© Kimse Duymasın 2020

ÜÇ DOKTORDAN İKİSİNE SÖZEL ŞİDDET...

Doç. Dr. Osman Elbek, çözümün œşiddete sıfır tolerans anlayışı ile geleceğini söyledi.

14 Mart Tıp Bayramı, Dokuz EylÜl Üniversitesi Tıp FakÜltesi ev sahipliğinde, İl Sağlık MÜdÜrlÜğÜ, Ege Üniversitesi Tıp FakÜltesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp FakÜltesi, Şifa Üniversitesi Tıp FakÜltesi, İzmir Üniversitesi Tıp FakÜltesi ve İzmir Tabip Odası birlikteliğinde iki haftayı kapsayan etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Medical Park İzmir Hastanesinde dÜzenlenen konferansta İzmir Üniversitesi Tıp FakÜltesi ve Hemşirelik BölÜmÜ öğrencileri ile bir araya gelen Adnan Menderes Üniversitesi Tıp FakÜltesi GöğÜs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet” başlıklı bir konferans verdi. 
 Sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınları arasında yaşanan şiddet olaylarının temelinde empati eksikliği, diyalogun reddi, ötekileştirme ve toplumsal kutuplaşmanın olduğunu belirten Doç. Dr. Elbek, “Kamu sağlık kurumlarında çalışanlar daha çok şiddet görÜyor. Hasta sayısının artmasına doğru orantılı olarak şiddet de artıyor. Ekip uyumunun dÜşÜk, yönetici desteğinin az olması ve sağlık çalışanlarının genç olduğu durumlarda da şiddetin arttığı görÜlÜyor” dedi.
 Sistem içinde değişen değerlerin sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınları karşısında tek suçlu gibi gösterdiğini ileri sÜren Elbek, sağlık hizmetlerinin metalaştığını, yaşamın da tıplaştığını söyledi. Moral, dayanışma, paylaşım ve şefkat değerlerinin yerine bilanço, verimlilik, sÜrdÜrÜlebilirliğin önem kazandığına dikkat çeken Elbek, “ Doktorlar için performans değerlendirmesi, hasta yararına dÜşÜnmesi gereken hekimi bonus toplayan kişi haline getirdi. Meslek puana toplamaya endekslenirse doktor da puan toplayan memur olur. Daha fazla puan toplamayı hedefleyen doktor hızlı çalışır ve hızlı tÜkenir” dedi. Elbek, puan toplayabilmek için izin kullanmayan doktorların performanslarının da dÜştÜğÜne dikkat çekti.
TÜrk sağlık sistemi, sağlık çalışanı ve yatak sayısının hasta sayısına yetersiz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Elbek, “Sağlık sistemi taşmış durumda” dedi.  

Yapılan araştırmalarda her 5 hastadan birinin “içimden bazen doktora vurmak geliyor” ifadesini kullandığını belirten Elbek, basında yer alan “Kelepir doktor aranıyor”, “Doktoru ile birlikte satılık hastane” haber ve ilanlarının mesleğin saygınlığını yitirmesine de yol açtığını savundu.
“Şiddete karşı sıfır tolerans” anlayışının uygulanmasının çözÜme giden en önemli başlangıç olacağını belirten Elbek, kendisini dinleyen tıp ve hemşirelik öğrencilerine, tedavisi zor ve riskli hastalardan kaçmamayı, asistanlara şiddet uygulamamayı önerirken sağlık çalışanlarının özel gÜvenlikler yardımı ile korunamayacağını sözlerine ekledi.
 

Sunumu sonunda Medical Park İzmir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Orhan Satılmaz, Doç. Dr. Osmun Elbeke teşekkÜr plaketi takdim etti. Öte yandan 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Alsancak Sevgi Yolunda stant açan İzmir Üniversitesi Tıp FakÜltesi öğrencileri, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aydan Çelebiler eşliğinde İzmirlilere fakÜltelerini tanıtma olanağı buldu.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER