Su ÜrÜnleri sektörÜnde yem Üretimi, balık yetiştiriciliği ve balık işleme tesisleri ile hizmet veren Agromey, son 2 yılda yaptığı bÜyÜme atağı ile cirosunu 100 milyon dolara ulaştırdı.
Akel Grubunun devralmasıyla beraber sektörÜn en önemli oyuncularından biri haline gelen Agromey hızlı ve agresif bÜyÜmesini sÜrdÜrÜyor. Agromey CEOsu Taner Ciğer sektörÜn en deneyimli isimlerinden biri. Yaşar Holding ve Kılıç Holdingte uzun yıllar Üst dÜzey yöneticilik yapan Taner Ciğer, Akel Grubunun bu sektöre yatırım yapması ile birlikte Agromeyin başına geçti.
Son 2 yılın Agromey açısından çok iyi geçtiğini belirten Ciğer, istikrarlı şekilde bÜyÜyerek 100 milyon dolarlık ciroya ulaştıklarını ve sektörÜn ikinci bÜyÜk firması konumuna geldiklerini dile getirdi. TÜrkiyede su ÜrÜnleri yetiştiriciliği ile ilgili mevzuatın çok ağır olduğunu, mevzuatı TÜrkiye kadar ağır başka bir Ülke olmadığını dile getiren Taner Ciğer, şartların bu kadar ağır olduğu bu sektöre yatırım yapanlara aslında madalya verilmesi gerektiğini ifade etti.
Ciğer, Şirketin hızlı bÜyÜme sÜrecini şöyle anlattı: “ Sektördeki en önemli ölçek parametresi kafeslerinize koyup bÜyÜmeye aldığınız yavru balık miktarıdır. Biz burada çok agresif bir bÜyÜme içerisindeyiz, 2010 yılında 18 milyon balık bÜyÜtÜrken, 2011 yılında bu rakamı 35 milyon adede yÜkselttik. 2012 yılında da 50 milyon balığı besiye aldık. Bununla beraber hasat kapasitemiz yıllık 15 bin tona ulaştı. 2013 yılı hedefimiz ise asgari 60 milyon balığı besiye almak ve hasat kapasitesini de 20 bin tona çıkarmak.”
Balık Üretimini Çeşme Gerence Koyunda ve Didim Kazıklıda yaptıklarını söyleyen Taner Ciğer, “Bunun yanında Torbalı ve Aydında ikişer adet yem Üretim tesisi ile modern balık işleme tesislerimiz bulunuyor. Ayrıca Hollanda merkezli bir de pazarlama şirketini de bÜnyemizde bulunduruyoruz” diye konuştu.
Agromey CEOluğunun yanı sıra İzmir Su ÜrÜnleri Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yÜrÜten Taner Ciğer, sektördeki zorlukları şöyle değerlendirdi: “ Bu sektöre yatırım yapabilmeniz için Tarım Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Orman Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığından izin almanız gerekiyor. Üretim yapılacak deniz sahası ile alakalı 3 adet kriter var, bunlar en yakın karadan 1.1 km mesafe, asgari 30 metre derinlik ve asgari 0.1 m/saniye akıntı. Devlet bu 3 kriterin örtÜştÜğÜ alanlarda size Üretim lisansı veriyor ve senede 2 defa da ortam kirliliğinin ölçÜmÜnÜ Çevre Bakanlığınca yetkilendirilmiş kurumlara yaptırarak sizi takip ediyor.”
Bu kadar kontrollÜ bir mevzuata muhatap olmalarına rağmen sektörÜn bazı önyargılı lobi gruplarınca çevre dostu olmamakla itham edilerek haksızlığa uğratıldığı görÜşÜnÜ savunan Ciğer, “Devlet sektöre açık denizde Üretim lisansı veriyor ama bu Üretimde ve hasatta kullanılan tekneler için bir iskele izni ile işin ayrılmaz bir parçası olan lojistik ihtiyaçlar için kıyıda bir lojistik alan izni vermeyerek yatırımcıya bÜyÜk bir paradoks yaşatıyor. Bakanlıklar arası yaşanan koordinasyonsuzluğun ceremesi maalesef sektöre fatura edilmektedir. Ayrıca azaltılan desteklemeler de cabası. Sektör hem bu zor koşullar altında faaliyet gösteriyor, hem de Avrupalı rakipleri ile yoğun rekabete girerek Avrupa pazarında mÜcadele etmeye çalışıyor” dedi.
AGROMEY, AKEL İLE BÜYÜK ATAĞA KALKTI
Abone olAgromey, son 2 yılda yaptığı büyüme atağı ile cirosunu 100 milyon dolara ulaştırdı.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın