TEKNOLOJİ DÜŞKÜNÜ ÇOCUKLAR İÇİN AMAN DİKKAT
TEKNOLOJİYrd. Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin: Teknoloji ile tanışma yaşı en az 3 olmalı.
İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi BölÜmÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif ÖztÜrk Yılmaztekin, kriz anında çocuğun eline cep telefonu verilmesinin önemli sorunlara davetiye çıkardığını söyledi. Cep telefonlarının internet bağlantılı hale gelmesi, dizÜstÜ bilgisayarların her yere taşınabilecek kadar hafiflemesi, tablet bilgisayarlar ve benzeri teknolojik ÜrÜnler, anne babalar ile çocuklarının ilişkilerini her geçen gÜn farklı bir boyuta taşıyor. Artık aile yemekleri için bir araya gelinen lokantalar seçilirken, çocuklara özel oyunları olan tablet bilgisayar servisi yapılıp yapılmaması tercih kriterleri arasında yer alıyor. Cep telefonlarının elektromanyetik dalga yaymaları nedeni ile oluşan hastalıklar Üzerinde tıbbi araştırmalar devam ederken, İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi BölÜmÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif ÖztÜrk Yılmaztekin, çocukların yÜz yÜze iletişim becerilerin gelişmesini engelleyen en önemli nedenler arasında gereksiz teknoloji kullanımının önemli yer tuttuğunu söyledi.
Çocukların teknolojiye dÜşkÜnlÜğÜndeki en önemli rol modeli anne ve babaların oluşturduğunu dikkat çeken Yılmaztekin, “Etrafında sÜrekli tabletinden maillerini kontrol eden, cep telefonundan mesaj atan, yemek yerken bile dizÜstÜ bilgisayarında oyun oynayan anne ve babasını gören çocuk için teknoloji algısı farklı gelişiyor” dedi. Çocuğun neden ağladığını anlamak ve krize çözÜm Üretmek yerine cep telefonundan oyun açan anne babaların, çocuklarının sosyal hayatları ve iletişim becerileri için ciddi sorunlara neden olduklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yılmaztekin sözlerini şöyle sÜrdÜrdÜ:
“Çocukların bilişsel ve dilsel yetilerinin gelişmesi noktasında anne babaları ile geliştirdikleri iletişim temel oluşturuyor. Kendini, sorununu ve ihtiyaçlarını okul öncesi dönemde ifade etme becerisini kazanamayan çocuklar özellikle ilkokul çağında bÜyÜk sorunlar yaşıyor. Ağlamaya başlayan çocuğun sıkıntısını anlamak için çaba sarf etmek yerine eline cep telefonu veya bilgisayarda oyun açan ebeveyn çocuğunun gelişimine engel oluyor.”
Yaşıtları ile oyun oynamak yerine teknolojik araçlar aracılığı ile oyun oynayan çocukların kÜçÜk motor kas gelişimlerinin de yeterli seviyeye ulaşamadığına dikkat çeken Yılmaztekin, akranları ile uyumlu birliktelik ve el becerilerinde en bÜyÜk sorunu yaşayan çocukların, 3 yaşından önce teknoloji ile tanışan çocuklar olduğunu söyledi. Yılmaztekin, “Telefon ya da bilgisayarlara kısa sÜreli oyunlar yÜklenmesi, evde dÜzenlenen oyuncak sergileri ile çocuğun ilgisinin kendi oyuncaklarına çekilmesi, çocuğun yanında teknolojiden mÜmkÜn olduğu kadar uzak durulması faydalı olacaktır” dedi.
İlginizi Çekebilir