamadığı için bizi yolda bekliyorlar. Hepsinin elinde çiçekler var. Hep bir ağızdan şarkı söylemeye başlıyorlar:
“Bizler çiçekleriyiz
Umudun ve sevinciyiz
Gelen mutlu gÜnleriyiz
Hep dÜnya çocukların…”
BÜyÜk çoğunluğu araca binmeye alışık olmadığı için GÜndÜz Öğretmen, tek tek ilgileniyor. Aracı durdurup sık sık yÜzlerini yıkıyor.
OtobÜsÜn içi oldukça sessiz. Okul önlerinden geçerken duyduğumuz çocuk gÜrÜltÜleri duyulmuyor.
Sessizlik İzmire yaklaştığımızda Havaalanı yakınında bir uçağın havalanmasıyla başlıyor. O zaman sevinç çığlıkları dolduruyor otobÜsÜn içini.
Konaka doğru ilerliyoruz. Deniz görÜnÜyor uzaktan. İkinci çığlık o zaman yÜkseliyor. Hayret ve sevinçle bakıyorlar denize.
En bÜyÜk sevinci KÜltÜrparka geldiklerinde yaşıyorlar. Öğretmenlerinin hayalinden ödÜnç aldıkları bir hayalle yazdıkları ve dÜnyalarını değiştiren Fuarın hayatlarına sihirli bir el gibi değdiğini hissediyorlar.
Masal yarışmasında birincilik alan İsmail Bayraktar, bir ağacı Fuara götÜrdÜklerini anlattığı masalına şöyle başlıyor:
“Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, cinler cirit atarken, bir köyde iki arkadaş varmış. Bu iki arkadaş çok mutluymuş. Birinin ismi Uğurcan, diğerinin adı İsmailmiş.
Bir gÜn Uğurcan İsmail arkadaşına gitmiş. Sonra bu iki arkadaş evlerinde oynamışlar. Pencereden dışarı bakarken rengarenk bir kuş görmÜş. Kuşu izlerken birden İsmailin arkadaşının gözÜne bir şey takılmış. Bu bir çam ağacıymış…”
Masal ağacın Fuardaki serÜveniyle devam ediyor.
Yazdığı masal İsmaile bir dizÜstÜ bilgisayar okuluna da masaÜstÜ bilgisayar kazandırdı.
Ama Yeşiltepe İköğretim Okulu Öğrencilerinin asıl kazandığı yazının gÜcÜnÜ hissetmeleri onun bÜyÜk coşkusunu yaşamaları oldu.
Alman Hıristiyanlık öncesi dönemindeki Merseburg bÜyÜcÜlerinin dediği gibi, yazı hayatı iyileştirdi.
İzmir Fuarını gelecek kuşaklara taşımak, unutturmamak çocuklarda fuar farkındalığı yaratılması amacıyla dÜzenlenen, “Benim Fuarım Benim Masalım/ Benim Fuarım Benim ÖykÜm” konulu öykÜ ve masal yarışması, Fuarın çocukların belleklerinde yer almasını sağladı.
82 yıllık İzmir Fuarını çocuklarla ve gençlerle buluşturarak daha uzun yıllar sÜrdÜrebilmeyi hedeflediklerini belirten İZFAŞ Genel MÜdÜrÜ Mehmet Şakir Örs, “BugÜnden 100ÜncÜ Fuarı hedefliyor ve hazırlanıyoruz. Bu uzun yolculukta çocuklara ve gençlere ulaşmak, fuarı onlarla bÜtÜnleştirmek temel hedefimiz. Bu bağlamda çocuklara ve gençlere yönelik bir dizi etkinlik gerçekleştiriyoruz. Yarışma da bu etkinliklerin bir parçasıydı. Beydağ Yeşiltepeli çocukları tanımaktan ve onları fuarımızla buluşturmaktan mutluluk duyduk” dedi. Örs, “Yeşiltepe köyÜnden gelen çocuklarımızın fuarda yaşadıkları mutluluk ve gözlerindeki ışıltı, bizim yaklaşımımızı doğruladı” diyerek çocukları köylerine uğurladı.
Çocuklar 82. Fuarda yeniden İzmirde buluşmak Üzere sözleştiler.
İlginizi Çekebilir