İzmir'in Dikili İlçenin doğa harikası Çandarlı Beldesi'ndeki Çandarlı Kalesi, Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve KÜltÜr Teşkilatı (UNESCO) DÜnya Mirası Geçici Listesi'ne girdi. Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, Akdeniz'den Karadeniz'e ulaşan ticaret yolundaki Çandarlı Kalesi'nin UNESCO DÜnya KÜltÜr Mirası Geçici Listesi'ne girdiğini, bundan bÜyÜk mutluluk duyduğunu söyledi. Başkan Dağdelen şöyle dedi:
"Çandarlı'mız öncelikle Tarihi Kentler Birliği'ne Üye oldu. Şimdi de böyle bir listeye girmek bize bÜyÜk bir değer kattı, mutluluk verdi. Bu çok sınırlı sayıda kentlere ait bir liste. Bu listede olmak bize inşallah tarih bakımından da, turizm bakımından da çok bÜyÜk katkı sağlayacak diye dÜşÜnÜyorum. Çandarlı Kalesi'ni Üç yıldır restore ettiriyoruz. Restorasyon hemen hemen son noktasına geldi. Yapılacak olan gÜçlendirmeler, takviyeler, sur işleri çalışmalarının hepsi yapıldı."
KÜltÜr ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre 11 ve 15'inci yÜzyıllar arası Akdeniz'den Karadeniz'e ulaşan ticaret yolundaki eserler arasında İstanbul'daki Yoros Kalesi ve Galata Kulesi, İzmir'de Foça Kalesi ve Çandarlı Kalesi, Bartın'da Amasra Kalesi, DÜzce'de Akçakoca Kalesi ve Sinop Kalesi yer alıyor.
LİSTEDE BULUNANLAR
2013 yılı itibarı ile UNESCO'nun DÜnya Mirası Listesi'nde dÜnyadan 981 doğal ve kÜltÜrel miras, TÜrkiye'den ise 11 miras alanı var. İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Camii ve DarÜşşifası (Sivas), Nemrut Dağı (Adıyaman- Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya- Muğla), Safranbolu Şehri (KarabÜk), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Selimiye Camii ve KÜlliyesi (Edirne), ÇatalhöyÜk Neolitik Kenti (Konya) kÜltÜrel olarak da Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Pamukkale-Hierapolis (Denizli) gibi alanlar DÜnya Mirası Listesi'nde bulunuyor.
Yorum Yazın