© Kimse Duymasın 2020

'Sakız güzelleri' Çeşme'de yarışacak

Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, 4 Ekim'de gerçekleşecek. Sakız koyunlarının yarışacağı etkinlikte organik ürünler beğeniye sunulacak

Çeşme Belediyesi'nin ilçenin karakteristik bir değeri olan sakız koyununu yaşatmak ve yetiştirici sayısını artırmak için düzenlediği Çeşme Sakız Koyunu Şenliği'nde, bu yıl isim ve adres değişikliği yapıldı. Etkinliğin temasına uygun olarak Türkiye'de sakız koyunu yetiştiriciliğinin en yoğun olarak yapıldığı bölgelerden olan Çeşme'nin Ovacık Mahallesi'ne taşınan şenlik,Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği adıyla yapılacak. Kavun, enginar tarlaları ve üzüm bağlarının bulunduğu bereketli topraklarıyla tam anlamıyla organik bir tarım cenneti olan Ovacık'ın dokusuna uygun olarak şenlik temasına tarım da dahil edildi.

En güzel sakız koyunu

Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, 4 Ekim Pazar günü saat 10.00'da Çeşme Sıdıka-Kelami Ertan Lisesi önünde bir araya gelen temalı kortejin, Çeşme Çarşısı olarak bilinen İnkılap Caddesi üzerinden Çeşme Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşüyle başlayacak. Saat 13.00'te de Ovacık Mahallesi'nde düzenlenen Sakız Koyunu Yarışması ile devam edecek. Hem sakız koyunları hem de yetiştiricilerinin dereceye girebilmek için ter dökeceği yarışmada, veteriner ve yetiştiriciler jüri üyeliği yapacak. Irkının özelliklerini en iyi taşıyan sakız koyunu, koçu, dişi toklu ve erkek toklu olmak üzere toplam 4 dalda ödül verilecek.

İhtiyar delikanlılar oynayacak

Organik tarım cenneti Ovacık'ta şenlik günü açılan stantlarda, sabah 09.00'dan akşam 22.00'ye kadar çeşitli doğal ürünler festival ziyaretçileriyle buluşacak. Üzüm ve kış kavunu olarak da bilinen Çeşme kavunu başta olmak üzere, bölge sakinlerinin tarla ve bahçelerinde alın teriyle yetiştirdiği tarım ürünleri ile bu ürünlerden elde edilen ev yapımı reçel ve konserveler beğeniye sunulacak. Yerel müzisyenlerin performansı eşliğinde, köyün kültürel değerleri arasında bulunan Ovacık Zeybeği, ihtiyar delikanlılar tarafından oynanacak. Oyun, yeni nesil ve festival ziyaretçilerine aktarılacak. Şenlik, bereketli topraklara renk getirecek.

Karakteristik bir değer

Sakız koçlarının, Osmanlı Devleti döneminde bembeyaz tüyleri ve ihtişamlı gövdesi nedeniyle Osmanlı padişah ve şehzadelerinin adak ve kurbanlığı olarak seçildiğini, bu dönemlerde Çeşme'den İstanbul'daki saraya özel olarak kurbanlık gönderildiğinin bilgisini veren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Sakız koyunu, son dönemlerde ırk karışımları ve hayvan yetiştiricisinin başka mesleklere yönelimi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Şenliği, yetiştiricileri desteklemek ve Çeşme Yarımadası'na özgü bir değer olan sakız koyununa dikkat çekmek ve yaşatmak için düzenliyoruz" dedi.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER