© Kimse Duymasın 2020

İzmir'in Michelin yıldızı Gastronomide "Selluka" dönemi

Gastronomi dünyasında referans noktası olarak kabul edilen Michelin yıldızının benzeri İzmir'de hayata geçecek.

Adını "İzmir Sarmaşığı" olarak da bilinen Selluka çiçeğinden alan yeni belgelendirme sistemi ilk olarak Kemeraltı'ndaki işletmelerden başlayacak. Selluka belgesini alan turizmcinin de rotasına girme hakkı kazanacak. Böylece restoranların kapısı uluslararası turizme de açılmış olacak.

HORECA Fair Ege Uluslarası Otel Ekipmanları Ağırlama Konaklama Teknolojileri Fuarı’nda, İzmir'de gü enli gıdaya ulaşmanın ilk adımı tanıtıldı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) ve Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) işbirliğinde GL Platform tarafından düzenlenen HORECA Fair kapsamında düzenlenen oturumda, "Selluka Belgesi ve Plaketi" projesi anlatıldı.

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje ile Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve çevresinde bulunan lokanta, ayaküstü lezzet noktaları ve gıda ürünü satan işletmelere "yöresel lezzet, servis kalitesi, memnuniyet ve gastronomik değer kriterleri" çerçevesinde 'Selluka Belgesi ve Plaketi' verilecek. İzmir Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kaan Erge, tarihi çarşının turiçm açısından bir cazibe merkezi olduğuna dikkat çekerek "Kemeraltı’na gittiğimiz zaman gönül rahatlığıyla nerde yiyebiliriz? Hijyen açısından aklımızda herhangi bir endişe olmadan hangi yeme içe tesisinde rahatlıkla yemek yiyebiliriz? İşte bunu belirlemek için yola çıktık. Mevcut yeme içme tesislerine belgelendirme yaparak vatandaşımıza tercihlerinde yol gösterici olmayı hedefledik. O belgeyi gören vatandaşımız gönül rahatlığıyla hangi malzeme kullanıldı, hangi yağ kullanıldı gibi bir takım sorular düşünmeden gönül rahatlığıyla o mekanda yemeğini yiyebilsin" dedi.

Erge, İzmir Büyükehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Konak Kaymakamlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Konak İlçe Tarım Orman Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu İzmir Temsilciği, Turist Rehberleri Odası, TÜRSAB, İzmir Kalkınma Ajansı, ETİK ve TARKEM desteğiyle "Selluka" projesinin tamamlandığını söyledi. Buna göre 3 farklı Selluka belgesi verileceğini söyleyen Erge, "Belirlediğimiz kriterlere yönelik değerlendirme sonucunda 50 ile 70 puan alanlara bir Selluka, 71 ile 85 puan arası alanlara iki selluka, 86 ile 100 puan arasında alanlara üç selluka belgesi taşıyan bir plaket ve bir ödül belgesi verilecek. Onlar da bu belgeyi, işyerlerine asacak. Vatandaşımız da bu belgeyi görünce doğru yerde olduğunu anlayacak, gönül rahatlığıyla bu yeme içme tesislerinde keyifle zevkle yemeklerinizi rahat rahat yiyebileceksiniz" diye konuştu.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda ilk belge verme çalışmasına 27 Şubat ile başlayacaklarını, bugüne kadar 6 işletmenin kendilerine belge denetimi için başvuruda bulunduğunu açıklayan Erge, "Selluka belgesini alanlar, gastronomi turları rotasında yer alacağını, yurt içi ve yurt dışı fuarlarda tanıtımlarının yapılacağını, İzmir Valiliği ve diğer kurum ve kuruluşların internet sayfalarında işletmelere yine yer verilecek" dedi. Atölye Su Geleneksel Türk Sanatları Genel Koordinatörü Pelin Uğur ise katılımcılara Selluka çiçeği hakkında bilgi verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER