Çeşme Belediyesi'nin geçen yıl ilçenin Germiyan Mahallesi'nde düzenlediği Bereketli Toprakların Büyüsü: GermiyanFestivali, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmüş, büyük beğeni toplamıştı. Bu yıl ikincisi yapılacak festival, 9-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Yüzyıllar öncesine dayanan köklü bir tarihe sahip olan Germiyan'ın verimli topraklarında biriktirdiği kültürel değerler ve bölge insanının gelenekleri kaynak alınarak oluşturulan festival, ziyaretçilerine keyifli dakikalar geçirme fırsatı sunacak.
Yöresel değerler yaşatılacak
Köy kahvesinden fırına, bölge sakinlerinin evlerinden eski un değirmenine kadar Germiyan'ın tamamının etkinlik alanına dönüşeceği Germiyan Festivali kapsamında birçok etkinlik düzenlenecek. Sınırları yarımada dışına taşmış Germiyan Ekmeği'nin yanı sıra yörede yetişen ürünlerin de önemli bir parçası olacağı festivalde; Germiyan halkının geleneksel ekmek yapım ve mutfak gereçleri ile eski Germiyan fotoğraf ve kıyafetleri de sergide ziyaretçileri ağırlayacak. Bölge halkı da kendi yetiştirdiği ve hazırladığı ürünleri beğeniye sunacak.
Kına gecesi ve sini töreni
Ev sabunu, ekmek, salamura zeytin, lokum, kopanisti (basma peynir) yapımı ve yemek atölyelerinin de ücretsiz olarak ziyaretçileri ağırlayacağı Germiyan Festivali'nde; yabani ot tanıtımı, gastronomi söyleşileri, ekmek yarışması, konser ve sergiler gerçekleştirilecek. Bölgenin geleneklerini yansıtan sembolik kına gecesi ve sini töreninin yanı sıra Ege Üniversitesi Folklor Ekibi'nin katkılarıyla Yörük Ali Zeybeği oynanacak. 9 Ekim Cuma günü 10.00'da stantların açılmasıyla başlayacak program, 11 Ekim Pazar akşamına kadar sürecek.
İlk festival beklentileri aşmıştı
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen festivalin yoğun ilgi gördüğünü ve beklentileri aştığını kaydeden Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Germiyanlıların onlarca yıl muhafaza ettiği yöresel yemek, kıyafet ve gereçler festival aracılığıyla tekrar günümüze taşınacak. Germiyan'ın öz değerlerinden oluşan festival, turistik boyut ve değerinin yanı sıra bir neslin köklü gelenek ve bilgisini başka bir nesle aktarması, kültür mirasının yaşaması açısından da ayrı bir önem teşkil ediyor. Çeşme'nin bir zenginliği daha görücüye çıkıyor" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın