Dünyanın dört bir yanında omurilik araştırmalarını desteklemek amacıyla 33 ülke, 34 ayrı kentte koşulacak Wings For Life World Run’ın Türkiye ayağı, 8 Mayıs'ta İzmir’de düzenlenecek. 6 kıtada aynı anda başlayacak koşunun tüm dünyada 150 binden fazla katılımcıya ulaşması bekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin desteklediği koşunun gelirinin tamamı omurilik felcinin kalıcı tedavisine yönelik araştırmalarda kullanılıyor. Organizasyonun tanıtımı için Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Wings For Life World Run Spor Direktörü Colin Jackson, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya ve Engelsiz İzmir Kongre Başkanı Levent Köstem ile Wings for Life elçileri milli sporcular Şahika Ercümen, Kenan Sipahi, Ahmet Arslan ve İnanç Koç katıldı.
“İnanıyoruz, çalışacağız, başaracağız”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Wings For Life World Run" organizasyonunun basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bu çok ulvi bir proje. Bütün paranın omurilik felçlilerinin tedavisine yönelik bilimsel araştırmalara harcanacak olması bence çok önemli. İzmir olarak 8 Mayıs'taki koşuya ev sahipliği yapıyoruz. Burada etkinliğin başarılı olması için, toplayabileceğimiz maksimum maddi desteği sağlayabilmemiz için İzmirliler olarak hepimizin çok ciddi katkıda bulunması gerekiyor. Bugünden itibaren katılımı artırmak için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. İyi bir çalışmayla geçtiğimiz yıl 2 bin kişi koştuğuna göre, bunun katbekat üstüne çıkacak potansiyele sahip olduğumuzu düşünüyorum. İzmir'in aydınlık insanlarıyla birlikte gerekeni yapabileceğimize inanıyorum. Aydın, Manisa, Muğla, Denizli, Uşak gibi çevre illerden de katılım olacağına inanıyorum. Tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. İzmir engelli duyarlılığı en yüksek kentlerimizden biri. İnanıyoruz, çalışacağız, başaracağız ve en büyük katkıyı koyacağız."
Küresel bir yarış
Wings For Life World Run Uluslararası Yarış Direktörü Colin Jackson, başlangıç çizgisi olmasına rağmen bitiş çizgisi bulunmayan ve ne kadar koşacağına sadece katılımcıların karar verdiği küresel bir yarış düzenlendiğini belirtti. Etkinliğin başarısının her geçen yıl arttığına ve insanların bu deneyimin bir parçası olmak istediğine dikkat çeken Jackson, her ülkedeki gönüllü elçileri aracılığıyla mesajlarını dünyaya iletmeye çalıştıklarını söyledi. Colin Jakson; "Koşmanın ve hareket edebilmenin lüksünü insanlara anlatabilmeliyiz. Amacımız omurilik felcine kesin bir çözüm bulabilmek. Bunun için çok fazla kaynağa ve bilim adamına ihtiyacımız var. Bu yarışlar sayesinde 7 milyon Euro'nun üzerinde kaynak elde edildi." Engelsiz bir yaşam için TOFD Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya, 1994 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından yanlış ilk yardım uygulaması nedeniyle omurilik felçlisi haline geldiğini belirterek, "Kaç yaşında olursanız olun böyle bir durumda çok ağır bedeller ödüyorsunuz" diye konuştu. 3 yıldır vakfın bu çalışmalarına destek verdiğini vurgulayan Çetinkaya, "Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, insanlara çare olabilmek için koşan herkese çok teşekkür ediyorum ve engelsiz bir yaşam diliyorum" dedi.
