© Kimse Duymasın 2020

Prostat kanseri teşhisinde devrim

Prostat kanserinin tanısında multiparametrik prostat MR görüntüleme tekniğinin devrimsel bir buluş olduğu belirtiliyor.

Tüm dünyada ve ülkemizde oldukça sık görülen prostat kanserine bağlı ölümlerin önüne multiparametrik prostat MR (Magnetik Rezonans)  görüntüleme tekniğinin kullanılması ile geçiliyor.
Tanı koymamada devrimsel bir buluş
Ege Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Şimşir,  multiparametrik prostat MR görüntülemenin son 5 yıldır prostat kanseri tanısında tüm dünyada, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de yaklaşık 2 yıldır artan bir deneyim ile kullanıldığını belirterek, şunları söyledi. “ Multiparametrik Prostat MR ile PSA’yı yükseltsin veya yükseltmesin prostat kanser odaklarının neredeyse % 90 oranında görüntülenebilmesi prostat kanseri saptanmasında devrimsel bir keşiftir. Bu yöntem ile hem gereksiz prostat biyopsilerinin önüne geçiliyor, hem de rastgele alınan biyopsilerden çok daha etkin biyopsi haritalanmasına olanak sağlıyor. Bu şekilde kanser olduğu kuşkulanılan bölgeden biyopsi alınmasına olanak sağlanmış oluyor.”
Diğer pek çok organ kanserinde olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanının hayat kurtarmaya devam ettiğini, PSA denen kan testinin keşfiyle prostat kanserinin erken tanınmasında oldukça yol alındığını vurguladı.
Prostat kanser taraması nasıl yapılmalı?
Son 20 yıldır ülkemizde ürologların toplumu bilgilendirme çalışmaları ile kanser taramasının oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Şimşir, “Tarama, günümüzde halen ailesinde prostat kanseri olanlarda 40 yaşından itibaren olmayanlarda ise 45 yaşından itibaren yılda bir kez PSA testi ve parmakla muayene yönteminin birlikte değerlendirilmesiyle yapılmaktadır. PSA ve prostatın parmakla muayenesinin ardından kanser kuskusu olan hastalarda yine klasik yöntemle prostat biyopsisi yapılarak tanı konulmaya çalışılıyor.” dedi.
Önerilerde bulundu
Korunmanın tedaviden daha kolay olduğunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Şimşir, şu önerilerde bulundu.
Ailesinde prostat kanseri olanlar 40 yaşından itibaren olmayanlar ise 45 yaşından itibaren bir üroloji uzmanına başvurmalı.
Yıllık olarak kan PSA düzeyleri ve parmakla prostat muayenesi yapılmalı
Bu iki parametrenin değerlendirilmesi sonucunda kuşku varsa klasik biyopsi yapılmalı
Yüksek PSA saptanan ancak muayenede olağan dışı bulgusu olmayan hastalar multiparametrik prostat MR ile değerlendirilmeli
PSA yüksekliği nedeniyle önceden biyopsi yapılmış ancak kanser saptanmamış olsa da ısrarcı PSA yüksekliği devam eden hastalarda multiparametrik prostat MR çekilmeli

Haber: Yılmaz DURMAZ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER