YANMIŞ ORMAN ARAZİLERİ ÖLÜ AĞAÇ İLE YEŞERECEK
YAŞAM-TURİZMÇeime Belediye Başkanı Tütüncüoğlu: œYanmış orman arazilerini de canlandırılacak dedi.
Uyguladığı imar kurallarıyla ilçede ağaç dikilmeyen evlere oturma raporu vermeyerek, elektrik ve su bağlanmasına mani olan böylelikle yapılan her konutla birlikte ilçenin yeşil kalmasını gÜvence altına alan Çeşme Belediyesi, ‘yeşil için farklı bir adıma daha imza attı. Yanan orman arazileri dÜşÜnÜlerek, belediye tarafından alınan ağaç yongalama makinesi ile biyolojik ömrÜnÜ dolduran ya da budama işlemi sonucunda toprakla bağlantısı kesilen ağaç, dal ve yapraklardaki element, mineral ve bakteri tÜrÜndeki ekolojik varlıklar, ağaçların öğÜtÜlerek toprağa bırakılması sonucu yok olup gitmeyecek, toprağa ve doğaya tekrar kazandırılacak. Doğal gÜbre olarak kullanılarak, ekolojik geri dönÜşÜm sağlanacak.
Çöp değil gÜbre olacak
Ölen ya da budanan ağaç, dal ve yaprakların, çöplÜklere atıldığını, kapladıkları yer itibariyle çöp alanlarının bÜyÜk bölÜmÜnÜn bu ağaç parçalarından oluştuğunu söyleyen Çeşme Belediye Başkanı Faik TÜtÜncÜoğlu, atıl kalan ÜrÜnÜn değerlendirilmesi halinde içinde bulundurduğu mineral mikroorganizmalar ile doğal gÜbre özelliği taşıdığını kaydetti. Çeşme Belediyesinin aldığı makineyle toprakla bağlantısı kesilmiş ağaç parçalarının artık çöp olmayacağını vurgulayan TÜtÜncÜoğlu, yongalama makinesinden geçen ÜrÜnÜn yanmış orman arazileri ve ağacın biyolojik ömrÜnÜ tamamladığı bölgeye bırakılacağını söyledi. Başkan TÜtÜncÜoğlu, özellikle yangınlar sonucunda barındırdığı yeşil dokuyla birlikte ekolojik yapısını da bÜyÜk oranda yitiren yanmış orman arazilerinin, bırakılan yongalanmış ağaç parçalarında bulunan mikroorganizmalarla toparlanma sÜrecinin hızlanacağı bilgisini verdi.
Toprak kendini tedavi edecek
Özellikle yaz sıcaklarında yaşanan orman yangınlarının arttığına, orman yangınlarının önÜne geçmek için ve yangın sırasındaki mÜdahale için kullanılan ekipmanlara yapılan takviye kadar yanan bölgeleri mÜmkÜn olduğu kadar kısa sÜre içerisinde eski haline döndÜrmenin de önemli olduğunu vurgulayan Başkan TÜtÜncÜoğlu, yangın sırasında yıpranan toprakla bunun mÜmkÜn olamadığını kaydetti. Yanan alanlar için öncelikli ihtiyacın toprağın yaralarını sarmak ya da toprağın yaralarını sarmasına, ekolojik yaşamın geri dönmesine katkıda bulunmasına olanak sağlamak olduğunu belirten TÜtÜncÜoğlu, belediyenin çıktığı ihale sonucu 108 bin 504 liraya aldığı yongalama makinesinin tam olarak bu amaca hizmet edeceğini kaydetti. Makinenin belediye personeline verilen eğitim sonucunda faaliyet göstermeye başladığını belirten Başkan TÜtÜncÜoğlu, çalışmaya belediye tarafından saklanmış ve çöpe atılmasına mÜsaade edilmemiş, budanmış dal ve ölen ağaçlardan başlayacaklarını söyledi. Ormanlık alanlarda yapılması planlanan çalışmaların da yanmış alanın tÜmÜnÜ kaplayıp toprağı havasız bırakmak yerine, belirlenmiş aralıklarla uygun bulunan noktalara yongalanmış ÜrÜnleri yerleştireceğini, oraya konuşlandırılan mikroorganizmaların yanmış alanda doğal koşullarla yayılacağını, böylelikle ekolojik sistemin kendi kendisini yenilemesine fırsat tanıyacaklarını söyledi.
Çiftçilere de verilebilir
Ölen ağaç ve parçalarının yongalama makinesinde gerçekleştirilen işlemden sonra taşıdığı doğal gÜbre niteliğinin, organik tarımda da kullanılabileceği bilgisini veren Başkan TÜtÜncÜoğlu, şöyle konuştu: “Yongalama ile elde edilen ÜrÜn, kimyasal yolla elde edilen gÜbrelere göre daha sağlıklı. İçerisinde, doğadan olmayan hiçbir parça yok. İşlem de doğadan aldığını tekrar doğaya iade etmekten ibaret. Bu şekilde elde ettiğimiz ÜrÜnÜn bir bölÜmÜnÜ ilerleyen dönemlerde çiftçiye destek vermek ve organik tarımı teşvik etmek adına bölgemizde tarım yapan çiftçilere vermeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir