© Kimse Duymasın 2020

İlk cami tamamlandı, diğerleri yolda

30 Mart seçimlerinden sonra sınırlarına dahil olan ilçelerde ve yeni statüyle mahalleye dönüşen köylerde altyapı çalışmalarına aralıksız devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da ihtiyacı olan köylere ibadethane ve muhtar ofisi yapımını sürdürüyor. İlk etapta 20 köye muhtar ofisi, 6 köye cami, 1 köye de cemevi yapımına başlandı.

“Yerelde kalkınma” hedefinde emin adımlarla ilerleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsala yaptığı yatırımlarını, 30 Mart seçimlerinden sonra sınırlarına 9 yeni ilçenin dahil olmasıyla daha da genişletti. Kooperatiflerden yaptığı sözleşmeli alımlar, ova yollarının asfaltlanması, ücretsiz toprak analizi, fidan-tohum ve keçi-koyun dağıtımıyla üreticiye can suyu olan Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerdeki taleplere göre iş programına yeni projeleri de ekliyor.
 

Bürokratlarıyla birlikte yeni bağlanan ilçelerdeki 120’den fazla köyü tek tek dolaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ziyaretleri sırasında köylülerin taleplerini not almıştı. Gelen talepler doğrultusunda çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, köylülerin isteklerini birer birer yerine getirmeye başladı. Başkan Aziz Kocaoğlu’na yoğun bir şekilde gelen cami talepleri üzerine proje geliştiren Büyükşehir Belediyesi bürokratları, köylerde prefabrik cami uygulamasının startını Beydağ’da verdi. 


Cami, cemevi ve muhtar ofisi
 

İlk etapta  6 köyde uygulanacak 100 metrekare büyüklüğündeki prefabrik camilerin zemini seramik, kapısı ferfoje ve pencereleri PVC olarak imal ediliyor. İlk örneği Beydağ’ın Kurudere mahallesinde gerçekleştirilen prefabrik cami uygulaması, önümüzdeki günlerde Bayındır’ın Çamlıbel, Dernekli, Alankıyı, Kınık’ın Çiftlik ve Seferihisar’ın Turgut mahallelerinde de hizmet vermeye başlayacak. Çiğli’nin Güzeltepe mahallesine ise cemevi yapılacak. Büyükşehir Belediyesi gelen talepler doğrultusunda ihtiyacı olan diğer köylere de prefabrik cami inşa edecek.
 

İlk etapta 20 mahalleye yapılacak 50 metrekare büyüklüğündeki, içinde tuvaleti bulunan prefabrik muhtar ofislerinin ilk ikisinin inşaatı Dikili’nin Yenice ve Kiraz’ın Akpınar mahallerinde sürüyor. Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki günlerde Aliağa’nın  Yüksekköy, Bergama’nın Topallar, İkizler, Turanlı, Kocaköy, Avunduk, Sağancı ve Örenli, Dikili’nin Samanlık, Yahşibey, Esentepe, Gökçeağıl, Çağlan ve Katıralanı, Kınık’ın Çiftlik, Aziziye ve Karatekeli ile Karaburun’un Parlak mahallelerine muhtar ofisi yapacak. Büyükşehir Belediyesi, gelen talepler doğrultusunda bu sayıyı daha da artırabilecek.
 

Kurudere’ye bayram erken geldi


Beydağ Barajı’nın yapılmasıyla camileri su altında kalan Kurudere’de köylüleri, 5 yıl sonra köylerinde tekrar ezan sesi duymanın heyecanını yaşıyor. Köylerinde cami olmadığı için bir camiye çevirdikleri kıraathaneyi ve çevre köylerdeki camileri kullanan köylüler, Büyükşehir Belediyesi sayesinde artık kendi köylerinde ibadetlerini yapabilecekler. Kurudere’de erken bayram sevinci yaşatan ve inşaatı tamamlanan caminin temizliğini ise köyün 7’den 70’e kadınları imece usulüyle yaptı. Camilerini Bayram namazına yetiştirmek için çabalayan kadınlar, yaşadıkları bu “tatlı yorgunluk” arasında Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürü de ihmal etmedi.  

“Aziz Başkan bizi kırmadı”


Camilerinin bulunduğu arazinin 5 yıl önce Beydağ Barajı için istimlak edildiğini ve o günden bugüne köylerinde cami olmadığını ifade eden Kurudere Muhtarı Muhammed Çakıcı, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu köyümüzü ziyaret ettiğinde mağduriyetimizi anlattık. Allah razı olsun, Başkanımız isteğimizi kırmadı ve bize yeni bir cami yaptı. Bayram namazını köylümüzle birlikte kendi köyümüzde camimizde kılacağız” diye konuştu. 


“Yeniden ezan sesi duyacağız”


Köylerinde yeniden 5 vakit ezan sesini duymanın mutluluğunu yaşayan Osman Yıldırım ise, “Aziz Başkanımız sayesinde camimiz bayrama hazır hale geldi. Köyde bir camide 5 vakit ezan okunması halka yeter.  Bu cami bu yüzden bizim için önemli bir eser oldu. Köy halkı olarak çok sevindik. Bundan daha güzeli olmaz” diye konuştu. 


Namaz kılmak için diğer köylerdeki camiye gitmek zorunda kaldığını belirten Cafer Önal da “Büyükşehir Belediyesi’nden Allah bin kere razı olsun. Uzun zamandır camimiz olmadığı için  mağdur durumdaydık. Camiyi çok beğendim; bundan iyisi can sağlığı” şeklinde konuştu. 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER