İSRAİL'DE DOĞDULAR İZMİRLİ OLDULAR
YAŞAM-TURİZMİzmir Doğal Yaşam Parkına 7 farklı türden 45 yeni hayvan daha geldi.
İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkına 7 farklı tÜrden 45 yeni hayvan daha geldi. İsrail'den getirilen hayvanların strese girmemesi için, yolculuklarına İsrail'deki bakıcıları ile BÜyÜkşehirin veteriner ve biyologları eşlik etti. İzmir Doğal Yaşam Parkı'ndaki tÜr sayısı 125'e yÜkselirken, İzmirin yeni sakinleri, 20 gÜn boyunca rehabilite olacakları ve yol yorgunlukları atacakları özel bölÜmlere alındı.
Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği (EAZA) Üyesi olan İzmir Doğal Yaşam Parkı Ailesine 45 yeni hayvan daha katıldı. Hayvanat bahçeleri arasında gerçekleştirilen değişim programı çevresinde İsrail Ramat Gan'da bulunan Safari Zoological Center'dan 3 zebra, 3 mirket, 6 nyala, 4 koati, 3 marmoset, 6 meyve yarasası ile Jerusalem'deki Tisch Family Zoological Garden'dan getirilen 20 sacred ibis, yeni yuvalarına adapte olacakları özel bölÜmlere yerleştirildi. Getirilen 7 tÜr arasında yer alan zebra ve mirket dışındaki nyala, koati, marmoset, meyve yarasası ile sacred ibislerin, tÜrlerinin İzmirdeki ilk örnekleri olacağı bildirildi. 2008 yılında 425 metrekare alan Üzerinde oluşturulan İzmir Doğal Yaşam Parkı'ndaki tÜr sayısı, yeni gelen 5 tÜrle birlikte 125'e yÜkseldi.
Yolculuğun her anı özenle planlandı
İzmir'in 45 yeni sakini, uzun yolculuklarına İsrail'den başladı. Uçakla İstanbul'a gelen hayvanlar, gÜmrÜk işlerinin ardından özel olarak hazırlanan TIR'a yÜklenerek İzmir'e doğru yola çıktı. Hayvanların strese girmemesi için çok özenle planlanan yolculuklarına İsrail'deki bakıcıları ile Doğal Yaşam Parkı'ndan veteriner ve biyologlar eşlik etti.
Doğal Yaşam Parkı'nda gÜnler öncesinde başlayan hazırlık heyecanı, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte doruğa çıktı. Hassas yÜrÜtÜlen operasyonla yolculuklarını tamamlayan 45 yeni sakin, sabahın ilk saatlerinde yeni yuvalarına ulaştı. Parkın ziyarete açılacağı saate kadar hızlı ve bir o kadar da itinayla yÜrÜtÜlen çalışmalarda 45 hayvan, 20 gÜn boyunca rehabilite olacakları ve yol yorgunlukları atacakları özel olarak hazırlanmış bölÜmlere alındı. Yeni hayvanların, alışma sÜrelerini tamamladıktan sonra kademe kademe park içindeki yaşam alanlarına aktarılacağı bildirildi.
Koati (Nausa nausa):
Amerika'nın gÜneybatısında, Meksika'da, Orta ve GÜney Amerika'da yaşamayan Koatiler, uzun kuyrukları olan rakun benzeri canlılardır. Dişiler yavrularını yetiştirebilmek için birbirlerine yardım ederler. Koatiler'de erkekler yalnız yaşarlar. Koatiler tırmanırken dengelerini sağlamalarına yarayan ve çubuğa benzeyen uzun kuyruklara sahiptirler. Birbirleriyle iletişimlerini sağlayacak yÜksek perdeli sesler çıkarırlar.
Marmoset (Callithriz geoffroyi):
KÜçÜk maymun tÜrÜ olan marmosetler 12-35m cm boyundadır. 15 – 44 cm uzunluğa varan kuyrukları boylarını aşarak 15- 44 cm'ye ulaşır. Ağırlıkları ise 100 - 600 gram arası değişir. Postaları yumuşak ve gÜr, bazı tÜrlerde ipekimsidir. Diğer maymun tÜrlerinden farklı olarak sahip oldukları pençeleriyle dik ağaçların gövdesinde tırmanır ve hatta kafa ÜstÜ durabilirler.
Meyve Yarasası (Pteropus lylei):
Bir gece tÜrÜ olmasına karşın, sosyal ve gÜrÜltÜcÜ yarasalardır. Diğer yarasa ailelerinin aksine kış uykusuna yatmazlar. Bunun aksine titreyerek vÜcut sıcaklığını 33-37 ºC arasında tutarlar. Uyurken gözlerini kapatır, kanatları ile vÜcudunu sarar. Baş ve vÜcutlarını yalar, tımar ederler.
Nyala (Tragelaphus angasii):
GÜney Afrika, Malavi, Mozambik ve Zimbabe'de görÜlÜr. Dişi de erkek de çizgilidir. Dişi bronz bir kÜrke sahiptir. Boynuzlu erkek gridir ve tÜylÜ bir yelesi vardır. Gruplar halinde yaşarlar. Genellikle akşamÜstleri aktiftirler. GÜnÜn sıcak saatlerinde gölgede dinlenirler.
Sacred İbis (Threskiornis aethiopicus):
Genellikle iç tatlı su sulak alanları, kıyı lagÜnleri, denizler, otlaklar, ekili araziler, açık yaşam alanları, baraj, insan yaşam alanları yakınlarını tercih ederler. Dişi ve erkek birlikte yuva yapımı ve kuluçkada görev alır. Kanat açıklığı 112-124 cm, ağırlığı 1,4 kg'dır.
İlginizi Çekebilir