CHP 'nin 5 dönem grup başkanvekilliğini yapana Kemal Anadol, Foça Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu, Foça Belediye eski Başkanlarından Gökhan Demirağ, Ankara Çankaya Geçmiş dönem Belediye Başkanı Bülent Tanık, Foça Esnaf Odası Başkanı Sedat Özdemir, Foça Türk Kadınlar Birliği Başkanı Nur Gündüz, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gema Vakfı Foça Şube Başkanı Hülya Dinçel, bazı STK ve çevreci kuruluşların temsilcileri ile Foçalıların katıldığı açılış töreni sonrası davetliler sergiyi gezdi.
Esat Erçetingöz, Gediz Havzası’nın kirliliğini ve susuzluğu ortaya koyan çalışmalarını sergiliyor. Gema Vakfı ile bir haftalık ortak bir çalışmayla çekilen binlerce fotoğraftan seçilen 100’ü farkındalık için ilgililerin ve kamuoyunun dikkatine sunuluyor. “Temiz Gediz, Temiz Doğamız” sergisi, hem fotoğraf sanatına ilgi duyanların, hem de çevre duyarlılığı olan vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.
Reha Midilli Kültür Merkezi Sergi Holü’ndeki sergi için GEMA Vakfı ile Esat Erçetingöz’ün ortak çalışmasında 4 binin üzerinde fotoğraf çekildi. Gediz Nehri’nin doğduğu Kütahya ve Uşak sınırlarındaki Murat Dağı’ndan, denize döküldüğü Foça bölgesine kadar olan geniş bir bölge tarandı. Kirliliğin başladığı ve arttığı noktalar ile bitki ve hayvan varlığına etkileri, hem belgesel hem sanatsal nitelikli fotoğraflarla belgelendi. Gediz’in kirliliğinin yanısıra yanlış sulama ve sanayi uygulamaları nedeniyle susuz kalan göl ve yörelerde fotoğraflarda yer aldı. Fotoğraflardan 100’er adetlik seçkiler daha önce biri sergi diğeri sempozyum kapsamında olmak üzere İzmir Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde iki kez kamuoyunun dikkatine ve beğenisine sunulmuştu.
GEMAVakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu her platformda Gediz’in hayatiyetine ve mevcut kirliliğine dikkat çektiklerini ve acil önlem alınmasını istadiklerini söyledi. Şener Kilimcigöldelioğlu; “Gediz Nehri doğarken tertemiz ama Kartepe Şelalesi’nden sonra Gediz İlçesi’ne gelince kirlilik başlıyor. Arkasından Kula Tabakhaneleri, Alaşehirdeki kırk’a yakın işletme, Salihli’deki fabrikalar, Turgutlu, Bağyurdu, Muradiye Organize Sanayi, Akhisar Zeytin Organize Sanayi tamamen Gediz’i kirletiyor. Yüzlerce fabrika. Tamamen ciddi bir çalışma yapılması lazım. Gediz’in ıslah edilmesi lazım. Ayrıca Organize Sanayiler kurulmadan önce Arıtma Tesisleri kurulması lazım. GEMA’nın yaşamsal kararları var bu konuda. Bununla ilgili bir kitabımız var. Bütün milletvekillerimize gönderdik. İlgili bakanlara gönderdik. Biz bunu bir farkındalık yaratmak için yaptık ” dedi.
Esat Erçetingöz’de Gediz’in temizlenmesi ve kurtarılması için 40 yıldır mücadele ettiklerini söyledi.
Esat Erçetingöz; “Gediz’in temizlenmesi ve kurtarılması için 40 yıldır mücadele ediyoruz. GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ile birlikte. Buradaki projemizde farkındalık yaratma amacıyladır. Gediz’in doğduğu yerden başlayarak döküldüğü yere yani Foça’ya kadar bütün serüvenini bu fotoğraflarda bulacaksınız. Yaklaşık bir haftalık bir gezi yaptık bu bölgeye ve 4 bin 250 tane fotoğraf çektim. Onlardan seçtiğimiz 100 kadar fotoğraf burada sergileniyor. Doğduğu yerde yani Murat Dağı’nda içilebilir durumda olan su, pırıl pırıl olan su maalesef Foça’da döküldüğünde simsiyah bir çamur ve zehir olarak akıyor. Buda hem tarımımızı zehirliyor, hem insanları zehirliyor, çevreyi zehirliyor. Çok üzgünüm, çocuklarımıza ve torunlarımıza temiz bir çevre maalesef bırakamayacağız. Bu saatten sonra da ancak yapabileceğimiz şey böyle sergiler açarak farkındalık yaratmak” dedi.
Esat Eçetingöz’ün 18 Aralık 2022 tarihine kadar açık kalacak “Temiz Gediz, Temiz Doğamız” fotoğraf sergisi her gün 09.00 – 18.00 saatleri arasında gezilebilir."
Yorum Yazın