Yeni kayıt yaptıran öğrencilere akademik ve sosyal hayata kolay uyum sağlamaları için hazırlanan programlarda öğrenciler, kampüs hayatı, sportif faaliyetler, öğrenci toplulukları, psikolojik danışma ve rehberlik imkânları, ders programları, spor tesisleri, ERASMUS gibi yurt dışı eğitim organizasyonları, ulaşım, yemek, kafeterya, kütüphane, yönetmelikler ve genel kurallar hakkında daire başkanlıkları ve şube müdürlükleri tarafından bilgilendirildi.
Öğrencilerin yoğun olarak katılım gösterdiği ve onların üniversitenin yapısını ve olanaklarını tanımalarına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen oryantasyon programında, Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde üniversite hayatlarına merhaba diyen öğrencilere hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Rektör Prof. Dr. Akhan, üniversite hayatının mesleki hayat bilgilerinin edinilmesinin yanında sosyal gelişim anlamında çok büyük fırsatların yaratıldığı önemli bir süreç olduğuna dikkat çekti.
“Uyum sorunlarınızı kısa sürede aşacaksınız”
Lise yaşamı ile üniversite hayatı arasındaki farklılıklara dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Akhan, ilk günlerde karşılaşılabilecek sorunların doğal olduğunu ifade etti. Rektör Prof. Akhan, “ Alışacağınız yeni sistem sizi zorlayabilir. Ama umutsuzluğa kapılmayın. Bir hafta içinde sistem yerine oturacak, sorunlar da çözülmüş olacaktır. Bu süreçte her zaman yanınızdayız. Varlık sebebimiz öğrencilerimizdir. Sizlerden karşılıklı anlayış içinde üniversite hayatınızda güzel anılar biriktirmenizi bekliyoruz.” diye konuştu.
“Sıradan değil, farklı olacağız”
Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, İKÇÜ’nün 5 yıllık süreçte iyi bir yol aldığını ifade ederek, artık kuruluş aşamasını bitiren orta büyüklükte bir üniversite olduklarını belirtti. Rektör Prof. Dr. Akhan, “Yeni olmamızın avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. 6500’e varan öğrencimiz oldu. Amacımız çok sayıda öğrencisi olan bir üniversite olmak değildir. Az sayıda ama nitelikli öğrenci mezun etme gayretindeyiz. Sıradan değil, farklı olacağız. Üniversitenin prestiji ile sizlerin prestiji ömür boyu birlikte gidecek. Hepimizin bunda gayret göstermesi gerekiyor. Gayretlerimizle üniversite çok iyi yerlere geldiği takdirde, belki 20-30 sene sonra ben ‘İKÇÜ mezunuyum’ derken göğsünüz kabaracak.” dedi.
“Kopyala yapıştır bilgiden uzak durun”
Bilgi üretme konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Akhan, öğrencilerden kopyala yapıştır bilgiden uzak durmalarını istedi. Akhan, “Bilgiyi öğrenmek yeterli değil, tartışmak, araştırmak, muhakeme etmek de gerekir. Temel amacımız sizlere üniversite sıralarında bunu öğretmektir. Sloganımız olan, ‘Farklı fikirlerin sesi’nin manasını doğru şekilde hayata geçirmelisiniz. Çok farklı şehirlerden, farklı kültürlerden, 60’a yakın farklı ülkeden gelen arkadaşlarınız var. Bu zenginlikten faydalanın. Birbirinizi empati ile dinleyin. Her düşünceye saygı gösterin. Kolektif akla önem verin. Katılımcı olun. Bizleri de her konuda yönlendirin.” şeklinde konuştu.
İki gün süren programlarda öğrencilerden her türlü etkinlik ve organizasyonlarda katılımcı olmaları istenirken, oluşturulacak bu katılımcı sürecin eğitim hayatlarına da pozitif enerji vereceğinin ve motivasyonlarını arttırarak başarılı bir eğitim hayatı geçireceklerinin altı çizildi. İKÇÜ Sergi Alanında kurulan öğrenci topluluklarına ait stantlarda öğrenciler her topluluğun kendi üyesinden merak ettikleri konular hakkında bilgi edinme şansını elde etti.
Yorum Yazın