© Kimse Duymasın 2020

Tersane kazasında sır perdesi aralandı

Alaybey Askeri Tersanesinde, TCG Değirmendere adlı askeri römorkörün alabora olup 8'i asker 10 personelin şehit olmasına sebep olan kazanın önündeki sır perdesi aralandı.

Kazada kusuru bulunan askerlerin yargılandığı mahkeme, konuyla ilgili bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Heyet, araştırmalarından sonra kazaya bakım havuzundaki teknik hesap hatasının sebep olduğunu, ölümlerin ise römorkör içerisindeki eşyaların kapıları kapatmasından dolayı boğulmalardan kaynaklandığını tespit etti. Römorkor içerisindeki eşyaların sabitlenmemiş olması ihmal tartışmalarına yol açtı.


Denize indirilirken yan yatmıştı

23 Aralık 2013 tarihinde Alaybey Askeri Tersanesi'nde meydana gelen olayda Mersin bölgesinde görevli, donanmaya bağlı TCG Değirmendere römorkörü, yapılan bakımın ardından denize indirilirken 'Y128' numaralı havuzda yan yatmıştı. Kazada, Astsubay Başçavuş Veysel Gündoğdu, erler Süleyman Mert Paşalı, Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Semih Sözen, Serdar Baloğlu, Rıdvan Çöpçü, Yavuz Arslan, işçiler Cafer Kırbaş ve Ercan Biçer şehit olmuş, 17 kişi de yaralanmıştı. Olay günü havuzlama mühendisi olarak görev yapan sivil persenol O.U'ya açılan dava ile asker aileleri tarafından Milli Savunma Bakanlığı'na açılan tazminat davaları devam ediyor.


Askerler askeri mahkemede yargılanıyor

Faciayla ilgili tersanedeki askeri görevliler, TCG Değirmendere Komutanı Deniz Yüzbaşı E.U., 2'nci Komutan Deniz Üsteğmen R.K., Başçarkçı Deniz Üsteğmen Ç.E., Başçavuş Y.Ç., Üstçavuş T.T. ve Deniz Üsteğmen Y.M.K hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla 2 ile 15 yıl arası hapis cezası istemiyle Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme daha sonra aralarında dönemin tersane komutanı emekli Deniz Albay M.Ö, tersanenin işletme müdürü Deniz Albay Ş.Y. ve Havuzlar Grup Komutanı Deniz Yüzbaşı A.Ö.'nün de bulunduğu askerler hakkında verilen 'kovuşturmaya yer olmadığı' yönünde kararı kaldırdı, bu kişiler hakkında aynı suçlamayla ek iddianame hazırlanması kararlaştırıldı.


Bilirkişi raporu "Askerler boğularak şehit oldu"

Askeri mahkemenin kazayla ilgili araştırma yapması için oluşturduğu bilirkişi heyeti bir süre önce raporunu, yargılamanın yapıldığı Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesine sundu. Önemli tespitlere yer verilen bilirkişi raporunda, kazanın oluş nedeni olarak hesap hatası gösterildi. Rapora göre, Değirmendere Römorkörü, bakımın ardından 'Y128' numaralı havuzdaki askılardan indirildiği sırada teknik hesaplarda hata yapıldı ve bu nedenle ayakların düzensiz kalması sonucunda yan yattı. Kaza sırasında römorkör içerisinde bulunan personelin, sabitlenmemiş eşyaların çıkış kapılarını kapatmasından dolayı dışarı çıkamayıp boğuldukları belirlendi. Daha önce böyle bir kaza öngörülemediği için, römorkör içerisindeki hareketli eşyaların sabitlenip sabitlenmeyeceği ya da bu tür önlemleri kimin alması gerektiği gibi konularda, önceden bir düzenleme olmadığı ileri sürüldü. Bu durumun cezai sorumluluk getirip getirmediği ya da kimlere sorumluluk yüklediği yönündeki belirsizlik ile ilgili de askeri mahkemenin yargılama sonrasındaki karar vereceği ifade edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER