2014 yılı Ocak–Eylül döneminde EİB’nin toplam ihracatı 9 milyar 250 milyon dolar iken, AB’nin payı 4 milyar 412 milyon dolar olmuştu. Söz konusu dönemde EİB’nin ihracatında AB’nin payı yüzde 48 idi.
Ege Bölgesi geneline bakıldığında ise; 2015 yılının Ocak-Eylül döneminde Ege Bölgesinden yapılan 11 milyar 992 milyon dolar ihracatta AB’nin payı 7 milyar 703 milyon dolar oldu. Ege Bölgesi İhracatında AB’nin payı yüzde 55’e çıktı. 2014 yılının Ocak–Eylül döneminde Ege Bölgesi ihracatında AB’nin payı yüzde 53 seviyesinde idi.
2015 yılı Ocak – Eylül döneminde Türkiye’nin ihracatı 98 milyar 527 milyon dolar olurken, Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan ihracat 45 milyar 46 milyon dolar oldu. Türkiye’nin ihracatında AB’nin payı yüzde 46 olarak kayıtlara geçti.
Almanya ihracatta ilk sırada
Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden yapılan derlemeye göre, Ege Bölgesi’nden en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 584 milyon dolar ile Almanya olurken, İngiltere 960 milyon dolar ile ikinci, 704 milyon dolar ile İtalya üçüncü ülke oldu. Bu ülkeleri, 657 milyon dolar ile Fransa, 529 milyon dolar ile İspanya ve 484 milyon dolar ile Hollanda takip etti.
Hazırgiyim sektörü zirvede
2015 yılının ilk dokuz aylık döneminde Ege İhracatçı Birlikleri’nden Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan ihracat sektörler bazında sıralandığında ise; ilk sırayı Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü alıyor. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 2015 yılının Ocak–Eylül döneminde yaptığı 902 milyon 440 bin dolarlık ihracatın, 782 milyon 580 bin dolarlık kısmını Avrupa Birliği üyesi ülkelere gerçekleştirdi. EHKİB’in ihracatında AB’nin payı yüzde 87 oldu.
Ege İhracatçı Birlikleri’nden Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan ihracatta ikinci sırayı 485 milyon dolar ile kimya sektörü alırken, kimya sektörünü 375 milyon dolar ile kuru meyve sektörü takip etti. Demir ve demirdışı metaller sektörü AB ülkelerine, 317 milyon dolarlık ihracata imza atarken, otomotiv sektörü 299 milyon dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ise 280 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Yüzyıllardır süren ticaretin meyveleri
Türkiye’de ihracatın başlama noktasının İzmir olduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Egeli ihracatçıların Avrupalı ithalatçılarla nesillerdir devam eden kuvvetli ticari bağları olduğunu o nedenle Ege Bölgesi’nden AB’ye yapılan ihracatın gelişiminde bu bağların etkili olduğunu söyledi.
Ege Bölgesi’nin Avrupa Birliği pazarına yakınlık ve geçmişten gelen ticari bağlantılar nedeniyle bundan sonraki süreçte de en güçlü ihracat pazarının AB üyesi ülkeler olacağına dikkati çeken Ünlütürk, “Ticaret için en önemli kriterlerden bir tanesi siyasi istikrar. Avrupa Birliği bu açıdan da vazgeçemeyeceğimiz ihracat pazarlarının başında geliyor. Yakın geçmişte Rusya ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi krizler ihracatımızı olumsuz etkiledi. Avrupa Birliği ile yüzyıllardır devam eden ticari ilişkilerimiz nedeniyle büyük bir müşteri portföyümüz var, AB büyük bir ekonomik kriz yaşadı ama Avrupalı müşterilerimizle ticaretimizi sonlandırmadık” diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, önümüzdeki süreçte Türk ihracatçısının yeni pazarlar ve yeni ürünler konusunda çalışmalarını kesintisiz sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın