Projeye karşı çıkan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, önÜmÜzdeki hafta basın mensuplarını daha sonra da sivil toplum kuruluşu temsilcilerini projenin yapılması öngörÜlen alana götÜrecek, tesisin neden bölgeye yapılmaması gerektiğini anlatacak. Bölgedeki domates, patlıcan tarlaları gezilerek, "Buralara yazık olmasın" denilecek. Böylece belediye antipropaganda yapacak. Durak, daha önce Ortadoğu Teknik ve Hacettepe Üniversiteleri'ne hazırlattığı bölgede çöp tesisi yapımının doğru olmayacağı yönÜndeki bilimsel raporların ardından sivil toplum kuruluşlarını da buraya götÜrerek halkı da devreye sokmuş olacak. Seçim öncesi BÜyÜkşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'yla doğrudan polemiğe girmemeye özen gösteren Durak, böylece yine doğrudan karşı karşıya gelmeden cepheyi genişletmiş olacak.
Araştırma yaptırdı
Durak, projeye şiddetle karşı çıkmış, Kocaoğlu konuyu enine boyuna tartışmıştı. Başkanlar, "Bu konuyla ilgili son kararı bilim verecek" demişti. Yapılan ikili görÜşme sonrası Karşıyaka Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'ye bölgeyle ilgili bir rapor hazırlattı. Hazırlanan raporda, bölgenin çöp depolama ve bertaraf tesisine uygun olmadığı belirtildi. Bu sırada BÜyÜkşehir Belediyesi aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl MÜdÜrlÜğÜ'nÜn aralarında olduğu 7 kurumdan projenin hayata geçeceği alanla ilgili görÜş istedi. 7 kurum da alana, "olur" verdi. Kocaoğlu, daha sonra TMMOB'na meslek odası temsilcileri ile Yamanlara giderek, projenin yapılacağı yeri gösterdi. Bununla birlikte tartışma daha da alevlendi. AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, "O tesis oraya yaptırmam" çıkışıyla tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı.
Tesisin Karşıyaka'ya yapılmasına karşı çıkan Karşıyaka Belediyesi, kamuoyu oluşturmak için önÜmÜzdeki hafta dÜğmeye basacak. İlk olarak Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, basın mensuplarını daha sonra da sivil toplum kuruluşu temsilcilerini Yamanlar'a götÜrecek. Durak, burada domates ve patlıcan tarlalarını göstererek, "Bunların yok olmasına izin vermeyeceğiz" mesajı verecek. Belediye yetkilileri, "BÜyÜkşehir Belediyesi meslek odaları temsilcilerini Yamanlar'ın en çorak bölgesini gösterdi. Belediye olarak diğer bölgeleri de göstermek istiyoruz. Orada domates, patlıcan bahçeleri var. Projeyle birlikte hepsi yok olacak. Belediye olarak çöp tesisine değil, yerine karşıyız" dedi.
ÖrgÜt ayrı görÜşte
Öte yandan CHP Karşıyaka ilçe örgÜtÜ, önÜmÜzdeki gÜnlerde sahaya inerek, Yamanlar'a yapılması planlanan çöp tesisi ile ilgili vatandaşlara bilgi verecek. CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege, "Özellikle o bölgede oturan vatandaşlarımızla görÜşeceğiz. Bu tesisin çevreye, insanlara herhangi bir zarar vermeyeceğini anlatacağız. Bu konudaki kafa karışıklığını gidereceğiz. Gerekirse BÜyÜkşehir'den bu konuda destek alacağız. Ayrıca tesisin hayata geçmesi ile birlikte birçok kişi burada çalışacak. İstihdam yaratılacak. Karşıyakalılara bunu anlatacağız" dedi.