İzmir farkındalık merkezi oldu
Engelsizmir Kongre Başkanı Dr. Levent Köstem ise özellikle omurilik felçliliğinin gerçekten çok zor bur durum olduğunu dile getirerek şunları kaydetti: "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin engellilere yaşamını kolaylaştırmak için bize verdiği görevi 5 yıldır yerine getiriyoruz. 2011 yılında ilk Engelsizmir Kongresi'ni yaptık. 2016 yılında ikinci kongremizi yapacağız. Bu kapsamda başlattığımız Kırmızı Bayrak uygulaması çok önemli bir adım. Şu anda İzmir'de birçok kurum bize başvurarak Kırmızı Bayrak almak istiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi engelliler konusunda bir farkındalık merkezi haline geldi." Levent Köstem, İzmirlilerin son derece duyarlığı olduğunu da belirterek, "8 Mayıs'ta İzmir'de dünya ölçeğinde bir rekor kırılacağına inanıyorum" dedi.
Gönüllü elçiler neler söyledi?
Wings for Life elçisi milli sporcular ise İzmirlilere şu mesajları iletti:
Ahmet Arslan (Milli Atlet): “Bu yıl 8 Mayıs'ta hep birlikte aynı amaç için İzmir'de koşacağız. Ben hayatını koşarak kazanan birisiyim. Umarım İzmir’de katılımcı sayısını ikiye üçe katladığımız gibi koşu mesafelerini de birlikte artırırız.”
Şahika Ercümen (Dünya Sualtı Dalış Rekortmeni): “8 Mayıs'ta ben de sudan çıkıp dünya ile aynı anda İzmir'de koşacağım. Çocukluğunda evden dahi çıkamayacak derece astım rahatsızlığı yaşayan biri olarak doğru tedaviyi çok önemsiyorum.”
Kenan Sipahi (Milli Basketbolcu) : “Ben bir basketbolcu olarak sahada maç kazanabilmek için koşabilmenin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Bu nedenle koşamayan insanların tedavisi için ne kadar katkıda bulunabilirsek o kadar mutlu olacağız.”
İnanç Koç (Pınar Karşıyaka Takım Kaptanı): “Güzel İzmirimizi Avrupa'nın en büyük organizasyonu Euroleague'de temsil eden Pınar Karşıyaka olarak sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyoruz. Takım olarak 8 Mayıs'ta o yarışta yerimizi alacağız.”
Hedef rekor katılım
8 Mayıs tarihinde İzmir’de, dünyanın farklı coğrafyalarındaki 33 kentle aynı anda gerçekleştirilecek koşunun startı saat 14.00’te Gündoğdu Meydanı’ndan verilecek. İsteyen herkesin katılabildiği yarışta, 5000 koşucuyla İzmir’in aynı zamanda "Wings for Life World Run" yarışındaki en kalabalık koşulardan birine ev sahipliği yapması hedefleniyor. Wings for Life Uluslararası Sportif Direktörlüğü’nü atletizm dünyasının rekortmen ismi Colin Jackson’ın yürüttüğü İzmir koşusunun gönüllü elçiliğini ise Engelsiz İzmir Kongresi Başkanı Levent Köstem, TOFD Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya, Şahika Ercümen, Kenan Sipahi ve Ahmet Arslan üstleniyor. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen yarışa dileyen herkes, oluşturulan fon hesabına 50 TL bağış yaparak katılabiliyor. Yarışma kurallarına göre resmi başlangıç saatinden 30 dakika sonra özel donanımlı yakalama aracı yola çıkarak üzerinde sinyal verici çipler taşıyan yarışçıların peşinden geliyor. Yarışma aracının gerisinde kalan koşucu için o andan itibaren yarış bitiyor. Koşunun mesafesini tamamen yarışmanın performansı belirliyor. Tüm dünyada yakalama aracına en son yakalanan 1 erkek, 1 kadın “Dünya Şampiyonu” ilan ediliyor. Ayrıca her ülke de kendi şampiyonlarını belirliyor.
Hangi ülkeler koşacak?
Türkiye’yi İzmir’in temsil edeceği Wing For Life’ın bu yılki koşuşu, eşzamanlı olarak şu ülkelerde yapılacak: ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Hırvatistan, Japonya, Kanada, Meksika, Norveç, Peru, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, Slovenya, Tayvan, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya ve Şili.
Yorum Yazın