Kent dönÜşÜmÜnde çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyen İzmir BÜyÜkşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Önce şu yoğunluk sevdasından vazgeçelim. Bir gayrimenkulÜn değerini yÜkseltmek sadece yoğunluk artışıyla olacak iş değildir. Sağlam binalar yapmakla da iş bitmez. Sosyal donatı alanlarıyla, kent ormanlarıyla geleceğin binalarını yapmak zorundayız” dedi.
Capital ve Ekonomist dergilerinin inşaat sektörÜne yönelik olarak dÜzenlediği “Anadoluda Konuta Yön Verenler” toplantılarının ilki İzmirde yapıldı. Toplantıda konuşan İzmir BÜyÜkşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönÜşÜmÜn sancılı bir şekilde, zamanla taşları yerine oturtarak gerçekleştirileceğini söyledi. Kentsel dönÜşÜm kapsamında sağlıksız konutların yıkılıp, yerine sağlıklı konutlar yapılmasının hedeflendiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Biz bu gecekonduları 60 senede yapık. 60 senede kirlettiğimiz kenti, 3 senede temizleyemeyiz. Böyle bir para dÜnyanın hiçbir yerinde yok. Yoğunluk artışından, konut dizaynına varıncaya kadar hepsini planlamak zorundayız. Mevcut binaları yıkıp yerine 10 katlı, 20 katlı binaları yaparsak, görÜntÜ bugÜnkÜnden daha gÜzel olmayacak” diye konuştu. Başkan Aziz Kocaoğlu, kentsel dönÜşÜmÜn biri belediye mevzuatı, diğeri 5306 Sayılı Yasa ile olmak Üzere iki ayrı yöntemle yapıldığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Belediye mevzuatında rıza var, vatandaşın hakkını koruyacak enstrÜman var. Evet zor gidiyor, çok ter dökÜyoruz ama kimsenin burnunu kanatmadan yapıyoruz. Belediye yasasının da uygulamada çıkardığı zorluklar var ama 5306 Sayılı Yasa çok ceberut bir yasa. Bu yasadan bu milletin başı çok ağrıyacak. Onun için her iki yasa birleştirilerek aklın ve bilimin ve tabi adaletin vÜcut bulacağı bir kentsel dönÜşÜm yasasının oluşturulması gerekiyor. Ben belediye başkanı olduğum mÜddetçe 5306 Sayılı Yasa ile kentsel dönÜşÜm yapmayacağım. 8 yerde çalışıyorum şu anda bunun doğru olduğuna inanıyorum.”
İzmirin arazisi çok kısıtlı bir kent olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Biz bu kentte 5 bin hektar alandaki kent dönÜşÜm bölgesinde, 14 ana bölgede belirlediğimiz yerde yapacağız. Burada yapılacak kent dönÜşÜmÜnde çok dikkatli olmamız lazım. Az çok bir yoğunluk artışı söz konusu olacaktır. Önemli olan bu artışın oranıdır. Bu kenti kent yapacaksanız eğer, 22. yÜzyılın kentini bugÜnden planlamak zorundayız” diye konuştu.
SÜrekli yap-bozla kaynakların israf edildiğine dikkat çeken İzmir BÜyÜkşehir Belediye Başkanı, şöyle devam etti: “Geleceğin binalarını yapmak zorundayız. Sosyal donatılarını ayırmalıyız. Sağlam binalar yapmakla iş bitmez. Otoparkları, yeşil alanları ayırmak zorundayız. Bunu İzmirde kurabiliriz. İnşaat sektörÜ tabi ki para kazanacak. Burada en tehlikeli olan şey şu: Belediyeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yani bu yasayı uygulayacak erk, kar amacı gÜtmeyecek. Bu işin pÜf noktası; eğer şehri dÜzgÜn kurmak istiyorsak, kamu kurumu, mÜteahhidin karını, mal sahibinin çıkarını koruyacak. Aksi takdirde yoğunluk artışı çıkar.”
İzmir BÜyÜkşehir Belediyesinin en fazla yoğunluk verdiği bölgenin 3-3,5 emsal ile gökdelenler bölgesi olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, İnciraltında ise ayrı bir anlayış doğrultusunda 0,80 emsal öngördÜklerini dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, Yarımada bölgesinin ise sadece İzmire değil, TÜrkiyeye kaldıraç olacak bir bölge olduğunu belirterek “Buranın nasıl kalkınacağı konusunda 5 sene evvel bir fikir projesine çıktık. Şimdi İZKAda karar aldık. Bu konuyla ilgili İYTEnin Şehir Plancılığı bölÜmÜ görevlendirildi. Yarımadayı kente ve Ülkeye kazandırmak için bir çalışma yapıyoruz. Yarımadanın turizm, eğitim ve sağlık ÜssÜ olarak çok amaçlı bir şekilde planlanması gerekmektedir. Onun için de çalışıyoruz. İzmiri önÜmÜzdeki on sene içinde kimse durduramaz. Durağanlığı ÜstÜnden attı, çark dönmeye başladı. Üzerimizdeki tozu silkeledik. Hep birlikte İzmiri kalkındıracağımıza inanıyoruz.”
İzmir BÜyÜkşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönÜşÜmden çok umutlu olduğunu da vurgulayarak, “ÖnÜmÜzdeki 30 senede İzmiri dönÜştÜrebiliriz” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, BÜyÜkşehir Belediyesinin çalışma yÜrÜttÜğÜ Ege Mahallesi, Aktepe-Emrez, Örnekköy, Ballıkuyu ve Bayraklıda 35-40 bin konutluk bölgede iyi uzlaşma örnekleri gösterildiği takdirde, işin devamının çorap sökÜğÜ gibi geleceğini söyledi.
İzmirde bu projelerin hepsini yapacak mÜteahhitlerin bulunduğunu ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “GönlÜmÜzden geçen bu kentteki mÜhendisin, mimarın, inşaat sektörÜnÜn kazanmasıdır. Kadifekalede bugÜne kadar TÜrkiyede yapılan en adil projeyi gerçekleştirdik. Projenin tek eksik ayağı konutları TOKİnin yapmasıdır. Bundan sonraki projeleri mÜteahhitler yapacağına göre uygulamalar da çok iyi olacaktır. Bir de şu yoğunluk sevdasından vazgeçelim. Biz değerle yoğunluğu karıştırıyoruz. Bir gayrimenkulÜn değerini yÜkseltmek sadece yoğunluk artışıyla olacak iş değildir” dedi. “Anadoluda Konuta Yön Verenler” başlıklı toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmirin kentsel dönÜşÜm için çok iyi fırsat yakaladığını ve bunu değerlendirmek zorunda olduğunu belirterek İzmirli mÜteahhitlerin bunu başarabilecek gÜçte olduğunu söyledi. İzmirde 15-20 katlı, kalitesiz TOKİ konutlarını istemediklerini söyleyen Demirtaş, “İzmiri biz inşa ettik. Devletten para almadan, kooperatifler kurarak inşa ettik. Bizim bu birikimimizi ve ihtiyacımız olmadığını dikkate alarak TOKİnin gelip burada proje Üretmesine karşı çıkıyoruz” dedi.
KOCAOĞLU HEDEFİMİZ: 22. YÜZYIL
Abone olİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, œAnadoluda Konuta Yön Verenler toplantısında konuştu.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın