Ege'de iklimin değiştiğini dile getiren uzmanlar, önümüzdeki 50 yıl içinde Ege'de sıcaklıkların ortalama 2-6 derece artacağını, 24 saatte yağan yağmurun 1 dakikada yağacağını, bu durumun yaşamı olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. İklim değişiklerinin daha şimdiden turizmden, gıdaya çok sayıda sektörü etkilemeye başladığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi "Ne yazık ki bir B planımız yok" derken, Ege Turizm İşletmecileri Kurulu Başkanı Mehmet İşler de ani değişen hava koşulları nedeniyle turizmi zor günlerin beklediğini söyledi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ise, "Bir şekilde evrim geçirmezsek gelecekte bizi bekleyen iklim koşullarına dayanmak çok zor olacak" dedi.
Geçtiğimiz haftayı yağışlı ve serin geçiren İzmir, önümüzdeki hafta 40 derecelere kadar çıkan sıcaklıklarla boğuşacak. Uzmanlar bunu, iklimlerin artık eskisi gibi olmayacağını ve ani sıcaklık değişikliklerinin sıkça görüleceği şeklinde yorumladı. Hortumların ve aniden bastırarak sel oluşturan yağışların gündelik hayatımızın bir parçası haline geldiğini dile getiren uzmanlar, turizmden tarıma çok sayıda alanın küresel ısınmadan olumsuz etkilenmeye başladığını söyledi.
Ege'de Haziran ayı başında yaşanan donla birlikte çok sayıda mahsül elde kaldı. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır yaşanan iklimsel değişikliklere alışılması gerektiğini belirterek, "Bizi artık daha sıcak günler bekliyor. Bir yanda kuraklık diğer yanda yağışlarda ciddi anlamda düzensizlik göreceğimiz, bir günlük yağışın birkaç dakikada yağacağı günleri yaşayacağız" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi küresel iklim değişikliğinin en çok tarım sektörünü etkilediğini söyledi. Çiftçi, "İklimler arası geçiş farkı azaldı. Kış ayları çok soğuk değil yaz ayları da değişken bir sıcaklık yapısına sahip oldu. Haziran'da yaşadığımız don olayları, zamansız yağışlar ve kuraklıkların hepsi küresel iklim değişikliği sonucu oluştu. Bu nedenle Egeli çiftçiler bundan zarar gördü. Artık çiftçi üretimini sürdürmekte zorlanıyor. Mahsülü toplayacağı anda değişen hava koşulları rekolteleri de etkilemeye başladı. Mevsimsel kaymalarda hangi ürünler nasıl yetişecek, bununla ilgili herhangi bir B veya C planı mevcut değil" dedi.
ETİK Başkanı Mehmet İşler de küresel iklim değişikliğinin İzmir ve Ege turizmine darbe vurduğunu söyledi. İşler, "Daha önce Mayıs sonu Haziran ayında açılışı yapıp, Temmuz ve Ağustos'ta dolu olduğumuz aylar artık boş geçmeye başladı. Bir gün güneş açıp 3 gün yağmur yağması insanların denize girme ve güneşlenme ihtiyacını ortadan kaldırdı. İşin kötü yanı küresel ısınma sonucu kuzeydeki ülkeler de ısınıyor. Bu nedenle yaz güneşinin meşhur olduğu İzmir eskisi gibi cazip olmayacak. Şimdiden alternatif turizm yöntemleri düşünmeliyiz" dedi.
Havalar da havamız da değişti...
Abone olEge'de iklimin değiştiğini dile getiren uzmanlar, önümüzdeki 50 yıl içinde Ege'de sıcaklıkların ortalama 2-6 derece artacağını, 24 saatte yağan yağmurun 1 dakikada yağacağını, bu durumun yaşamı olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. İklim değişiklerinin daha şimdiden turizmden, gıdaya çok sayıda sektörü etkilemeye başladığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi "Ne yazık ki bir B planımız yok" derken, Ege Turizm İşletmecileri Kurulu Başkanı Mehmet İşler de ani değişen hava koşulları nedeniyle turizmi zor günlerin beklediğini söyledi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ise, "Bir şekilde evrim geçirmezsek gelecekte bizi bekleyen iklim koşullarına dayanmak çok zor olacak" dedi.Geçtiğimiz haftayı yağışlı ve serin geçiren İzmir, önümüzdeki hafta 40 derecelere kadar çıkan sıcaklıklarla boğuşacak. Uzmanlar bunu, iklimlerin artık eskisi gibi olmayacağını ve ani sıcaklık değişikliklerinin sıkça görüleceği şeklinde yorumladı. Hortumların ve aniden bastırarak sel oluşturan yağışların gündelik hayatımızın bir parçası haline geldiğini dile getiren uzmanlar, turizmden tarıma çok sayıda alanın küresel ısınmadan olumsuz etkilenmeye başladığını söyledi.Daha sıcak günler kapıdaEge'de Haziran ayı başında yaşanan donla birlikte çok sayıda mahsül elde kaldı. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır yaşanan iklimsel değişikliklere alışılması gerektiğini belirterek, "Bizi artık daha sıcak günler bekliyor. Bir yanda kuraklık diğer yanda yağışlarda ciddi anlamda düzensizlik göreceğimiz, bir günlük yağışın birkaç dakikada yağacağı günleri yaşayacağız" dedi."B planımız yok"Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi küresel iklim değişikliğinin en çok tarım sektörünü etkilediğini söyledi. Çiftçi, "İklimler arası geçiş farkı azaldı. Kış ayları çok soğuk değil yaz ayları da değişken bir sıcaklık yapısına sahip oldu. Haziran'da yaşadığımız don olayları, zamansız yağışlar ve kuraklıkların hepsi küresel iklim değişikliği sonucu oluştu. Bu nedenle Egeli çiftçiler bundan zarar gördü. Artık çiftçi üretimini sürdürmekte zorlanıyor. Mahsülü toplayacağı anda değişen hava koşulları rekolteleri de etkilemeye başladı. Mevsimsel kaymalarda hangi ürünler nasıl yetişecek, bununla ilgili herhangi bir B veya C planı mevcut değil" dedi."Turizm darbe yiyecek"ETİK Başkanı Mehmet İşler de küresel iklim değişikliğinin İzmir ve Ege turizmine darbe vurduğunu söyledi. İşler, "Daha önce Mayıs sonu Haziran ayında açılışı yapıp, Temmuz ve Ağustos'ta dolu olduğumuz aylar artık boş geçmeye başladı. Bir gün güneş açıp 3 gün yağmur yağması insanların denize girme ve güneşlenme ihtiyacını ortadan kaldırdı. İşin kötü yanı küresel ısınma sonucu kuzeydeki ülkeler de ısınıyor. Bu nedenle yaz güneşinin meşhur olduğu İzmir eskisi gibi cazip olmayacak. Şimdiden alternatif turizm yöntemleri düşünmeliyiz" dedi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın