Kaynaklar'da yenileme hamlesi
GÜNCELBuca Kaynaklar’daki anıt ağaçları restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan köy meydanını da yepyeni bir çehreye büründürdü. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tamamlanan çalışmaları Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile birlikte inceledi. Hem bin yıllık anıt ağaçları kurtarılan, hem de doğal dokuya uygun yeni bir köy meydanı kazanan Kaynaklar sakinleri, Başkan Kocaoğlu’na teşekkür etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kaynaklar’daki günübirlik turizm potansiyelini canlandıracak şekilde düzenlenen meydandaki son durumu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile birlikte inceledi, çay bahçesinde oturarak bölge sakinleriyle sohbet etti. Her iki başkanın da mahallelerine önemli hizmetler yaptığını söyleyen Kaynaklar Muhtarı Erhan Şen, Başkan Kocaoğlu’na “Sayenizde buradaki anıt ağaçlar kurtarıldı, çok güzel bir meydan düzenlemesi yapıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye seslendi.
Ağaçlar kurtarıldı, meydan düzenlendi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, özellikle hafta sonları Kaynaklar’a gelen ailelerin çay içeceği, yemek yiyeceği, birlikte vakit geçireceği bu meydan projesiyle bölgenin cazibesini artırarak kalkınmasına destek verdiklerini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri Buca Kaynaklar’daki çalışmalara, biri Anıtlar Kurulu’nca tescilli olmak üzere toplam 6 adet tarihi çınar ağacının ömürlerinin uzatılmasına yönelik projeyle başladı. Ege Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Orman İşletme Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi uzmanlarından oluşan bir komisyon oluşturuldu ve komisyon bakım ve restorasyon kararı verdi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ile imzalanılan ortak protokol çerçevesinde; ağaçlar üzerindeki kuru dallar temizlendi, kanserli dallar saptanıp uzaklaştırıldı, özel macun kullanılarak ağaç gövdesindeki yaralar onarıldı ve zararlılara karşı ağaçlar ilaçlandı. Restorasyonun devamında ise ağaçların üzerinde bulunduğu köy meydanı yeniden tasarlandı. Çınarların yüzey suyu ile ilişiğini tamamen kesen yaklaşık 40 cm’lik asfalt tabakasının yerine, yağmur suyunun ağaç kökleri tarafından direkt olarak emilimini sağlayan doğal görünümlü küp taşlar döşendi. Ayrıca kırmızı klinker tuğla kullanarak meydana ayrı bir renk katıldı. Plastik masa ve sandalyelerin yerine ise eskitme ahşaptan imal edilen uzun ömürlü, dokuya uygun masa ve sandalyeler yerleştirildi. Meydanın yanından geçen kanal kenarındaki korkuluklar da doğal dokuya uygun şekilde ahşap olarak değiştirildi. Alandaki kot farkları ufak basamaklara dönüştürülerek tasarım açısından değerlendirildi, aynı zamanda engellilerin kullanımına uygun rampalar oluşturuldu.
Çalışmalar kapsamında meydan ve çevresine 502 adet çalı bitkisi dikildi. Alana yine tarihi dokuya uygun çeşme ve sebiller yerleştirildi. Yapılan çalışmalarla hem ağaçlar korunmuş, hem de doğal dokuyu bozmadan köy meydanına yepyeni özgün bir kimlik kazandırılmış oldu.
İlginizi Çekebilir