Çin'de inşaat sektörünün hükümet politikasıyla yavaşlaması sonrasında, ihracatında düşüş yaşayan Türk doğaltaş sektörü, işlenmiş ve katma değerli ürün ihraç ederek kaybını azaltmaya çalışıyor.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "Küresel krizlerin olduğu ortamda, dünya doğaltaş pazarını doğru analiz edip, potansiyelimizi doğru değerlendirirsek yaptığımız ihracatı kısa vadede iki-üç katına çıkarmak inanın hayal değil. İşlenmiş ürünün toplam ihracatımızdaki payı hızla artıyor. İşlenmiş mermer ihracatının bir önceki yıl gerçekleştirilen ihracat seviyesini koruması ve Blok mermer ihracatında da aynı dönem için sert düşüş yaşanması sonrasında, işlenmiş ürün ihracatı toplam ihracatımızın içinde yüzde 55’e geldi. Ege Bölgesi’nde bu oran yüzde 70’e ulaştı. Sektörümüz artık yurtdışına sadece doğaltaş ihraç etmenin de ötesine geçmiş durumda. Biz doğrudan mimari projelerin uygulamasını yapıyoruz. Tasarım artık sektörümüzün en önemli bileşenlerinden biri. Yıllardır bu konuda İtalya'nın gerisinde kalmanın eksikliğini çektik ama artık katma değerli ürün ihraç etmenin önemini sektörümüz anladı. Bir projenin uygulamasını almanız durumunda, sattığınız malın değeri 3 katına çıkıyor” dedi.
Türk doğaltaş sektöründe tasarım ekipleri kurma yönünde artan bir eğilim olduğuna işaret eden Kaya, şöyle devam etti. “2023 yolunda ülkemizin hedefi ihracatını arttırmak ama ana gayemiz katma değerli mal satarak, sattığımız malın birim fiyatını arttırarak bunu gerçekleştirmek. Biz de buna bağlı olarak hem pazar hem ürün çeşitlendirmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Sektörümüzün şu anda 2.2 milyar dolar seviyesindeki ihracatını 2023 yılında 7 milyar dolara çıkaracak dönüşüm içerisindeyiz.”
Doğaltaş sektörü cari açığın ilacı
Doğaltaş sektörünün yıllardır tartışmasız en büyük pazarı konumundaki Çin'de yaşanan gelişmelere de değinen Kaya, "Çin'in inşaat sektöründe yaşanan gerilemeye bağlı olarak ithalatını azaltması, bizi nihai ürün satışına yönlendirdi. Dinamik bir sektörüz. Çin tabii ki çok büyük ve önemli bir pazar; ancak, tüm sektörün Çin'de işlerin düzelmesini bekleme lüksü yok. Biz çoğunluğu kırsal kesimde olmak üzere on binlerce kişiye istihdam sağlıyoruz. Sektörün üretimi durdurması ülkenin büyük bir kesimini ama doğrudan ama dolaylı mutlaka etkiler. Biz bu dinamizmi sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Cari açığın ilacının da doğaltaş sektörü olduğunu yıllardır söylüyoruz. Biz ithal girdisi en az olan sektörüz. Bu girdi de doğal olarak sadece akaryakıt. 2.2 milyar dolar ihracatımızın yüzde 90’dan fazlası bu ülkeye katma değer olarak dönüyor. Biz her yönüyle ülkemize katkı sağlıyoruz. Ülkemizin bağrında bulunan öz kaynakları doğrudan dövize çeviriyoruz." şeklinde konuştu.
Pazarlarımızı UR-GE ile çeşitlendireceğiz
Birlik üyelerinin ihracat pazarlarını genişletmek amacıyla yürüttükleri faaliyetlere değinen EMİB Başkanı Kaya “Üyelerimizin pazarlarını çeşitlendirmek amacıyla, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında yürüteceğimiz UR-GE projesiyle; şimdiye kadar ilgi gösterilmemiş, keşfedilmemiş pazarlara yönelik pazarlama faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Bu ülkelerde potansiyel barındıran ancak milli katılım organizasyonu düzenlenmeyen fuarlarda daha az maliyetle üyelerimizin boy göstermesini sağlayacağız. Milli katılım düzenlenen bir fuarda bu etkinliği gerçekleştirerek sektör mensupları arasında haksız rekabet yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Şu an üç ülkede bununla ilgili fizibilite çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalarımız olgunlaşınca üyelerimizle paylaşıp, hemen yol alacağız. Biz artık mevcut rezervimiz ve çeşitliliğimizin dünya ticaretinden aldığımız paya yansımasını istiyoruz" dedi. Bu kapsamda yakın zamanda gerçekleştirecekleri toplantılarla ilgili de bilgi veren Kaya, “Önümüzdeki dönemde gerek yurtiçi mevzuat gerekse yurtdışı pazarlar konusunda üyelerimizi yönlendirmeye yönelik iki çalıştay gerçekleştireceğiz. Xiamen katılımcılarımızla gerek milli katılım gerekse Çin pazarı konusunda bilgilendirmek üzere bir araya geleceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Xiamen Fuarı, Türk doğaltaşının gövde gösterisi olacak
Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirilen, dünyanın en önemli doğaltaş etkinliği olan, Xiamen Uluslararası Doğaltaş Fuarı'na yönelik de bilgi veren Kaya, "Xiamen Fuarındaki milli katılım alanımız 2016 yılında yüzde 50 artarak 3.061 m2'ye ulaşacak. Yine de sektörümüzün tüm taleplerini karşılayamadık. Milli katılım kapsamında 78 firmanın yer almasını öngörüyoruz, bireysel katılacak firmalarımızla birlikte 150 firmayı bulacağız. Xiamen 2016 Fuarı sektörümüz için tam bir ülke çıkarması olacak. Xiamen artık sadece blok mermer alışverişi yapılan bir fuar olmanın çok ötesine geçti, işlenmiş ürün alıcıları bu fuarın en önemli ziyaretçileri konumundalar artık” diyerek sözlerine son verdi.
Yorum Yazın