Çeşme’nin karakteristik bir değeri olan Çeşme Kavunu’nu yaşatmak, özelliklerini tanıtmak ve üreticileri desteklemek amacıyla festivalin ilk gününde bu yıl ilk kez En İyi Çeşme Kavunu yarışması düzenlenecek, dereceye giren üreticiler altın ödülü ile ödüllendirilecek.
2. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği bu yıl da renkli görüntülere sahne olacak. Sakız ırkını yaşatmak için gerçekleştirilen etkinlikte koyunlar ve yetiştiricileri dereceye girebilmek için podyumda ter dökecekler. Sakız Koyunu yarışmasıyla yetiştiricilerin özendirilmesi ve desteklenmesi amaçlanıyor.
Çeşme Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim etkinlikleri kapsamında düzenlenen 2. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği’nin, koyun yetiştiricileri ve bölge sakinleriyle gerçekleştirilen korteji 25 Eylül Pazar sabahı saat 10:00’da Sıdıka-Kelâmi Ertan Lisesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş ile başlayacak, şenlik saat 11:00’de Ovacık Meydanı'nda devam edecek.
Sakız koyunu, sakız koçu, dişi toklu ve erkek toklu olmak üzere dört farklı kategoride gerçekleştirilen yarışmada dereceye giren yetiştiricilere yem desteği ve para ödülü verilecek. Şenlikte Ovacık halkının yerel üreticilerinin satış stantları da yer alacak.
Yöre halkı ile birlikte oynanacak Ovacık Zeybeği ve Sakız Adası’ndan gelecek halk oyunları ekibinin gösteri yapacağı 2. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği’nde ziyaretçilere tavuklu pilav ve tarhana ikramı yapılacak.
9 Durak 9 Deneyim
Çeşme Yarımadası'nın inanılmaz özellikleri bir arada bulunduran zengin bir coğrafya olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ise, "Göreve başladığımızda, 'Çeşme'nin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını' söylemiştik. 9 Durak 9 Deneyim sloganıyla farklı turizm alternatiflerini buluşturan ilçemizin zenginliklerini tanıtmak; 9 merkezimizde düzenleyeceğimiz etkinliklerle 9 marka oluşturmak amacıyla yola çıktık. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği de bunlardan biridir. Çeşme'ye gelen konuklar farklı seçenekleri bir arada bulur. Alaçatı'da rüzgar sörfü, Çiftlik'te kite-sörf yapabilir, Dalyan'da eşsiz tatlar tadabilir, Ildırı'da tarihi bir yolculuğa çıkabilir. Ilıca'da zengin termal kaynaklardan faydalanıp Ovacık'ta endemik tarım ürünlerinin en lezzetlilerini alabilir" diye konuştu.
Endemik türleri yaşatacak
Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği'nin, sadece eğlenceli bir etkinlikten ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Dalgıç, şenliğin, karakteristik bir tür olan sakız koyununu yaşatmak ve yetiştirici sayısını artırmanın yanı sıra endemik türler olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğan, kekik ve lavantayı da korumak ve yaşatmak amacını taşıdığını kaydetti.
Sakız koyununun özellikleri
Osmanlı döneminde padişahların kurban bayramında kurban ettikleri sakız koyunu, verimi kadar fiziksel özellikleriyle de diğer koyunlardan ayrılmaktadır. Diğer koyunlara göre bacakları daha uzun olan sakız koyunu, bu özelliğiyle kalabalık sürülerle yetiştirilememektedir. Vücudun genel alanı beyaz renginde olan sakız koyununun bölgesel siyah lekeleri ve küçük benekleri bulunur. Baş ve boyun kısmında yapağı bulunmaz, koyunlar genelde boynuzsuz olup koçlar kuvvetli yapısı nedeniyle bir dönem dövüş koçu olarak da kullanılmıştır. Süt verimi çok yüksek olan sakız koyunu, kaliteli ve çok miktarda yapağı üretir. Bir batında 7 yavruya kadar doğuran sakız koyunları mevcuttur. Sakız koyunu ve dişi tokluları doğumdan 15 gün sonra tekrar çiftleşebilir. İki senede 3 doğum yapabilir. Sakız koyununun eti yumuşak ve lezzetlidir.
Yorum Yazın