© Kimse Duymasın 2020

Kocaoğlu'ndan katı atık tesisi çağrısı

Karabağlar’daki “Yunus Emre Pazaryeri ve Otoparkı”nın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katı atık bertaraf tesisi ile ilgili “yürütmeyi durdurma” kararını değerlendirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karabağlar Belediyesi'nin ortak hizmet protokolü çerçevesinde Yunus Emre Mahallesi’nde yapımını tamamladıkları pazaryeri ve otoparkı törenle hizmete girdi. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in en büyük sorunlarından biri olan "Katı Atık Bertaraf" tesisi konusunda önemli mesajlar verdi.

Çevre olmadan gelişme olmaz
İzmir için sadece yollar, bulvarlar, pazaryerleri ve kültür merkezleri yapmanın yetmeyeceğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Çevre olmadan, çevremizi korumadan, doğayı korumadan ne yaparsak yapalım, tam bir şehircilik, tam bir belediyecilik yapmış olamayız. Bu alanda Türkiye'de açık ara öndeyiz. Dünyanın en büyük çevre projelerinden ‘yüzülebilir körfez’ hedefi için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. ÇED raporunu aldığımız zaman, kentin 8500 yıllık tarihini borçlu olduğu İzmir Körfezi yeniden yüzülebilir hale gelecektir.”

En uygun yer burasıydı

Yıllardır yapmayı planladıkları katı atık bertaraf tesisinin önündeki engellemelerin hala sürdüğünü dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir'in günde 4-5 bin ton evsel atığı var. Bu konuda çok yer aradık. Kimisi seçime kurban gitti, kimisi başka bir şeye” dedi. 

Tüm bilimsel kuruluşların onayıyla buldukları Yamanlar'daki araziye ilişkin zorlu süreci hatırlatan Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Bölgede geziler düzenledik, yeri gösterdik, meslek odalarından olumlu görüş aldık. Müracaatlarımızı yaptık, izinleri aldık, ihaleye çıktık. Ankara ile kurduğumuz yoğun temasların ardından tam ÇED raporu alma aşamasına gelmişken, bir vatandaş grubu dava açtı. Yürütmeyi durdurma kararı verildi, bizim yürütmeyi durdurma kararına yaptığımız itiraz ise mahkeme tarafından reddedildi. Dünya alem bilsin ki; bütün vatandaşlar, bütün kamu kurumları, her kim ne dediyse, yer önerileri de dahil hepsini inceledik. İzmir toprağı kısıtlı olan bir il. Bulabildiğimiz en uygun yer buradadır. Bu tartışmalar yapılırken Orman Bakanlığı'nın önerdiği diğer 5 yere ÇED raporu almamız mümkün değil. İzmir'de katı atık bertaraf tesisi yapılacaksa, evsel atıklar geri kazanılacaksa, ekonomiye katkısı olacaksa ve bu çöp belasından kurtulacaksak, bundan başka uygun bir yer yok. Projemizin ÇED raporunda neyi nasıl yapacağımız, çöpü nasıl ayrıştıracağımız açık ve net bir şekilde yazıyor."

Mahkeme kararına boynumuz koldan ince ama…
İzmir'de çevre konusunda yapılamayan tek projenin evsel atık bertaraf tesisi olduğunu yineleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Onu da tamamlayıp 2019 yılına öyle girmek istiyorum. Mahkemenin verdiği karara boynumuz kıldan ince. Ama 81 il içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi kadar, İzmirli ilçe belediyeleri kadar, kentin geleceğine, planlama tutarlığına sahip çıkan başka bir il varsa, her şeyi engelleyin. Ama bugün hangi kurumların nerelere geldiğini çok iyi biliyoruz. İzmirliler eğer katı atık belasından kurtulmak istiyorlarsa, bu yerde izin almamız için bize gerekli desteği vermek zorundadırlar. Tüm hemşerilerimizi, meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini, muhalefet ve iktidar milletvekillerimizi, belediye başkanlarımızı bu problemi çözmek için desteğe çağırıyorum" diye seslendi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER