© Kimse Duymasın 2020

KOMŞUDA ROKET SAVAŞI GÖKYÜZÜNÜ AYDINLATTI...

TÜm dÜnyada benzeri olmayan bir gelenek, Yunanistanın Sakız Adasında yaklaşık 125 yıldır yaşatılıyor. Vrondados köyÜnde aralarında 400 metre mesafe bulunan Aziz Markos ve Panagia (Hz. Meryem) Erityani Kiliseleri arasında kökleri Osmanlı hakimiyeti dönemine kadar uzanan havai fişek savaşı (Ruketopolemos / Roket polemiği / Roket Savaşı) gökyÜzÜnÜ adeta altın sarısına boyadı. Epos Tepesi eteklerinde bu görsel şöleni izleyenler arasında TÜrkiyeden gelen çok sayıda turist de vardı. 2013 yılında yaklaşık 120 bin, geçtiğimiz yıl yaklaşık 100 bin, bu yıl ise yaklaşık 70 bin havai fişek ateşlendi.
Aziz Markos kilisesinin kubbesiyle, ana giriş kapısının Üzerindeki Aziz Markos heykeline, karşı tarafta ise Panagia Erityani Kilisesinin saatine karşılıklı binlerce havai fişeğin fırlatıldığı bu özel gecede, saat 23:30-24:00 arası Paskalya Ayini için ara verildi. Saat tam 24:00 olduğunda ayini yöneten papazın "Hristos Anesti - İsa dirildi" sözlerinin ardından roket savaşı kaldığı yerde devam etti.

Cumartesi gÜnÜ Vrondalos KöyÜndeki birçok yol trafiğe kapatıldı. Herhangi bir yangın çıkması olasılığına karşı itfaiye araçları da kilit noktalarda bekletildi. Belediye ekipleri roketlerin menzilinde bulunan bölgelerdeki yapıların çevresini tel örgÜlerle kapatarak koruma altına aldı. Roketler Aziz Markos ve Panagia Erityani kiliselerinin cemaati olan ve oturdukları mahallelere göre takımlara ayrılan, çoğunluğu gençlerden oluşan kişilerce hazırlandı. Takım isimlerinin basılı olduğu tişörtleri giyen gençler gÜn boyunca roketlerin fırlatılacağı rampaların yapımıyla ilgilendi. Havai fişekler ateşlenme anı geldiğinde kademe kademe ateşledi. Ilk atışlar saat 21:30da başladı. Saat 23:00te ise toplu saldırıya geçildi. Yarım saat içinde binlerce havai fişek ateşlendi. 23:30da Paskalya Ayini için yapılan geçici ateşkes sonrası ise ateşleme saat 24:00te yoğun bir şekilde devam etti. Son fişekler ise gece yarısı 01:30da atıldı. Her iki kilisenin çevresini barut kokusu sararken, civar havai fişek artıklarıyla doldu.

PERHİZ SONA ERDİ
Geçtiğimiz Mart ayında dÜzenlenen Apokries etkinliklerinin ardından başlayan, İsa Peygamberin 40 gÜn işkence gördÜkten sonra çarmıha gerilmesi ve sonrasında ruhunun göğe yÜkselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya dönemi boyunca sÜren 40 gÜn et yememe perhizi de 11 Nisan akşamı gece 24:00te sona erdi.
Gece yarısı geleneksel sakatat çorbası içildi.

GEMİLER ÇİFT SEFER YAPTI
Yaklaşık dört saat boyunca, yıldan yıla ada ekonomisinin gÜcÜne göre sayısı değişen el yapımı havai fişeğin kullanıldığı bu görsel şöleni izlemek için TÜrk turistler de Çeşmeden feribotlarla adaya gidiyorlar. Sakıza sefer dÜzenleyen Üç firmadan biri olan Ege Birlik acentesinin Çeşme MÜdÜrÜ Mehmet Deniz, son dört yıldır adadaki Paskalya kutlamalarını izlemeye giden TÜrk turist sayısında adeta patlama yaşandığını vurgulayarak, “Sakız hattında iki TÜrk, bir de Yunan firması sefer yapıyor. Geçtiğimiz yıl Paskalya seferleri Cuma gÜnÜnden başlamıştı. Ancak bu yıl hava muhalefetinden dolayı sadece Cumartesi gÜnÜ sefer yapılabildi. Böyle olunca da her iki gÜmrÜkte de uzun kuyruklar oluştu.”

KOMŞU KOMŞUNUN KÜLÜNE MUHTAÇTIR
Hattaki tek Yunan firması Sunriseın Çeşme acentesi ortaklarından ve aynı zamanda firmanın Çeşme Genel MÜdÜrÜ Işık Ayan ise yaptığı açıklamada, daha 5 yıl öncesine kadar Sakız adasına geçen TÜrk turist sayısının yaklaşık 10 bin civarında olduğunu, Ücretsiz dağıtılan tanıtım rehberleriyle birlikte bu rakamın yaklaşık beş misline çıktığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Bir TÜrk atasözÜnde vurgulandığı gibi ‘Komşu, komşunun kÜlÜne muhtaçtır. Sakızlı dostlarımız yıllar boyunca, Çeşme ve İzmire gelerek bölge ekonomisine çok katkıda bulundular. Kendilerine gerçekten çok teşekkÜr ediyoruz. Son dört yılda ise TÜrkler Sakız adasını adeta komşu kapısı yaptılar. Her geçen gÜn adaya giden TÜrk ziyaretçilerin sayısı katlanarak artıyor. Özellikle yılbaşı, bayramlar ve özel gÜnlerde adaya giden TÜrk sayısında adeta patlama yaşanıyor.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER