Kültürpark projesi çok beğenildi
GÜNCELİzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'ı yeniden tasarlayarak geleceğe taşımak amacıyla hazırladığı “Kültürpark İzmir” projesine kentin iki önemli sivil toplum kuruluşundan destek geldi. Projenin tanıtıldığı sergiyi ziyaret eden ESİAD ve EGİAD yöneticileri, projeyi ve hazırlanan sunumu son derece başarılı bulduklarını açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bina yoğunluğunu azaltıp yeşil alan miktarını 21 bin metrekare, ağaç sayısını ise yaklaşık 650 adet artırarak “geleceğe uzanan” bir Kültürpark yaratmak amacıyla hazırladığı projeyi Pakistan Pavyonu'ndaki sergide tanıtmaya devam ediyor. Sergiyi son olarak EGİAD ve ESİAD'ın yönetim kurulu üyeleri ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Hülya Arkon, Kültürpark projesini maket, video mapping uygulaması ve geçmişten bugüne görseller eşliğinde ziyaretçilere anlattı. İzmir'in kalbinde “daha çok yeşil, daha az beton” sloganıyla yürütülen “Yeni Kültürpark Projesi”, EGİAD Başkanı Seda Kaya ve ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü'den tam not aldı.
Kaya: İzmirli olarak mutlu ve gururluyuz
Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, sunumdan çok etkilendiklerini belirterek şunları kaydetti:
“Öncelikle belediyemize böyle bir merkezi halkın hizmetine açtığı için çok teşekkür ediyoruz. Sonuçta Kültürpark, bu kentte yaşayan herkese ait olan bir yer. Hepimizin burada anıları var. Onun için burasının ilerideki planlamasının nasıl olacağını görsellerle, açıklamalarla herkesin öğrenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan sunumu çok başarılı bulduk. Biz aynı zamanda 2013 yılında Kültürpark ile ilgili rapor hazırlayan ilk sivil toplum kuruluşuyuz. En baştan beri bu alanın daha yaşanılır ve daha aktif kullanılan bir yer olması gerektiğini hep belirtik. Sürecin her aşamasında EGİAD olarak bizlere fikrimiz soruldu ve bizim gibi bir çok STK'nın bir arada olduğu toplantılar sonucu proje bu hale geldi. Bugün sonucu gördüğümüz zaman, bir İzmirli olarak mutlu ve gururlu olduğumu söylemek isterim. Hayalimizdeki yeşilin korunduğu ve hatta oranının arttığı ve günlük hayatımızdan özel anlarımıza kadar sürekli aktif olarak kullanabileceğimiz bir yer haline gelecek Kültürpark. Park kadar kültür kısmının da çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Burası şehrin kalbi. Burasının sadece rekreasyon alanı olarak planlanması düşünülemez. Buranın bir kültür sanat mekanı olarak yaşayanlara hizmet etmesi de gerekiyor. Bu açıdan İsmet İnönü Kültür Merkezi'nin eskisinin yıkılıp yenisinin şu andaki hollerin yerine yapılıyor olmasını çok pozitif olarak karşılıyoruz. İlk günden beri de bunu savunmuştuk. Sonuçta burasının ticari değerinin mutlaka olması gerekir. Projeyi çok olumlu karşılıyoruz. İlerideki süreçte hem danışma kısmında hem yönetim kısmında ne zaman bize görev verilirse İzmirli olarak görevimizi yapacağız.”
Beton yapısında azalma, yeşilde artış var
Seda Kaya, özellikle sosyal medyada çok büyük bir bilgi kirliliği olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:
“Birçok insan işin aslına astarına bakmadan, okumadan, incelemeden yorum yapabiliyor. Ben burayı ve açılan web sitesini inceleyen kimsenin böyle bir kaygısı olabileceğine inanmıyorum. Bunun bilgisizlik ve yanlış enformasyondan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorum. Çünkü baktığınız burada zaman beton yapısında artma değil azalma var. Bizim STK olarak görüşümüz, en başından beri Kültürpark'ın içinde ekonomik bir değerin korunması üzerineydi. Sonuçta yapılan binanın metraj olarak daha küçük olması, yeşil bina olması, ekolojik olması ama aynı zamanda içinde bir şehirlinin ihtiyacını karşılayacak konser, tiyatro, sergi, küçük fuar gibi ihtiyaçlarını karşılayacak bir mekanın olması gerektiğini düşünüyoruz. İzmir bir emekli şehri değil. Öyle olmaması da gerekiyor. Onun için bu şehrin kalbindeki yerin de öyle değerlendirilmesi gerekiyordu.”
Güçlü: Projeyi olumlu buluyorum
Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği üyeleriyle birlikte projeyi inceleyen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, Kültürpark'ın İzmir için çok önemli bir değer olduğunu ve onun geleceğiyle ilgili genel yaklaşımın da büyük önem taşıdığını söyledi. Güçlü, daha az yapılaşma, daha çok yeşil vaat eden Büyükşehir Belediyesi'nin tüm önerilerin bileşkesini yaratma konusundaki yaklaşımını tutarlı ve geçerli bulduklarını söyledi. Sunumu çok beğendiğini vurgulayan Güçlü şunları dile getirdi:
“Belediyemiz Kültürpark konusunda bize iki şey vaat ediyor: Daha çok yeşil, daha az yapılaşma. Bunun en azından maketler düzeyinde nasıl hayata geçeceğine dair bir fikrimiz oldu. Ben projeyi genel hatlarıyla çok olumlu buluyorum. Herkesin detaylara dair kendine özgü bir takım fikirleri, önerileri olabilir ama asıl olan, toplumun beğenilerinin bir bileşkesini yaratabilmek. Biz Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşımını tutarlı ve geçerli buluyoruz, bu projeyi oluşturan heyeti de bu işlerde uzman, ehil bir ekip olarak düşüyoruz; başta İlhan Tekeli Hocamız olmak üzere. Bundan sonra kurul izinlerinin bürokratik işlemlerin bir an önce tamamlanarak projeyle ilgili fiziki gerçekleşme dönemine girilmesini diliyorum. Bütün kuruluşların görüşleri alınıyor, bütün görüşler kayda geçiriliyor. Ama neticede bu proje bir sentez. Bu sentezi de yapacak olan projenin sahibi belediyemiz ve projeyi oluşturan insanlar. Onların yaklaşımının makro çerçevede inandırıcılığı ve uyumu bence bu proje bakımından bir sigortadır. Biz iyi bir şeyler çıkacağını umuyoruz.”
İlginizi Çekebilir