ESKİ BAŞKANLAR NE DEDİ
'İnatlaşmamak gerekiyor'
BÜyÜkşehir Belediyesi eski Başkanı YÜksel Çakmur: Harmandalı çöp depolama alanı yapılırken dönemin belediye başkanı ve meclis Üyeleri hep birlikte hareket ettiler. Oldu bitti olmadı. Ortaklaşa kararla, ortak akılla gerçekleştirdiler. Bu memleketin ortak akla ihtiyacı var. 'Ben yaptım oldu' fikrini doğru bulmak mÜmkÜn değil. Burada yapılacak bir hizmet alanı var ise, kentin bÜtÜn kamuoyu oluşturucuları ile berabere böylesi önemli konuda birlikte çalışmak gerekir. Kurulacak merkezin muhtarı, halkı, belediye başkanı, meclis Üyeleri var. BÜyÜkşehir, 'Ben yetkiliyim. Bunu böyle yapacağım' dememeli. Geçmişte de böyle olaylar yaşandı. Oranın öncÜlerine bir sormak lazım. Ortak akla daha önce saygı duyuldu. Anlayış birliği içinde davranılması önemli. Geri adım atılmasının onurla, gururla alakası yoktur. Bu konu siyasi ortama çekilmemeli. Bu konu kişiselliğe dökÜlmemeli. İnatlaşmamak gerekiyor. 'Ben yönetimdeyim istediğimi yaparım' dÜşÜncesi olmamalı. O bölge genel açıdan gelecek kuşakları ilgilerinden bir yerdir. Oraya çöp tesisi mi milli park mı yapmak lazım buna bakmak gerekiyor. İnsanları, ilçe halkını, belediye başkanlarını, muhtarları Üzmeyelim. Bunu particilik kavgasına sokulmasın. Diğer partilerin dÜşÜnceleri de dinlemeli.
'Emrivaki yapmak yanlış'
BÜyÜkşehir Belediye eski Başkanı Burhan Özfatura: Hatanın temelinde konunun kamuoyu önÜnde tartışılmaması geliyor. ÇözÜmÜn birinci adamı oturup geniş katılımlı bir beyin fırtınası yapmalı. İzmir halkı hatırlayacaktır, görevdeyken Çevre MÜhendisliği BölÜmÜ, Deniz Bilimleri FakÜltesi, Jeoloji MÜhendisliği bölÜmlerine danışırdık. Geniş danışman ekibi kurmuştuk. Beyin fırtınasında yaparken bunun içine ilgili belediye başkanlarını da katmanız gerekiyor. Ben zamanında en çok çevre ve endÜstri mÜhendisi istihdam ettim. Burada emrivaki yapmak yanlış. 2 Üniversitenin rapor verdiği söyleniyor. Başkan o raporları açıklamıyor. Burası yer altı su kaynakları açısından riskli bir bölge. Kuzey ve gÜney hattının çöplerini tek bir yere depolamak rantabl mı? Çöp nakliyesinden körfez ve demiryollarından faydalanamaz mıyız? Beyin fırtınasına Çevre Bakanlığı da katılabilir. Onlardan neden yararlanılmıyor? Konuyla ilgili eğriler doğrular ortaya konulmalı. Böylece kim hata yapıyor kim yapmıyor ortaya çıkmış olur. Benim zamanımda BÜyÜk Kanal Projesi ile ilgili belediye meclisinde grubu bulunan partilerin mensuplarını konunun içinde tutuk. Yurtdışı örneklerini gösterdik. Belediye başkanları teknik bilgi bilmez. Akıllı adam başkalarının akıllarını kullanır.
Sosyal medyada propoganda
Karşıyaka Belediyesi, sosyal medyayı kullanarak Yamanlar'a çöp tesisi yapılmasına karşı çıkacak ve burada İzmirlilerin örgÜtlenmesini sağlayacak. Bunun için özellikle facebookta Yamanlar'ın doğal gÜzelliklerinin fotoğrafları paylaşılarak, "Bu gÜzellik hiç bitmesin", "Yeşile kıymayın" mesajları verilecek.
Yorum Yazın