Alsancak ve Karşıyaka Stadı inşaatları ne durumda? Spor turizmi için hangi bölge ayrıcalıklı? 2020-2021 sezonu Adnan Süvari Sezonu olacak mı?
- İZVAK nedir, ne iş yapar, hedefleri, amaçları nedir?
Spor kulüplerimiz, ortalama yüz yıllık tarihleri ile kentimizin en büyük sosyal ve tarihi kurumları ve en değerli markaları. Onları, spor kulüpleri kimliği yanında, bir nevi kentsel miras olarak yaşatma sorumluluğumuz var.
İZVAK, şehrimize, kulüplerimize, sporumuza ve topluma hizmet etmeyi amaçlayan ve gönüllülük esasına göre çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak 1998 yılından bu yana çalışmalar yürütüyor.
İZVAK, Kulüpler Birliği anlamında bölgesel bazda kurulmuş Türkiye’deki ilk ve tek örnektir.
İzmir'de bunu 22 yıl önce başarmışız. Tüm kurucularımıza teşekkür ediyorum.
Ben ve yönetim kurulumuzda yer alan, tamamı konularında uzman çok değerli arkadaşlarımla birlikte sonuç ve hedef odaklı bir anlayışla çalışıyoruz.
Bütün çözüm ortaklarımızla, kulüp yönetimlerimizle, yerel ve merkezi yönetimlerimizle tam bir işbirliği ve koordinasyon içerisindeyiz.
3 yıl önce göreve başladığımızda önceliğimizi, kulüplerimizin tesis ihtiyaçlarının giderilmesine katkı vermek olarak belirlemiştik. Önceliğimiz değişmedi. Bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, yeni arazi temini, hukuki ve teknik konuların çözümü süreçlerine katkı veriyoruz. Ancak, yapmaya çalıştıklarımız yetmez. En değerli markalarımız olan kulüplerimizin öncelikle sağlam ve kalıcı ekonomik kaynaklara kavuşmaları için hep birlikte çalışmalıyız.
- Bu arada Göztepe Kulübü Başkanı Mehmet Sepil'in Türkiye Kulüpler Birliği Başkanlığı’na seçilmesi sizin elinizi güçlendiriyor mu?
Sayın Mehmet Sepil, kendini geliştiren, kurumsallaşmış ve mali yapısı sağlam bir spor kulübü modeli ile bir örnek yaratma çabasında. Bu hedefine ulaşmak üzere. Kulüpler Birliği Başkanlığı ise onun için çok hakedilmiş bir görev oldu. İzmirimize ve Türk futboluna büyük katkılar vereceğinden eminiz. O görevde olması İzmir ve Türk Futbolu adına büyük şanstır.
- İZVAK'ın stat inşaatları süreçlerine destek vermek konusunda girişimleri oldu. Hem belediyeler, hem kulüpler, hem de Bakanlık-hükümet arasında köprü vazifesi görüyorsunuz.
İZVAK Yönetimi olarak çok iyi bir ekibiz. Elimizden geldiğince işimizi yapmaya, faydalı olmaya çalışıyoruz. Hedef ve sonuç odaklı olarak çalışıyoruz. Bir faydamız oluyorsa ne mutlu bize. Stat inşaatları konusunda epeyce bir yol alındı. Göztepe Stadı açıldı.
Çok önemli bir adım. Harika bir atmeosferi var. Biliyorsunuz mimari projesini Sayın Sepil kendi imkanları ile yeniden hazırlattı. Her aşaması ile bizzat ilgilendi. Bize hemen hemen hiç iş düşmedi. Göztepe Stadı onun vizyonu ve İzmir'e, Türk futboluna hediyesidir. Destek veren, katkı ve emek veren tüm yöneticilerimize, değerli siyasi temsilcilerimize, Gençlik ve Spor Bakanımıza ve bakanlık yetkililerine İzmirliler ve Kulüplerimiz adına teşekkür ediyoruz.
Alsancak Stadı Türkiye Milli Ligi kurulduğunda ilk maçın oynandığı stat. Birçok yıldız buradan yetişti. İzmir'in kent hafızasında çok önemli bir yeri var.
Onun tekrar ayağa kaldırılması çok önemliydi. Herkes çok gayret gösterdi. Büyük bir aksilik olmazsa önümüzdeki sezona yetişecek.
Projede birçok ekleme yapıldı. Bu hem süreyi uzattı, hem maliyeti arttırdı. Bu kapsamda kale arkasına misafir takım tribünü eklendi. Bu olmazsa olmazımızdı. Bunun için proje hazırlandı ve ek inşaat ruhsatı alındı. Bütün bu süreçlere destek ve katkı verdik. Ayrıca stadın ön tarafında, Göztepe Stadı'nda yapılmakta olan gibi “Taraftar Meydanı” çalışmamız var. Bunu planladık, projelendirdik ve onay için Konak Belediyesi'ne sunduk.
Karşıyaka Stadı’nda ise başlayan inşaat maalesef yarım kaldı. Bunun Türkiye'de başka örneği yok. Uzun bir hukuk mücadelesi verildi. Hukuk süreçlerine İZVAK olarak kulübün yanında müdahil olduk. Gereken savunmalar yapıldı. Ne yazık ki iş çok uzadı. Herkes çok uğraştı ve yoruldu.İlk başlayan sona kaldı. Karşıyaka Spor Kulübü açısından büyük mağduriyet oluştu.
Gecikmenin sebeplerini artık herkes biliyor. Tekrarlamaya gerek yok. Bu süreçte ayrıca tamamlanmış olan temel ve subasman inşaatlarının İmar Barışı'ndan faydalandırıldı.
Otopark ihtiyacının karşılanması amacıyla Orman İşletmesi ve Milli Emlak’tan arsa tahsisi yapıldı, otopark alanı entegre edilmiş yeni stadyum projesinin çizimi sağlandı. Şu anda 2020 bütçesi içerisinden üçüncü kez ihale bekliyoruz.
Ayrıca bu günlerde Karşıyaka Spor Kulübü Altyapı Tesisleri'nin geliştirilmesi amaçlı olarak arsa temini, tahsisi, projelendirilmesi çalışmalarına destek veriyoruz.
Ayrıca, kulüplerimize finansal destek sağlamak amaçlı olarak, profesyonel liglerde yer alan 6 takımımıza Büyükşehir Belediyesi'nden maddi kaynak sağlanması sürecine destek verdik.
- Bir de üzerinde çalışılan 'Spor Turizmi ve Spor Kenti' projesi var. Antalya modelini İzmir'e taşımayı ve spor turizmini öne çıkarmayı planlıyorsunuz. Bu nasıl olacak?
İzmir'in öne çıkan kimlikleri yanına mutlaka "Spor Kenti" kimliğinin de eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dünyada hızla gelişen ve çok büyük hacimlere ulaşan 'Spor Turizmi ve Spor Ekonomisi'nden İzmir’in de pay alması için çalışmalıyız.
İzmir’imiz; yerleşik spor kültürü, yetişmiş insan kaynağı, uygun coğrafyası, tarihi ve turistik zenginlikleri, iklimi, ulaşım ve konaklama olanakları ile büyük fırsatlar sunuyor…
Bu konuda kulüplerimizle, turizm işletmelerimizi içinde bulunduran Ege Turizm İşletmeleri Konfederasyonu ve Ticaret Odamızla, yerel ve merkezi yönetimlerimizle işbirliği yapıyoruz.
Antalya örneğinden hareketle “İzmir’de Spor Turizminin ve Spor Ekonomisinin Geliştirilmesi” konusunda araştırma, analiz ve fizibilite çalışmalarını yürütüyoruz. Pilot olarak Selçuk ilçemizi belirledik. Özellikle Pamucak sahilindeki otellerimizle işbirliği yaparak o bölgeden başlamak istiyoruz. Bölge, konaklama imkanlarının kolaylığı yanında aynı zamanda tarih ve inanç turizmini de destekleyen özelliklere sahip. Bu da başlangıç için bu bölgeyi seçmemizde önceliğimizi oluşturdu. Sonrasında Çeşme Yarımadası uygun bir bölge.
- Spor kulüplerinin temsilcileriyle temaslarınız nasıl?
Hepsi birbirinden değerli, nezaket ve vizyon sahibi çok değerli kulüp başkanlarımız var. Bir yıl önce imzaladıkları işbirliği deklerasyonuna uygun olarak, sahada rekabet ederken saha dışında işbirliği ve güçbirliği yapıyorlar. Sık sık bir araya geliyor ve birbirlerine destek veriyorlar. Bu konuda örnek kent durumundayız. Mükemmel bir iklim oluştu. Bu konuda çok daha güzel örnekler yaşayacağız. İZVAK olarak bu sürece katkı vermekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.
- Türkiye Süper Ligi 2020- 2021 sezonunun, İzmir’in ve Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük spor adamlarından olan Adnan Süvarı adıyla oynanması konusunda çalışıyorsunuz? Bu konuda ne gibi gelişmeler oldu?
Süper Lig'de 2014-15 sezonundan bu yana devam eden bir uygulama ile Süper Lig takımlarına mensup, futbolumuza katkı koyan, fark yaratan, ancak kaybettiğimiz efsane isimlerin adları,futbol sezonlarına veriliyor.
Adnan Süvari türk futbolunda birçok ilki temsil ediyor. Aynı zamanda unuttuğumuz değerleri, Fairplay ruhunu, Anadolu’yu ayağa kaldıran vizyonu da temsil ediyor. Bunu başarabilirsek, İzmir’in Türk futbolundaki değerini de yeniden gündem yapmış olacağız.
Ayrıca İzmir’imiz, Türkiye’de futbolun ilk oynandığı şehir olma ayrıcalığını taşıyor.
Birbirinden değerli futbol kulüpleri ve yetiştirdiği yıldız sporcuları, spor adamları ile derin bir futbol kültürüne sahip.
Böyle bir kentten çıkarak ulusal ve uluslararası düzeyde ve çağının çok ötesinde bir futbol efsanesi olan Adnan Süvari; benzersiz başarıları, yetiştirdiği yıldızları, centilmen, kültürlü ve donanımlı kişiliğiyle kamuoyunca daha çok tanınmayı ve onurlandırmayı sonuna dek hak ediyor. Başarılı olmamız ve TFF Süper Ligi 2020-2021 sezonunun “Adnan Süvari Sezonu” adıyla oynanması durumunda, yapılacak organizasyon ve etkinliklerle kentimizin ulusal ve uluslararası bazda tanıtımına katkı verebilir, futbolun barışçı diliyle şehrimizi ve spor kültürümüzü ülke gündemine çok daha fazla taşıyabiliriz.
İzmir kentinin bu çok haklı talebinde bütün şehir dinamikleri olarak işbirliği ve güç birliği yapmalıyız.
RÖPORTAJ: HASAN ÇÖLMEKÇİ
Yorum Yazın