© Kimse Duymasın 2020

Türkiye’den Dünyaya Organik Gelinlik…

Ülkemizde yılda yaklaşık 600.000 farklı gelinlik bir kereye mahsus giyiliyor ve daha sonra çöp oluyor. Bunun önüne geçmek için sürdürülebilir ve organik gelinlik üretimine yönelen Türkiye’nin ilk bohem konseptli gelinlik Markası “Knight & Bride” organik gelinlik imalatı ve ihracatı yaparak Türkiye’de bu alanda bir ilke imza attı.

2015 yılında Filiz Erel Tegge ve kızı İpek Emre tarafından kurulan ilk bohem konseptli gelinlik markası “Knight & Bride” hem yurtiçi hem yurtdışı satışlarında yenilikçi tarzı ile dikkat çekiyor. Sürdürülebilirlik kaygısının giderek arttığı son yıllarda, 2020 yılından bu yana kendi bünyesinde organik gelinlik imalatı ve ihracatı yaparak Türkiye’de bu alanda bir ilke imza atıyor.

Organik gelinliklerde kullanılan kumaşların natural fibrelerden dokundukları için vücudu terletmediğini ve rahatsız etmediğini belirten İpek Emre, ayrıca organik kumaşlardan üretilen gelinliklerin doğada tamamen çözünebildiğini ve böylece atık oluşumunun önüne geçildiğini söylüyor. %100 organik gelinlik üretmenin oldukça maliyetli olduğuna dikkat çeken İpek Emre ilk etapta geri dönüştürülmüş ham maddeden, birden fazla kez giyilebilir, tadilat yapılabilir, düğün sonrası boyanıp abiye olarak da değerlendirilebilen ürünlere öncelik verdiklerini dile getirdi. 

Türkiye’nin ilk bohem konseptli gelinlik Markası “Knight & Bride”nin kurucusu İpek Emre sözlerine şöyle devam etti; ‘’Bu konuya sürdürülebilirlik çerçevesinden giriş yapmak istiyorum. Öylesine bir tüketim toplumu içinde yaşıyoruz ki, sürekli daha fazlası, daha yenisi, daha iyisi, daha moda olanı alıp hızlıca tüketip çöp yapıyoruz ve böylece her geçen gün dünya üzerindeki çöp miktarı giderek artıyor. Buna ek olarak sürekli tüketimin sebep olduğu üretim dünyanın kirletilmesinde başrol oynuyor. Özellikle tekstil sektörünün bunda payı ne yazık ki oldukça fazla. Tonlarca su kullanımı, kimyasal madde oranı, zehirli gazlar da cabası.. Dolayısıyla bu pandemi döneminin de bize çok net gösterdiği gibi yaşayacak başka bir dünyamız yok ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak daha bilinçli davranmalıyız. Çevreye karşı sorumluluğun farkında olan birçok marka sürdürülebilirlik kapsamında tüketim ömrü uzun, fonksiyonelliğin ön planda olduğu, doğal kaynaklarla üretilmiş ürünler üretmeye başladı. Gelinlik sektörü ise henüz bebek adımlarıyla sürdürülebilirlik akımına yavaş yavaş dahil olmaya başladı. Bu tabii ki de ham madde tedarikiyle paralel yürütülen bir süreç. Şuanda sertifikalı olarak üretilmiş kumaşlar fiyat olarak daha pahalı, minimumları yüksek ve tedariki normal kumaşlara göre daha sıkıntılı ama ilerleyen günlerde iplik fiyatlarının ucuzlaması, organik hammaddelerin üretiminin artmasıyla geri dönüşümlü ve organik kumaşlar daha kolay tedarik edilebilir hale gelecektir. Buna paralel olarak da organik tekstil taleplerine daha kolay yanıt verebilir hale geleceğiz.

Aslında organik ve sürdürülebilirlik aynı şey değiller fakat kesiştikleri nokta doğaya zarar vermeme amacı gütmeleri. Biz hem organik hem de sürdürülebilir gelinlikler üretiyoruz. Şuan için %100 organik gelinlik üretmek ham madde fiyatlarından ötürü oldukça maliyetli dolayısıyla ilk etapta geri dönüştürülmüş ham maddeden, birden fazla kez giyilebilir, tadilat yapılabilir, düğün sonrası boyanıp abiye olarak da değerlendirilebilen ürünler önceliğimiz ve hali hazırda bu felsefeyle gelinlik satışlarımızı da gerçekleştiriyoruz. Geçen seneden bu yana süren organik gelinlik taleplerine yanıt vererek bu sene 30 parçalık hem organik hem sürdürülebilir bir koleksiyon hazırlayıp Almanya’ya ihracatını gerçekleştirdik. Türkiye’de bu konseptte üretim yapan ilk firmayız ve sektörde gelinliğin de sürdürülebilir, doğa dostu olabileceğini kanıtlamam adına güzel bir girişime önderlik ettiğimizi düşünüyorum. Liderliğimizi kendi “sürdürülebilir / organik” gelinlik markamız olan Friendly ile bir adım daha öteye taşımayı planlıyoruz. Bunun için çok heyecanlıyız çünkü kullandığımız tüm malzemeler tamamen doğal ve mecbur olan kısımlar ise dönüştürülmüş polyesterden olacak. Bu konuda bize destek olup organik aksesuarlar, kumaşlar tedarik eden çözüm ortaklarımıza çok teşekkür ediyoruz. 

Organik gelinliklerde kullanılan kumaşlar natural fibrelerden dokundukları için vücudu terletmiyor ve rahatsız etmiyor. Ayrıca doğada tamamen çözünebilen yapısıyla atık oluşumunun önüne geçiyor. Tasarladığımız modeller daha sonradan kullanıma elverişli üretildiği için, kullanıcı düğün sonrasında gerekli tadilatları yaptırarak gelinliğini abiye olarak değerlendirebiliyor ve böylece ürünün kullanım süresini uzatarak sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyor. İstatistiklere göre sadece ülkemizde 600.000 çiftin evlendiğini düşünürsek, en az 600.000 farklı gelinlik bir kereye mahsus giyiliyor ve daha sonra çöp oluyor. Bunun önüne geçmek için farkındalıklı bir adım attığımızı düşünüyorum. Avrupalı zaten bunun çok farkında ve bu yüzden daha sade ve düğün sonrasında da giyilebilecek modelleri tercih ediyor. Aynı yaklaşım, çevre bilinci gelişen Türk gençleri arasında da yaygınlaşmaya başladı bile. Herhalde bu son cümle organik gelinliğin niye tercih sebebi olduğunu açıklıyor.

2001 yılında Filiz Erel Tegge tarafından Tekstil Mümessilliği hizmeti vermek amacıyla kurulan Trendworld (Filiz Erel Mümessillik Tekstil Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti), Yurtdışındaki prestijli hazır giyim markalarının üretimlerini Türkiye’de yaptırmak konusunda ve özellikle geniş ürün yelpazesindeki yetkinliği ile Ege bölgesindeki Tekstil ihracatının artmasına büyük katkıda bulunuyor. Çok yakında kendi sürdürülebilir gelinlik markası “Friendly”nin lansmanını yapacak olmanın heyecanını yaşayan Trendworld, sektörde başarıyla tamamladığı 20.yılını yeni proje ve girişimlerle taçlandırmayı hedefliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER