Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz Başkanlığında toplanan senato üyeleri daha sonra Kazı alanı, Sur Duvarları, Beş Kapılar, Anfi Tiyatro ve Herodot Duvarını da gezme imkanı buldu.
Senato Toplantısı öncesi bir konuşma yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ev sahipliği yapan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Özyiğit’e teşekkür etti.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Phokaia’yı önemli hale getiren, üniversite ve yerel yönetimlerin ortak çalışmasının en güzel örneklerinden birisi olmasıdır. Ve dolayısıyla her zaman yerel yönetim bizim kazımızla ilgili gerekli kararların alınmasında destek olmuştur. Bu kazı sırasında kazıların yapılabilmesi için bir ilkokulun yerinin değiştirilmesi kararının alınabilmesi. Kentteki bir kazı yerinin hem artıları hem de eksileri var. Kolay tarafları belki sosyal destek anlamında ama zor tarafları da bir yerleşkeyi kazdığınız için zaman zaman sizin aşmanız gereken zorlukları olur. Burada ikinci önemli şey kültüre verilen değerin, kamusal alanın yer değiştirmesiyle ilgili başarısı. Üçüncüsü projeksiyonu. Bu kazı alanının projeksiyonu Türkiye’nin yerel kalkınma modelini de aşan bir ulusal kalkınma modeline dönüşecek kadar, turizmle kültürün önemini ortaya çıkaracak kadar önemli olması. Özellikle kale duvarları ve surlarla ilgili Hocamızın çok yoğun çalışmaları var” dedi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’dan sonra konuşan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise, Ege Üniversitesi Senatosunu Foça’da ağırlamaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Başkan Demirağ, “Foça’nın yaşanabilir olmasının en büyük sebebi iklimi olsa gerek. Ayrıca tarihi ve kültürü ile birlikte bir birleşke oluştuğu zaman da çok önemli bir coğrafyada yaşadığımızın farkındayız. Tabi ki bunu bir serüven gibi algılamak gerekir. Serüvenin başlangıcından bu zamana kadar ve bundan sonra sürecek bu serüvenin içerisindeki bu yaşam tarzı buradaki insanların tavrı ve kültürel bakışı bundan sonraki bir çok nesillere çok önemli örnekler çizebilecek bir noktada olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Foça Kazılarında çok emek olduğunu ve emeklerin karşılığında Foça’nın Unesco Geçici Dünya Mirası Listesine girdiğini vurgulayan Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Bu kazılarda çok meşakkat var. Toplumla iç içe yaşamanın zorlukları var. Bu anlamda da başta maddi katkılarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na, Ege Üniversitesine, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Kazı Kurulu Başkanımıza, teşekkür etmek istiyorum. Sizleri Foça’da ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.
Foça Kazısı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit ise Ege Üniversitesi Rektörünün önemli konular üzerinde durduğunu söyleyerek, “Yıllardır burada kısıtlı imkanlarla iş yapmaya çalıştık. Yaptığımız işler Pek fazla görünmüyordu. Ancak daha sonra Belediye Başkanımız Gökhan Demirağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, ve Ege Üniversitesi Rektörümüzün yardımlarıyla burada daha çok şeyler yapmaya başladık. Güçler birleşince çok daha güzel ve daha hızlı bir şekilde yapmaya başladık. Yaptığımız çalışmalarla Foça UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesine girdi” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Ege Üniversitesi’nden yaklaşık 60 Senato Üyesi ve Öğretim Görevlileri Foça Kazı alanı, Sur Duvarları, Beş Kapılar, Anfi Tiyatro ve Herodot Duvarını da gezdi.
Yorum Yazın