PROF.DR.UYSAL'DAN DİŞ İPİ UYARILARI
SAĞLIKDiş ipi kullanımının önemi ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal , dişlerin ne kadar fırçalanırsa fırçalansın diş ipi kullanılmadığı takdirde fırçanın ulaşmadığı bölgelerin hijyeninin tam anlamıyla sağlanamadığına dikkat çekti.
Dişlerin ne kadar temiz görÜnÜrse görÜnsÜn diş aralarındaki ulaşılamayan bölgelerde biriken yemek artıkları ve oluşturdukları plakların diş sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof.Dr. Uysal, birçok hastanın “Hiçbir şey yokken birden dişim kırıldı” diyerek hekimlere başvurduğunu söyledi.
Prof. Dr. Uysal: “Hastalar dişin yÜzeyine bakarlar, dişin yÜzeyini tertemiz görÜrler. Fakat iki dişin arasına plak birikir ve dişin alt bölgesinde yavaş yavaş çÜrÜme başlar. Hastalarımız uzun bir sÜre fark etmez. Sonra birden hissettiği şiddetli bir ağrı ile kliniklere koşar. GörÜnÜrde bir sorun yoktur ama filmde görÜrsÜnÜz ki dişin yarısında çÜrÜk mevcut. Bunları yaşamamak için gÜnde iki defa uygun usullerle diş fırçalanması ve buna ek olarak gÜnde bir kere dişlerin ara yÜzeylerinin temizlenmesi amacıyla diş ipi kullanılması gerekmektedir” diyerek diş ipi kullanımının önemini vurguladı.
Sağlıklı Dişler İçin Üç Aşama
Yalnızca ip kullanılarak kurtarabilecek bir dişin kanal tedavisine gidebileceğini hatta kaybedilebileceğini belirten İKÇÜ Diş Hekimliği FakÜltesi Dekanı Prof. Dr. Uysal, gelişmiş Ülkelerde dÜzenli diş ipi kullanımının çok daha fazla olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Uysal, “Gelişmiş Ülkelerde ağız bakımında rutin olarak yaptıkları Üç kademeli iş vardır. Birincisi dişler gÜnde en az 2 kez fırçalanır. İkincisi diş ipiyle dişlerin ara yÜzeyleri gÜnde bir kez temizlenir. ÜçÜncÜ olarak da ağız çalkalama sularıyla ipin ya da fırçanın ulaşamadığı bölgelerdeki plaklar gÜnde 1 kez giderilir” dedi.
SÜt Dişlerinden Hemen Sonra
Prof. Dr. Uysal, diş ipinin ardından, ağız çalkalama suyu ile yapılacak gargara diş temizliğinin tamamlandığını kaydetti. Prof.Dr. Uysal, “Diş ipi ile fırçanın ulaşamadığı bölgelerdeki yiyecek kalıntıları giderildikten sonra hala ulaşılamayan yerlerdeki artıkları ağız çalkalama suyu kullandıktan sonra tertemiz bir ağızla rahat rahat yatağınıza gidebilirsiniz” diye konuştu.
Diş ipi kullanımı alışkanlığının ortalama 11-12 yaşından itibaren gÜnde 1 kez dÜzenli olarak başlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Uysal hayat boyu edinilecek bu alışkanlıkla sağlıklı dişlere sahip olunacağını söyledi.
İlginizi Çekebilir