Ege İhracatçı Birliklerinin Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “KÜme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi Projesi” bu projelerde başarısıyla örnek projeler arasında yerini aldı. Ege İhracatçı Birlikleri, “KÜme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi Projesi” kapsamında İzmir Hilton Otelinde “KÜme MÜkemmeliyeti Konferansı” dÜzenledi. Konferansta konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa TÜrkmenoğlu, 2023 yılı için TÜrkiyenin 500 milyar dolar ihracat hedefine sadece işletmelerin değil aynı zamanda kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve iş destek kurumlarının da işbirliği anlayışı çerçevesinde ortak fayda sağlama amacı doğrultusunda bir araya gelmesi ile ulaşılabileceğini kaydetti.
Sinerji yakalayabilmek ve doğru stratejileri oluşturabilmek için kÜmelenmenin en iyi araçlardan biri olduğuna dikkati çeken TÜrkmenoğlu, “Mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmak, sektörlerimizin sadece kendi bölgelerimizde değil tÜm dÜnyada rekabetçi hale gelmesini sağlamak ve en nihayetinde ekonomik kalkınmayı ilerletip sÜrdÜrÜlebilir bir hale getirmek için kÜmelenme yaklaşımına bugÜn her zamankinden çok ihtiyacımız var. Bunları da ancak etkin bir şekilde çalışan kÜme yapıları ile sağlayabiliriz. Bu bağlamda, şu an ihtiyacımız olan en önemli şeyler, etkili kÜme yönetimi için yeni ve uzun vadeli stratejiler tasarlamak ve kÜme yapıları için çalışan uzmanlarımızın profesyonelleşme dÜzeyini artırmaktır” dedi.
KÜme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi Projesinin Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmesinin önemine de değinen TÜrkmenoğlu şöyle devam etti: “Bu alanda Avrupa ile aynı önceliklere sahip olduğumuzu gösteriyor. Bizler bu proje kapsamında, Polonyadan bölgenin inovasyon ve kÜmelenmeyle kalkınması için çalışan Ceşov Bölgesel Kalkınma Ajansı ve İzlandadan İzlanda Araştırma EnstitÜsÜ ile birlikte çalıştık. Proje kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından akredite edilen TÜrkiye'nin ilk kÜme kıyaslama uzmanlarını yetiştirdik. 3 Ülkede toplam 34 kÜme organizasyonun detaylı performans analizini gerçekleştirdik. Bu organizasyonların stratejik yol haritalarının dÜzenlenmesinde birebir teknik destek hizmeti verdik. Aynı zamanda 34 kÜme organizasyonunu Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmiş ve tÜm Avrupada geçerliliği bulunan “Bronze Label” kalite etiketi ile sertifikalandırdık. Bununla birlikte, Birliklerimiz proje ekibi TÜrkiye'deki ilk "KÜme MÜkemmelliyeti" eğitmenleri olarak akredite oldular. Şimdi ise daha profesyonel bir şekilde çalışabilecek kÜme, sektör yöneticilerini yetiştirmeye yönelik olarak önÜmÜzdeki yılın ilk çeyreğinde kapsamlı bir eğitim programı dÜzenlemeyi planlıyoruz. Bu çalışmayı da Barselonada yerleşik “Avrupa KÜme MÜkemmeliyeti Vakfı” ile işbirliğinde ve Avrupa Komisyonu'nun verdiği yetki ile yÜrÜteceğiz.”
Ekonomi Bakanlığı olarak başarılı örgÜtlenmelerde kÜmelenme modelinin önemine inandıklarını belirten Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel MÜdÜr Yardımcısı Yavuz Özutku ise, Ekonomi Bakanlığı olarak kÜmelenme projelerine 2007 yılından itibaren yoğunlaştıklarını, dÜnyada global krizlerin etkilerinin sÜrdÜğÜ bir ortamda TÜrkiyenin 2013 yılının ilk yarısında yÜzde 3.7 bÜyÜme rakamı yakalamasında bu yÜrÜtÜlen çalışmaların etkisinin olduğuna inandıklarını söyledi. Özutku, “OECD daha çok yeni yayınlanan bir raporunda TÜrkiyenin bÜyÜme rakamını yukarı doğru yÜzde 4 olarak gÜncelledi. Biz de bu rakamı yakalayacağımızı hatta aşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
TÜrkiyenin 2002 yılında 36 milyar dolar seviyesinde olan ihracatının 2012 yılı sonunda 152.5 milyar dolara çıktığını anlatan Özutku şöyle devam etti; “Bu bir tesadÜf değildir. Öncelikle siyasi ve ekonomik istikrar, özel sektör ve kamunun işbirliği sayesinde olmuştur. TÜrkiye son 10 yılda dÜnya ticaretinin nereye gittiğini doğru okumuş ve ona göre politikalar izlemiştir. 2023 hedefleri çok net. Zaman durma zamanı değil pedal çevirme zamanı. Temel politikalarımızı ve desteklerimizi son 3 yıldır Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma Üzerine yaptık.”
KÜmelenme projelerinin firmaların Üretkenliklerini ve verimliliklerini arttırdığını, kÜmelenme projelerinin ticaretin hızını arttırdığını, kÜmelerin işbirlikleri yoluyla uluslar arası kÜmelerle yaptıkları çalışmalar nedeniyle inovasyona olumlu etkisinin olduğunu vurgulayan Özutku, “Değişim ama sÜrekli değişim” hedef olmalı diyerek sözlerini noktaladı. “KÜme MÜkemmeliyeti Konferansı” kapsamında “KÜme Yönetiminde MÜkemmelliğe Nasıl Ulaşılır?”, “KÜmelenme Çalışmaları Gerçekte Nasıl İşler?”, “Yurtdışından KÜmelenme Örnekleri” ve “TÜrkiye, Polonya ve İzlandada KÜme Destek Mekanizmaları” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.
Yorum Yazın