Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Gül Kitapçıoğlu sık görülen meme kanseri hakkında bilgiler verdi. Uzman Dr. Kitapçığolu, "Meme kanserinde en önemli şey erken tanıdır. Erken tanı için dikkat edilmesi gereken hususların başında memede akıntı olması, büyüklüklerinde artış, şekil değişikliklerdir. Erken tanı için kadınlar kendi kendilerini muayene etmelidirler. Burada amaç kadınların kendi vücutlarını daha iyi tanımaları sağlamak, dokusunda bir değişiklik olduğunda da kontrol amaçlı doktora görünmeleridir. Kendi muayenemizi ayna karşısında, üç parmağımızı yuvarlayarak, dairesel, ışınsal ve doğrusal şekilde meme çevresinde gezdirerek yapmalıyız" dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay, meme kanserinin Türkiye'de akciğer kanserinden sonra en çok görülen ikinci kanser türü olduğunu belirterek "Kanserle savaşta elimizde üç silahımız var: Korunma, Erken Tanı yani Tarama ve Tedavi. Korunmadan kasıt aşırı alkolden, sigaradan, yağlı ve fast-food yiyeceklerden uzak durmaktır. Erken tanıdan kasıt ise kendi vücudumuzu tanıyıp bir değişiklik gördüğümüzde, ele gelen kitle, ciltte çekilme, yara, meme başı akıntısı, koltuk altlarında sertleşmeleri fark etmek ve hemen bir doktora görünmektir. Tedavi ise bir görüntüleme yöntemi olarak mamografi çok düşük radyasyon veren bir araçtır ve bu sayede iç kısımları görebiliyoruz. Bir de memenin kendi yapısından dolayı mamografi ile fark edilemeyen kitleleri ultrason ile yakalama şansımız oluyor."
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Senem Alanyalı Jinekolojik Kanserler hakkında bilgi verdi. Jinekolojik kanserlerin benlik kavramı, beden imajı, cinsel yaşam değişiklikleri nedeniyle psikolojik sorunları arttıran etkilerinden dolayı etkisinin çok büyük olduğunu ifade ederek, "Jinekolojik kanser çeşitleri obozite, hipertansiyon, diyabet, kısırlık öyküsü, az doğurmuşluk, uzun süreli ostrojen tedaviler ve adet düzensizlikleri nedeniyle ortaya çıkarlar. Erken tanı ile yüzde 80'lik başarı elde ediyoruz, tanı geciktikçe bu oran azalmaktadır. Cerrahi, radyoterapi, hormonterapi ve kemoterapi ile müdahale ediyoruz, bu konuda da başarı oranımız her geçen gün artmaktadır" dedi.
Kanserle savaşma: Korunma, Erkan Tanı ve Tedavi
Abone olEge Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde " Kadın Kanserleri” konulu panel düzenledi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın