© Kimse Duymasın 2020

TEKSTİL SEKTÖRÜ TEKNİK TEKSTİLLE GÜÇLENECEK

İzmir'de œTeknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulacak.

Tekstil sektörÜnde katma değeri 300-400 kata kadar çıkaran teknik tekstil alanında çalışmalar yapmak Üzere Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ile Dokuz EylÜl Üniversitesi işbirliğinde “Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi” kurulacak. DEÜ Tınaztepe KampÜsÜnde kurulacak olan “Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin bÜtçesi 5 milyon lira olacak. 24 ay sÜrecek proje kapsamında kurulması planlanan merkez için İzmir Kalkınma Ajansının gÜdÜmlÜ proje desteğine başvurulacak.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri ÜnlÜtÜrk, Dokuz EylÜl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Murat Özgören, Dokuz EylÜl Üniversitesi Tekstil MÜhendisliği BölÜm Başkanı Prof.Dr. Sevil Yeşilpınar, Dokuz EylÜl Üniversitesi Üniversite Sanayi Uygulama ve Araştırma Merkezi MÜdÜrÜ Prof.Dr. Abdurrahman Bayram, “Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin kurulum sÜrecini kamuoyu ile paylaşmak amacıyla Ege İhracatçı Birliklerinde basın toplantısı dÜzenledi. “Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi”nde başta koruyucu teknik tekstiller olmak Üzere, birçok teknik tekstil alanında ARGE çalışmalarının yapılacağını anlatan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri ÜnlÜtÜrk, merkezin yapacağı çalışmalarla Ege Bölgesinin teknik tekstil ihracatında sıçrama yapacağını kaydetti.
Ege Bölgesindeki firmaların rekabet gÜcÜnÜ ve ihracatlarını artırmak için gerekli kaynakları yaratmak ve altyapıyı oluşturmak için çalıştıklarını ifade eden ÜnlÜtÜrk, “TÜrkiyenin ihracatta ortalama kilogram fiyatı 1.5 dolar seviyesinde. Tekstil ihracatında ise bu fiyat 10-15 dolara çıkıyor, konfeksiyon ÜrÜnlerinde ise 20-25 dolara ulaşıyor. Teknik tekstil ÜrÜnlerinin kilosu ise 30 ila 50 dolar arasında değişiyor. Yani katma değeri 2-3 katına kadar çıkarmak mÜmkÜn. Tıbbi teknik tekstilde ise bu oran 200-300 kata çıkıyor. Yani damar dokusunu takviye eden tekstil malzemesinin 1 gramı bile klasik tekstil ÜrÜnÜne göre 200-300 kat daha pahalı. Böylesi katma değerli ÜrÜnler TÜrkiyenin ve bölgemizin gelişmesine de katkı sağlayacak” diye konuştu.
TÜrkiyenin bugÜn yaklaşık 2 milyar dolarlık teknik tekstil ihracatı bulunduğunu söyleyen ÜnlÜtÜrk, “Son 10 yılda teknik tekstillerin Ülkemiz tekstil ve konfeksiyon ihracatındaki payı yaklaşık 2 katına çıktı ve yÜzde 25lik paya ulaştı. Fakat hala dÜnya pazarında yÜzde 1 civarında bir payımız var. Bu merkez başta koruyucu teknik tekstiller olmak Üzere tıbbi teknik tekstiller alanında da hizmet verecek TÜrkiyedeki tek merkez olacak.”
İZKA projesi kapsamında hazırlanacak “Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin toplam bÜtçesi 5 milyon lira olacak. İZKAdan projenin yÜzde 75 oranında desteklemesi için başvuruda bulunulacak. “Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi” Teknik tekstil sektörÜne odaklı ilk merkez olma özelliğini de taşıyor.
Tekstil sektörÜnÜn son yıllarda teknik tekstile doğru bir dönÜşÜm sÜrecini gerçekleştiğini belirten ÜnlÜtÜrk sözlerini şöyle sÜrdÜrdÜ: “Teknik tekstillerin dÜnya tekstil ve hazır giyim Üretimindeki payı yÜzde 25. Teknik tekstillerin kullanım alanları itibariyle birçok sanayi dalını içermesi bu oranın daha da artacağı tahminleri kuvvetlendiriyor. Bu alanda Ülkemizin verilerine baktığımızda, Üretim ve ihracatta net bir artış trendini görÜyoruz. Ancak bu artışı daha da ivmelendirmek ve sÜrdÜrÜlebilir kılmak adına teknoloji ve Ar-Ge altyapımızı gÜçlendirmemiz gerekiyor.”
Dokuz EylÜl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Murat Özgören, ilk sağlık teknoparkını geçtiğimiz gÜnlerde açtık. Ancak teknik tekstiller uygulama ve araştırma projesi bizim için çok bÜyÜk önem taşıyor. Özellikle tıbbi teknik tekstiller yÜksek bir potansiyele sahip. Dokuz EylÜl Üniversitesinin çok doğru bir projede yer aldığına inanıyoruz. TÜrkiye şu an doğru zamanda doğru noktada yer almak akademik anlamda ve işbirliği anlamında desteklerin artacağını öngörÜyoruz. Dokuz EylÜl Üniversitesi Tekstil MÜhendisliği BölÜm Başkanı Prof.Dr. Sevil Yeşilpınar ise teknik tekstil merkezi sanayi ve akademik sÜreçleri entegre edeceklerini, bu bağlamda Teknik Tekstiller Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulmasının TÜrkiye için oldukça bÜyÜk bir gereklilik olduğunu belirtti. Dokuz EylÜl Üniversitesi Üniversite Sanayi Uygulama ve Araştırma Merkezi MÜdÜrÜ Prof. Dr. Abdurrahman Bayram, “Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin sanayi-Üniversite işbirliğinin gÜzel bir örneği olduğunu, TÜrkiyenin bu merkezle oldukça gÜçleneceğini ve sıçrama yaratacak bir proje olduğuna inandıklarını söyledi.

TEKNİK TEKSTİL NEDİR?
Teknik Tekstiller: Estetik veya dekoratif özelliklerinden ziyade esasen sahip oldukları teknik ve performans özellikleri için imal edilen tekstil materyalleri ve ÜrÜnleridir.
Teknik tekstiller 12 sınıfa ayrılmaktadır: Tarım Teknik Tekstilleri, Bina ve İnşaat Teknik Tekstilleri, Giyim Teknik Tekstilleri, Jeotekstiller, Ev Teknik Tekstilleri, EndÜstriyel Tekstiller, Hijyen ve Tıbbi Tekstiller, Taşımacılık Teknik Tekstilleri, Ambalaj Teknik Tekstilleri, Koruyucu Giysiler, Spor ve Boş Zaman Tekstilleri ve Ekoloji ve Çevre Teknik Tekstilleri.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER