© Kimse Duymasın 2020

Karşıyaka tramvayına iptal davası...

Karşıyaka Demokratik Kitle Örgütleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka'da yapımına başlanan Tramvay Projesi ile ilgili Karşıyaka Alaçatı Sakızlı Kafe’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda tramvay projesi hakkında halkın görüşüne başvurulmadığı, proje ve ihale süreci öncesinde gerekli bilgilendirmelerin yapılmadığı belirtildi.

Karşıyaka Demokratik Kitle Örgütü adına konuşan Karşıyaka Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım tramvay projesinin durdurulması için İzmir İdari Mahkemesi'nde dava süreci başlattıklarını söyledi.
 

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü. “Bizler; Karşıyaka’nın önde gelen sivil toplum kuruluşları ve her şeyden önce birer Karşıyakalı olarak; hiçbir siyasi ve kişisel çıkar gözetmeksizin Karşıyaka’nın menfaatlerini önde tutuyor, Karşıyaka’nın lehine ve aleyhine olan proje ve gelişmeleri dikkatle izliyoruz… Karşıyakalılar ilk olarak söz konusu projeyi duyduklarında; Belediye tarafından “nostaljik tramvay” tanımları kullanılması nedeniyle mutlu olmuşlardır. Ancak Projenin uygulamasına geçildiğinde görülmüştür ki; söz konusu proje İzban’a eş değer özellikte olan bir elektrikli tren projesi’dir.


Ne yazıktır ki; her defasında demokrasi ve katılımcı yönetim ilkelerini benimsediğini ifade eden Büyükşehir Belediyemiz; Bu proje ve detayları hakkında halkın en ufak bir görüşünü dahi almamış, proje ve ihale süreci öncesinde gerekli bilgilendirmeleri yeterince yapmamıştır.


Daha da vahim olan durum ise; Söz konusu “oldubitti”’ye Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın adeta “Fransız kalarak” sanki söz konusu vahim proje başka bir ilçede yapılıyormuş tavrı takınarak halkın sesine kulak vermemesidir…

 

“Proje hatalı”


Bugün yaşananlar pratiğinde ulaşım planlamasının içeriği tanımlanmamış, belirli bir yaklaşımın ve politikanın geliştirilmesi için yasal ve yönetsel yapı oluşturulmamış, bu nedenle kentin kaynağı kent için doğru olmayan bu projeye yönlendirilmiş, sadece artan taşıt trafiğini veri kabul eden yaklaşım nedeniyle proje tamamıyla hatalı başlamıştır.


Bu sebeple öncelikle belirtmek isteriz ki; Karşıyaka’nın tarihinde yer alan sadece sahil hattında seyreden nostaljik tramvay ile söz konusu proje ile başından beri belediyece lanse edilmeye çalışılan mevcut yapılmak istenen Elektrikli Tren arasında fiili ve teorik hiçbir benzerlik bulunmamaktadır.


2030’da trafik içinde çıkılamaz hal alacak


Özellikle Sahil Şeridi ve Mavişehir Bölgesinde yaşayan orta sınıf ve üstü ekonomik düzeydeki vatandaşların sayındaki konut ve avm inşaatları ile artan araç yoğunluğu, bilimsel hesaplamalara 2030 yılında 2 katına çıkacaktır. Bu sebeple Mevcut Proje İnşaatı Nedeniyle sıkışan ve daralan şeritler, içinden çıkılmaz bir trafik sıkışıklığına yol açacaktır.


ÇED raporu alınmamış


Projede ÇED raporu alınmamış, bu hususta gerekli başvurular dahi yapılmamış, Halkı bilgilendirme toplantısı dahi yapılmayarak halkın bu konudaki görüşüne başvurulmamış ve konunun üstü örtülmüştür. Bu husus açıkça hukuka aykırılık halidir.


Elektrik telleri tehlikeli


Ayrıca proje için döşenecek elektirik telleri yaklaşık 11.000 ila 17.000 Volt kapasitesinde olacağından; bu durumda bölgedeki insan yoğunluğu düşünüldüğünde insan hayatı için büyük tehlike arz etmektedir. Nitekim tellerin bu kapasitedeki çekim gücü mesafesi yaklaşık 5 ila 11 metre arasında değiştiğinden insanların akıma kapılma riski ve kanser olma riski çok yüksektir. Bu riski önlemek için ise; yine tramvay hattının bariyerler içerisine alınarak; üst ya da alt geçitler inşa edilmesi gerekecektir ki; bu husus hem kentin silüetini bozacak hem de vatandaşların deniz ile olan irtibatını kesecektir.


Proje ile Karşıyakalıların deniz ile olan bağı kopacaktır.


Aktif yeşil alan kullanım alanı miktarlarının azalması: Gidiş-dönüş olmak üzere çift şeritli olarak projelendirilen tramvay hatlarında güvenlik şeritleriyle birlikte sağlanması gereken minimum 8 metre genişliğindeki tramvay yollarının hali hazırda kent sakinlerince aktif olarak kullanılmakta olan kıyı yeşil alan düzenlemeleri üzerinden geçecek olması nedeniyle aktif yeşil alan kullanım alanları miktarının azalacak olması kaçınılmaz olup mevcut aktif kullanım alanlarının pasif yeşil alanlara dönüştürülmesine neden olacaktır.


Kentin silüetini bozacak


Ayrıca proje kapsamında Yaklaşık 16 ila 23 arasında Üst Geçit yapılması planlanmakta olup, bu durumun da kentin silüetini bozacağı aşikârdır


Projenin Özellikle Bostanlı ve Atakent Kısmı Avrupa Yaya Hakları Bildirgesine Tamamen aykırı olup; Meskûn mahallerdeki kaldırımlar standartların çok altında kalmaktadır. Bu hususta zaten dar olan ve restoranlarca işgal edilen kaldırımların tamamıyla kullanılmamasına neden olup can güvenliği ve yaya hakları açısından tehlike arz etmektedir.”


Yıldırım son olarak tramvayın sadece AVM’lere müşteri taşımaya yarayacağını söyledi.


BESİAD ( Bostanlı Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği) Başkanı Feyyaz Sungur da inşaat sürecinde Bostanlı çarşısının olumsuz etkileneceğini, mağdur olacağını Büyükşehir Belediyesi'nin güzergâhla ilgili yeniden bir değerlendirme yapmasını istedi. İptal davasının uzun bir süreç olduğunu bunun için Büyük Şehir Belediyesi’nin sivil toplum kuruluşları ile planın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER