Yağın rengine bakıp aldanmayın…
SAĞLIKZeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Tadım Uzmanı DR. Dilşen Oktay, Çeşme’de Küçük Ev Butik Otel’de gerçekleştirilen zeytinyağı tadım eğitiminde zeytinyağı satın alırken aranması gereken kriterleri sıraladı. Son dönemden zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artışa geçen sahtecilik olaylarının tüketicilerin tereddüde düşürdüğünü kaydeden Oktay’a göre, zeytinyağında en yaygın olan yanlış inanış “Zeytinyağının rengi yeşilse kalitelidir” kanısı… “Yağın rengine bakıp aldanmayın” diyen Oktay tüketicilere şu uyarılarda bulundu: “Zeytinyağının rengi duyusal analizde kalite kriteri değildir. Zeytinyağının rengine bakarak kalitesi hakkında karar vermeniz sağlıklı olmaz. Gelişmiş teknoloji sayesinde zeytinyağının rengi değiştirilebilir bir özelliktir. Çoğu tüketici zeytinyağının renginin yeşil olduğunu görünce doğrudan “erken hasat” zeytinyağı alıyorum hissine kapılır. Ancak size kötü bir haberim var. Her yeşil zeytinyağı “erken hasat” olmayabilir.” Üretici ile iletişim kurmaktan çekinilmemesi gerektiğini de kaydeden Oktay, çok kaliteli üretim yapan butik üreticiler olduğuna da değinerek, “Bu üreticiler tasarımlarına, etiketlerine, web sitelerine çok özeniyorlar. Etiketini iyice okuyun. Eğer böyle bir ürün alıyorsanız üretici ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Emin olun onlar da sizinle görüşmekten büyük mutluluk duyacaklar” diye konuştu. Dr. Dilşen Oktay ayrıca duyusal olarak zeytinyağının kalitesiyle ilgili en önemli kriterin yağın meyvemsiliği olduğunu kaydetti. Hemen her tüketicinin bu küçük testi uygulayabileceğini kaydeden Oktay, yapılması gereken yöntemi ise şöyle tarif etti; “Natürel sızma zeytinyağı satın almadan önce tatma şansınız varsa tadına mutlaka bakın. Eğer kokusunda “meyvemsilik” olarak adlandırdığımız zeytin meyvesi kokusu var ise doğru yoldasınız demektir. Zeytin meyvesinin kokusunu bilmeyenlere önerim; bir zeytin ağacının yakınına gidip daldaki zeytini koklamanızdır. Gerçekten burcu burcu kokan bir meyvedir zeytin. Bu kokunun dışında sizi rahatsız eden herhangi bir koku almıyorsanız zeytinyağının kusursuz olması ihtimali vardır. Ayrıca yağı ağzınıza bir miktar alıp dilinizin üzerinde gezdirip ardından yuttuğunuzda dilin üzerinde acı badem, kahve veya kakao çekirdeği acısı varsa ve buna eşlik edecek şekilde bademciklerin üzerinde veya gırtlağınızda biber gibi yakıcılık hissi uyandırıyorsa antioksidan varlığı olan bir zeytinyağı ile karşı karşıya olabilirsiniz. Zeytindostu Derneği’nin Çeşme’de gerçekleştirdiği tadım eğitimde ayrıca katılımcılara Zeytindostu Derneği Kalite Yarışması’nda dereceye giren zeytinyağları da tattırıldı. Küçük Ev Butik Otel İşletme Sahibi İrem Parlak da tadım eğitimlerinin nitelikli müşteriler anlamına geldiğini kaydetti. Eğitimde ayrıca dört hamile kadının da yer alması dikkat çekti.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Tadım Uzmanı Dr. Dilşen Oktay, Çeşme’de Küçük Ev Butik Otel’de gerçekleştirilen zeytinyağı tadım eğitiminde zeytinyağı satın alırken aranması gereken kriterleri sıraladı. Son dönemden zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artışa geçen sahtecilik olaylarının tüketicilerin tereddüde düşürdüğünü kaydeden Oktay’a göre, zeytinyağında en yaygın olan yanlış inanış “Zeytinyağının rengi yeşilse kalitelidir” kanısı…
“Yağın rengine bakıp aldanmayın” diyen Oktay tüketicilere şu uyarılarda bulundu: “Zeytinyağının rengi duyusal analizde kalite kriteri değildir. Zeytinyağının rengine bakarak kalitesi hakkında karar vermeniz sağlıklı olmaz. Gelişmiş teknoloji sayesinde zeytinyağının rengi değiştirilebilir bir özelliktir. Çoğu tüketici zeytinyağının renginin yeşil olduğunu görünce doğrudan “erken hasat” zeytinyağı alıyorum hissine kapılır. Ancak size kötü bir haberim var. Her yeşil zeytinyağı “erken hasat” olmayabilir.”
Üretici ile iletişim kurmaktan çekinilmemesi gerektiğini de kaydeden Oktay, çok kaliteli üretim yapan butik üreticiler olduğuna da değinerek, “Bu üreticiler tasarımlarına, etiketlerine, web sitelerine çok özeniyorlar. Etiketini iyice okuyun. Eğer böyle bir ürün alıyorsanız üretici ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Emin olun onlar da sizinle görüşmekten büyük mutluluk duyacaklar” diye konuştu.
Dr. Dilşen Oktay ayrıca duyusal olarak zeytinyağının kalitesiyle ilgili en önemli kriterin yağın meyvemsiliği olduğunu kaydetti. Hemen her tüketicinin bu küçük testi uygulayabileceğini kaydeden Oktay, yapılması gereken yöntemi ise şöyle tarif etti;
“Natürel sızma zeytinyağı satın almadan önce tatma şansınız varsa tadına mutlaka bakın. Eğer kokusunda “meyvemsilik” olarak adlandırdığımız zeytin meyvesi kokusu var ise doğru yoldasınız demektir. Zeytin meyvesinin kokusunu bilmeyenlere önerim; bir zeytin ağacının yakınına gidip daldaki zeytini koklamanızdır. Gerçekten burcu burcu kokan bir meyvedir zeytin. Bu kokunun dışında sizi rahatsız eden herhangi bir koku almıyorsanız zeytinyağının kusursuz olması ihtimali vardır. Ayrıca yağı ağzınıza bir miktar alıp dilinizin üzerinde gezdirip ardından yuttuğunuzda dilin üzerinde acı badem, kahve veya kakao çekirdeği acısı varsa ve buna eşlik edecek şekilde bademciklerin üzerinde veya gırtlağınızda biber gibi yakıcılık hissi uyandırıyorsa antioksidan varlığı olan bir zeytinyağı ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Zeytindostu Derneği’nin Çeşme’de gerçekleştirdiği tadım eğitimde ayrıca katılımcılara Zeytindostu Derneği Kalite Yarışması’nda dereceye giren zeytinyağları da tattırıldı. Küçük Ev Butik Otel İşletme Sahibi İrem Parlak da tadım eğitimlerinin nitelikli müşteriler anlamına geldiğini kaydetti. Eğitimde ayrıca dört hamile kadının da yer alması dikkat çekti.
İlginizi Çekebilir