Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ali Ulaş, körfezde yaşayan çipura, kefal, ısparoz, istavrit, mırmır, sarı kulak kefal, topan kefal, mavraki kefal ve lidaki türleri üzerinde araştırma sürdürdüklerini belirterek araştırmada 5 aylık örneklem süresini tamamladıklarını aktardı.
Bazı türlerde ilk sonuçlara ulaştıklarına işaret eden Ulaş, "Körfezde oltayla en fazla çipura, kefal, ısparoz, istavrit gibi türler yakalanıyor. Alınan örnekler üzerindeki incelemelerimiz devam ediyor. Şu an kesin bir yargıya varmak için çok erken ancak alınan ilk neticeler, birçok türde olumlu. Özellikle çipura körfezde 3-4 ay bulunan bir balık. Körfezden alınan çipuraların değerlerinde dioksin ve ağır metal açısından insan sağlığına tehdit oluşturacak bir değere rastlanmadı. İstavrit gibi türlerde de herhangi bir tehdit şu an için görünmüyor. Fakat bazı türlerde özellikle ısparoz türünde dioksin ve ağır metal değerlerimiz normalin biraz üzerinde çıktı. Örneklem almaya devam ediyoruz. Kesin sonuçlara ulaşabilmek için proje süresinin tamamlanması gerekiyor" dedi.
Ulaş, "Amacımız, İzmir Körfezi'nde amatör olta balıkçılığında yakalanan türlerin insan gıdası olarak tüketilip tüketilemeyeceğini tespit edip bunu Bakanlığa sunmak. Tabii ki bunun sonucunda Bakanlığın da bu bölgenin avcılığa açılmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapacağına inanıyoruz" dedi.
Yorum Yazın