İçerdiği ağır metaller nedeniyle doğaya atıldığında ciddi boyutlarda çevre kirliliğine neden olan, kullanım ömrü tamamlanmış e-atıklar imzalanan protokol ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ELDAY firması tarafından toplanarak geri dönüşüme kazandırılacak.
E-atık protokolü imza töreni Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ELDAY Genel Müdürü Levent Halaç ile Tekeli Metal Yöneticisi Perihan Karaman Özbay’ın katılımıyla gerçekleştirildi. İmzalanan protokolle kullanım ömrü tamamlanan her türlü elektrikli ve elektronik atığın görevli ekiplerce toplanacağını dile getiren Başkan Pekdaş, “Eskiden evlerimizde bir ütü, bir çamaşır makinesi varken; şimdi cep telefonları, bilgisayarlar, laptoplar o kadar çok yaygınlaştı ki... Bunların çevreye verdiği zararlar çok büyük boyutlarda ancak farkında değiliz. Sadece buzdolaplarının soğutucularındaki gaz bile doğaya korkunç miktarda zarar veriyor. Oysa bizler gelecek nesiller için dünyamızı korumalıyız. Özellikle bu tür elektrikli ve elektronik atıkların toplanması konusu üzerinde özel bir hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Konak Belediyesi olarak biz de lisanslı firmalar olan ELDAY ve Tekeli Metal ile protokol imzalayarak çevreye verilen zararı en aza indirmeyi hedefliyoruz” dedi.
ARAYIN GELSİNLER
Elektrikli ve elektronik atıkların ayrı bir şekilde toplanarak depolanması ve yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Pekdaş, “Bu protokolle Konaklı hemşerilerimize 7 gün 24 saat hizmet vermeye hazırız. İlk etapta belediyemizin hizmet binalarında, semt ve kültür merkezlerinde atık toplama birimleri oluşturuyoruz. Daha sonra daha büyük konteynırlara sahip atık toplama birimleri kuracağız. Evinde veya işyerinde her türlü atık elektrikli ve elektronik eşyası bulunan vatandaşlarımız Çevre ve Koruma Müdürlüğü’müzün 482 10 36 numaralı telefonunu arayarak belediyemize ulaşabilirler. Biz atık eşyalarınızı bulunduğu yerden alarak bu depolara getireceğiz. Daha sonra ilgili firma tarafından geri dönüşüme göndereceğiz” diye konuştu.
GELECEK NESİLLER İÇİN
Konak Belediyesi olarak çevreyi koruyarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak sorumluluğuyla çalıştıklarını dile getiren Başkan Pekdaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanabilir bir dünya için öncelikle bu tür atıkların çevreye verdiği zararı düşünüp, ekonomik değerlerini hesap edip buna yönelik adımlar atmalıyız. Bu konuda hep birlikte sorumluluk almamız gerekiyor. Sürdürülebilir, yaşanabilir bir dünya için, gelecek nesillerimiz olan çocuklarımız için, atıklarımızın çevreye verdiği zararları bertaraf etmek ve onların ekonomik değerlerini ekonomiye kazandırma çabasını hep birlikte göstermemiz lazım. Bugün biz ELDAY ve Tekeli Metal ile imzaladığımız bu protokolle ilk adımı atıyoruz. Konaklı hemşerilerimize hayırlı olsun”
2015’TE 500 BİN TON E-ATIK OLUŞTU
ELDAY Genel Müdürü Levent Halaç da firmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan atık elektrik ve elektronik kontrolü yönetmeliği gereği üreticiler tarafından kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olduğunu belirterek, “Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de sadece geçen yıl kullanım ömrü tamamlanan elektrikli ve elektronik cihazların toplam ağırlığı 500 bin tonu buldu. Bu rakamın her sene yüzde 10 artacağı da söyleniyor. Dolayısıyla çevremiz için ciddi bir tehdit söz konusu. E-atıklarda zararlı sera gazlarının yanı sıra kurşun ve civa gibi ağır metaller de bulunmakta. Bunların lisanslı firmalar tarafından toplanıp, yeniden ekonomiye kazandırılması gerekiyor. ELDAY’ın da yükümlülüğü bunu gerçekleştirmek, belediyelere destek olmak, onlarla birlikte eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapmak. Bize bu fırsatı sundukları için Konak Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Pekdaş ile ELDAY ve Tekeli Metal yöneticileri arasında e-atıkların toplanarak geri dönüşüme kazandırılmasını sağlayacak protokolün imza töreni gerçekleştirildi.
Yorum Yazın