Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun CHP’li üyeleri ile birlikte, Meclis’te açıklama yapan Sındır; “AKP kendi iktidarı döneminde çıkardığı Tarım Kanununa uymamaktadır. Kanun, çiftçiye ayrılan desteğin gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamayacağını hükmetmektedir. Oysa uygulamada bunu görmek mümkün değildir. 2007 yılından bu tarafa çiftçiye verilen destek kanunda belirtilenin yarısı kadardır” dedi.
“ÇİFTÇİMİZİN 4 MİLYAR LİRALIK TARIMSAL DESTEĞİ NEREDEDİR?”
Tarım Kanunun 21. maddesin açık olduğunu, çiftçimize verilecek destek oranlarının net olduğunu belirten Sındır, “‘Kanun çiftçiye verilecek destek gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz’ der. 2007 yılından günümüze kadar bu kaynaklardan tarımsal desteklemeye aktarılan miktarlara bakacak olursak; 2007 yılında yüzde 0.66, 2008’de 0.61, 2009’da 0.47, devamında 0.53, 0.54, 0.53, 0.55, 0.51 ve 2015 yılında tahminen 0.7 civarında gerçekleşmiş. AKP iktidarı kanununda belirtilen desteğin neredeyse yarısını çiftçimize vermektedir. 2007 yılından 2015 sonuna kadar tarıma yapılan toplam destek yaklaşık 68 milyar TL’dir. Destek kanunun amir hükmü oranında uygulanmış olsaydı bu rakamın yaklaşık 116 Milyar TL olması gerekirdi. Fark 48 Milyar TL. Yani çiftçimizin hakkı olan bu değer, 48 Milyar TL açıkça gasp edilmiştir. 2015 yılında bakanlığın açıklaması orta vadeli programda tarımsal destekleme miktarı 10.1 Milyar TL. KİT’lerin finansmanı, diğer müdahale alanları ve kredi sübvansiyon kalemleri de buna eklendiğinde yaklaşık desteğin 13 Milyar TL’yi bulacağı hesaplanabilir. Oysaki 2015 yılında 1.7 Trilyon yurtiçi hasılanın yüzde biri 17 Milyar TL’dir. 2015 yılında çiftçimize en az 4 Milyar TL eksik destekleme gerçekleşmiştir” dedi.
“2016’DA DA DESTEK EKSİK OLACAK”
Meclis kürsüsünden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e tarım kanununa neden uyulmadığını sorduğunu da ifade eden Sındır, “Sayın bakan soruma verdiği cevapta böbürlenerek ve gururla 2016 orta vadeli programını da referans alarak çiftçimize 14.4 Milyar TL kaynak aktarılacağını ifade etti. Sayın bakanın referans aldığı orta vadeli program, bakanlar kurulu kararı resmi gazetede yayınlandı. 2016 yılı gayrisafi yurtiçi rakamı 2 Trilyon 141 Milyar TL’dir. 2 Trilyon 141 Milyar TL’nin yüzde 1’i 21 Milyar 410 Bin TL yapar. Sayın bakan kendi ağzıyla tarım kanunun emrettiği 21 Milyar 410 bin TL’nin, yaklaşık 7 Milyar altında olan, 2016 yılında 14.4 Milyar TL destekleme aktarılacağını ifade etti. AKP iktidarı çiftçimizin hakkını açıkça gasp ediyor” dedi.
“DÜNYADA TARIMA DESTEK!”
Sözlerine dünyada tarıma yapılan destek örnekleriyle devam eden Sındır, “FAO istatistiklerinde tarımda aktif nüfus AB’de 9.7 Milyon kişi, Türkiye’de 7.7 Milyon kişi. Bu iki nüfus birbirine bu kadar yakın iken ve Avrupa Birliği’nde çiftçiye yaklaşık 40 Milyar Euro destek veriliyor. Bunun TL karşılığı yaklaşık 120 Milyar TL’dir; Türkiye’de çiftçimize ise 14 Milyar TL destekten bahseden, bahsederken böbürlenen sayın bakanın durumu trajikomiktir” dedi.
“ÇİFTÇİMİZ KAN AĞLIYOR!”
Konuşmasının sonunda çiftçinin kan ağladığını, yanlış politikalar ve maliyetlerin yüksekliğinden dolayı üreticinin büyük sıkıntılar çektiğini ifade eden Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çiftçimiz kan ağlıyor. Girdiler, Avrupa Birliği’nin ABD’nin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin birçoğunun üzerinde hem de en az 2 misli 3 misli üzerinde. Bu iktidar döneminde 2002’den 2014’e kadar girdi ve gübre fiyatlarında yüzde 300 ila yüzde 400 oranında artışlar yaşandı. 30 Milyon dönümün üzerinde nitelikli tarım arazisi ekilmiyor, biçilmiyor. Üretici artık tarımdan uzaklaştı. Çiftçimiz artık şehirlerde asgari ücret veya sigortasızda olsa geçim derdinde, iş derdinde. Tarımda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle net ithalatçı ülke konumuna geldik. Durum böyle vahimken sayın Maliye Bakanı’nı, sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nı her ikisi de ciddiyete davet ediyoruz. Yasalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Sonuç olarak sadece çiftçimizin değil, üreticimizin değil tüketicimizin velhasıl bu ülkede yaşan bütün yurttaşlarımızın sağlıklı, yeterli, ucuz, güvenilir, kaliteli tarım ürünleri ve gıda maddeleri ile buluşabilmelerine olacak sağlayacak çalışmalara davet ediyoruz"
Yorum Yazın